Viikonlopun poliittiset puheet


Aho: Yhteinen vaaliohjelma ei onnistu

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho ei usko, että keskipuolueet voisivat mennä vaaleihin yhteisellä ohjelmalla. Ahon mielestä kristillisen liiton puheenjohtajan Bjarne Kalliksen ajatus on liian pitkälle menevä.

- Olemme alustavasti sopineet kristillisten ja nuorsuomalaisten kanssa, että pohdimme yhdessä poliittista tilannetta ja ohjelmallisia kysymyksiä ennen vaalia, mutta en näe mahdollisena, että se johtaisi johonkin yhteiseen ohjelmalliseen paperiin, Aho sanoo.

Aho vastasi sunnuntaina Kallikselle Keskipohjanmaa -lehdessä, jossa lauantain numerossa Kallis esitti ajatuksensa. Kallis mainitsi keskustelukumppaneina myös RKP:n ja vihreät. Aho ei usko, että neuvottelut hallituspuolueiden kanssa onnistuisivat.


Soini: Karjala takaisin EU:n avulla

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaatii, että Suomi alkaa EU:n laajentumisen yhteydessä pyrkiä Karjalan palauttamiseen.
- Suomen on määrätietoisesti saatava EU mukaan Karjalan palautusprojektiin. Täten hankkeelle saadaan kansainvälistä tukea, Soini sanoi, ja rohkaisi maan korkeinta johtoa laittamaan arvovaltansa peliin.

- Karjala on osa Suomea, emme ole rosvoretkellä vaan palauttamassa ryöstösaalista takaisin, Soini sanoi sunnuntaina Helsingissä.

Soinin mielestä Karjalan palauttaminen toisi EU-jäsenyydestä vihdoin jotakin hyötyä myös tavalliselle kansalle.


Ojala: Vasemmistoliiton jatkettava hallituksessa

Vasemmistoliiton tulee tavoitella osallistumista myös seuraavaan hallitukseen, sanoi europarlamentaarikko Outi Ojala sunnuntaina. Ojalan mukaan hallituskumppaneiksi kelpaisivat porvaripuolueista joko kokoomus tai keskusta, kunhan keskusta ensin luopuu työreformiehdotuksestaan.

Kokemukset hallitustyöstä ovat tällä kaudella olleet hyvät, Ojala sanoi Nokialla.
- Nykyinen hallitus on poliittisista näkemyseroista sekä eräistä tuloeroja kasvattaneista päätöksistä huolimatta onnistunut luomaan perustan sopimusyhteiskunnalle, joka on myös tukenut talouden kasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä, Ojala sanoi.

Sopimusyhteiskunnan kehityksen takia on Ojalan mielestä järkevää, että hallitukseen osallistuu sekä vasemmistolaisia että porvarillisia puolueita. Porvaripuolelta Ojalalle kelpaisivat kumppaneiksi sekä kokoomus että keskusta.
- Ratkaiseva seikka on, miten porvaripuolueet ovat valmiita edistämään kaikkien kansalaisten hyvinvointia takaavan sopimusyhteiskunnan kehitystä. Keskustan pitäisi kuitenkin lopettaa työreformistaan puhuminen, Ojala neuvoi.

- Keskustan tulisi saada suhteensa ay-liikkeeseen nykyistä parempaan kuntoon, jotta yhteistyö hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä olisi mahdollisimman sujuvaa. Keskustan nyt työreformissaan esittämä ay-oikeuksien heikentäminen ei luo siihen edellytyksiä, vasemmistoliiton johtoon pyrkivä Ojala sanoi.


Lipponen: Hallitus saattaa aikaistaa päätöstä asuntojen rakentamistuesta

Hallitus saattaa aikaistaa päätöstään asuntotuotannolle suunnattavasta 1,5 miljardin tuesta, sanoi pääministeri Paavo Lipponen lauantaina Helsingissä. Lipposen mukaan rakennusalalla ei näytä tapahtuneen pelättyä ylikuumenemista, vaikka rakentaminen onkin vilkastunut.

- Hinta- ja kustannuskehitys on pysynyt pääosin varsin maltillisena eikä kapasiteettiongelmia ole juuri esiintynyt.

Näin ollen hallitus saattaa aikaistaa päätöstä 1,5 miljardin määrärahasta, jotka ohjataan valtion tukemaan asuntotuotantoon, Lipponen sanoi. Puolentoista miljardin asuntomäärärahat ehdollistettiin viime syksyn budjettiriihessä, ja päätös on alun perin aiottu tehdä elokuussa.


Uosukainen uskoo Ahtisaaren pyrkivän toiselle kaudelle

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen uskoo, että presidentti Martti Ahtisaari asettuu ehdolle ja pyrkii toiselle kaudelle seuraavissa presidentinvaaleissa.

Lauantain Etelä-Saimaassa haastateltu Uosukainen ei näe mitään estettä sille, miksei Ahtisaari asettuisi ehdokkaaksi. Uosukaisen mukaan Ahtisaaren terveysongelmista puhumisessa on liioiteltu.
- Minusta on yleensäkin ollut sopimatonta puuttua terveysasiaan niin paljon. Presidentti tietää itse, mitä tekee, arvioi Uosukainen.

Mahdollista omaa presidenttiehdokkuuttaan Uosukainen ei kommentoi. Uosukainen vastannee kuitenkin myönteisesti, kun häntä pyydetään kansanedustajaehdokkaaksi lähiaikoina. Riitta Uosukainen (kok) on ollut kansanedustajana vuodesta 1983.


Enestam: Rasisteilla ei asiaa poliiseiksi

Sisäministeri Jan-Erik Enestam lupaa voimakkaita toimia, jos poliisivoimista löytyy rasisteja. Sanomalehti Karjalaisen haastattelussa Enestam toteaa, ettei pakolaisia apinoiksi nimittelevä ihminen voi toimia poliisina.

Tutkimusten ollessa käynnissä Enestam ei halua arvioida, onko Joensuun poliisia vastaan esitetyissä rasismisyytteissä perää.
- Jos poliisitutkimuksissa ilmenee, että syytöksissä on perää, niin sellaiseen puututaan kyllä välittömästi ja mitä ankarimmalla kädellä.

Ministerin mukaan poliisikunnassa tullaan tekemään asennetutkimus. Sen perusteella päätetään, tarvitsevatko poliisit asennekasvatusta, Enestam sanoi.

Enestam ihmettelee Joensuun poliisin neuvoa, jonka mukaan ulkomaalaisten pitäisi pysyä kotona, jos he ovat saaneet uhkailuja. Hän katsoo, että kaupungissa riehuneet skinit olisi pitänyt panna järjestykseen jo ajat sitten. Hän antaa täyden tukensa poliisin iskulle, joka tehtiin marraskuussa skinien kerhohuoneeseen.
- Viimeistään nyt pitää osoittaa, että tässä on tosi kysymyksessä ja iskeä mieluummin rajusti kuin helläkätisesti.

Koonnut: IA
19.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE