Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Mars-meteoriitin elämän merkit Maasta

Mars-meteoriitista pari vuotta sitten löydetyt elämän merkit ovat todennäköisesti peräisin Maasta. Näin arvioi kaksi tiedemiesryhmää torstaina. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA ilmoitti 1996, että Marsista peräisin olevasta meteoriitista oli löydetty merkkejä orgaanisista aineista. Perunan kokoinen meteoriitti löydettiin Etelänapa-alueelta.Meteoriitti putosi Maahan noin 13 000 vuotta sitten.

Meteoriitista lähetettiin palasia tutkittaviksi lukuisiin tutkimuslaitoksiin eri puolille maailmaa. Kaksi tutkijaryhmää kertoo nyt Science -lehdessä, että meteoriitin orgaaniset aineet ovat sittenkin luultavasti lähtöisin Maasta.

Jeffrey Badan tutkimusryhmä Scrippsin merentutkimuslaitoksesta katsoo, että näytekappaleen aminohapot ovat enimmäkseen lähtöisin Etelänavalta, minne meteoriitti putosi. Myös Tim Jullin johtama Stanfordin yliopiston tutkijaryhmä arvioi Science -lehdessä, että meteoriitissa oli merkkejä saastumisesta Etelänavalla. Jullin ryhmä tutki etenkin meteoriitin hiiliatomien pitoisuuksia , joihin radiohiili-iänmääritys perustuu.


Bill Gatesilla enemmän valtaa kuin Bill Clintonilla?

Microsoftin perustajalla Bill Gatesilla on enemmän valtaa kuin presidentti Bill Clintonilla. Tähän tulokseen päätyy toimittaja Risto Johnson tarkkailtuaan Yhdysvaltojen tilannetta kolmen vuoden ajan Yleisradion kirjeenvaihtajana. Hän on koonnut kokemuksensa kirjaan "Maa jota ei ole".

Johnson kirjoittaa, että Yhdysvalloissa on menossa digitaalinen vallankumous, ja paljon puhuttu tietoyhteiskunta on täyttä totta. Vanha maailma entisine tapoineen ja menetelmineen on peruuttamattomasti ohi. Nopeimmat ovat jo jakaneet jälkiteolliset rakennus- ja pääomapalikat uudelleen.

- Digitaalisen vallankumouksen johdossa on kaksi Billiä. Toinen asuu valkoisessa talossa Washington D.C.:ssä ja toinen Washingtonin osavaltiossa. Pääkaupungissa pesii poliittinen valta, ainakin näennäisesti, mutta todellista valtaa pitää etsiä aivan eri kolkalta, länsirannikolta, Seattlesta.

Johnsonin mukaan Gates on punonut läntiseen sivilisaatioon tunkeutuneen valtarakenteen, jonka lähin historiallinen vastine on Rooman keisarikunta. Täältä Gates aikoo ulottaa valtakuntansa avaruuteen asti satojen maata kiertävien Internet-satelliittien avulla.


Brittiparlamentin ylähuoneen valtasuhteet remonttiin

Britannian hallitus kaavailee maan kaksikamarisen parlamentin ylähuoneen toimintaan perinpohjaisia uudistuksia. Toteutuessaan uudistus veisi ylähuoneesta valtaoikeudet niiltä jäseniltä, jotka ovat saaneet paikkansa perintönä.

Britannian pääministeri Tony Blair on jo useasti ilmoittanut päämääräkseen vähintäänkin poistaa perintöedustajien puhe- ja äänioikeuden ylähuoneessa vuoden 2002 vaaleihin mennessä. Brittihallitus aikoo toteuttaa muutoksen asteittain. Pääreiksi kutsutut perintöjäsenet saattavat menettää äänioikeuden ylähuoneessa jo ensi vuonna.

Ylähuoneen konservatiivijohtaja, lordi Cranbourne on jo ilmoittanut vastustavansa työväenpuolueen hallituksen suunnitelmia.


Lähes kaikki kuubalaiset äänestivät

Lähes kaikki kuubalaiset kävivät sunnuntaina vaaliuurnilla, kun maahan valittiin uusi parlamentti ja kunnallisvaltuustot. Äänestysvilkkaus kohosi 98,35 prosenttiin ja kaikki 601 ehdokasta tulivat valituiksi maan parlamenttiin, kertoivat maan viranomaiset.

Vaaliviranomaisten mukaan 8,06 miljoonasta äänioikeutetusta äänestämässä kävi 7,93 miljoonaa. Edellisissä vaaleissa vuonna 1993 äänestysprosentti oli vielä korkeampi: tuolloin uurnilla kävi 99,57 prosenttia kansalaisista.

Kuuban vaaleissa oli ehdokkaita vain yhdestä - kommunistisesta - puolueesta. Huolimatta siitä, että vaalitulos on odotettu, äänestämässä käymistä pidetään Kuubassa kansalaisen kunnia-asiana ja isänmaallisena velvollisuutena.

Kuuban presidentin Fidel Castron mukaan vilkas uurnilla käynti on merkki kansallisesta yhtenäisyydestä ja siitä, että kuubalaiset tukevat vallitsevaa järjestelmää. Castro on hallinnut Kuubaa vuoden 1959 vallankumouksesta lähtien.


Japani pyytää anteeksi sodanaikaisia tekojaan

Japani ilmoitti maanantaina esittävänsä virallisen anteeksipyynnön toisen maailmansodan aikana ihmisille aiheuttamistaan kärsimyksistä. Pääministeri Ryutaro Hashimoto kertoi päätöksestä maassa vierailevalle Britannian pääministerille Tony Blairille. Anteeksipyyntö koskee myös Japanissa olleita brittiläisiä sotavankeja.

Blairin edustajan mukaan Hashimoto kertoi virkaveljelleen, että hänen hallituksensa on päättänyt yksimielisesti "ilmaista syvän katumuksensa ja pyytää koko sydämestään anteeksi niiltä ihmisiltä, jotka joutuivat kärsimään toisen maailmansodan aikana".

Blair otti itse brittiläisten sotavankien asian esille keskusteluissa Hashimoton kanssa. Molemmat pääministerit olivat sitä mieltä, että ratkaisemattomana asia saattaisi vaikuttaa kielteisesti Japanin keisarin Akihiton ensi toukokuussa tapahtuvaan Britannian-vierailuun. Japani suostui myös siihen, että maat rahoittavat yhdessä kummankin sotaveteraanien vierailuja toisen maailmansodan taistelukentille ja hautausmaille Aasiassa.

Japani on jo kerran aiemmin, vuonna 1995, esittänyt vastaavanlaisen anteeksipyynnön. Brittiläisten sotavankien järjestöt eivät kuitenkaan pitäneet sitä riittävänä, koska sillä ei ollut Japanin koko hallituksen tukea.

Koonnut: IA
15.1.1998


ULKOMAAT -SIVULLE