Lipponen ja Persson tyynnyttelivät EU- ja EMU-kiistoja



Suomen ja Ruotsin pääministerit tyynnyttelivät keskiviikkona maiden huomiota herättäneitä erimielisyyksiä EU:n laajentumisesta ja rahaliitto EMU:sta.


Paavo Lipponen ja Göran Persson antoivat rauhoittelevia lausuntoja Pohjoismaiden sosiaalidemokraattien yhteistyöjärjestön Samakin kokouksen yhteydessä Helsingissä.

Lipponen kuittasi EU:n laajentumista koskevan erimielisyyden toteamalla, että nyt asia on päätetty. Suomi tuki alusta alkaen EU:n komission esitystä, jossa ensimmäisissä laajentumisneuvotteluissa Baltian maista on mukana vain Viro. Ruotsi olisi halunnut myös muut Baltian maat alusta lähtien samalle viivalle.

- Laajentumispäätös on tehty ja nyt pitää katsoa eteenpäin ja erityisesti tukea Baltian valtioita tässä prosessissa, Lipponen sanoi.

Lipponen halusi tulkita, että jälkipeli asian ympärillä on nyt ohi. Hän ei myöskään uskonut, että erimielisyydet veisivät Suomea ja Ruotsia erilleen.

- Olemme lähempänä kuin koskaan ennen historiassa. Taloudet lähentyvät, meidän turvallisuuspoliittiset linjamme ovat lähes yhteneväiset, olemme EU:ssa esiintyneet yhdessä jokseenkin kaikissa asioissa, Lipponen listasi.

Hän korosti myös sitä, että jääminen EMU:n ulkopuolelle tässä vaiheessa ei saa johtaa Ruotsin jäämiseen sivuraiteelle päätöksenteossa.
- Kun EMU:a rakennetaan, on huolehdittava siitä, että nekin maat, jotka eivät ole alusta lähtien mukana, voivat vaikuttaa siihen, mitä EMU:ssa tehdään, Lipponen sanoi.

"Ruotsissa kovemmat asenteet"

Lipponen osoitti ymmärrystä Ruotsin päätökselle jäädä tässä vaiheessa Emun ulkopuolelle. Hän myönsi, että olisi saattanut Göran Perssonin asemassa päätyä samanlaiseen ratkaisuun.

- Ruotsissa on ehkä myös paljon kovempia asenteita kuin Suomessa. Meillä ei ole sellaisia juoksuhautoja näissä asioissa kuin Ruotsissa, hän sanoi.

Suomen pääministeri joutui myös selittämään puheitaan siitä, että Ruotsilla on yksi jalka EU:n ulkopuolella.
- Meillä on toisenlainen politiikka Suomessa. Tai voi sanoa, että Ruotsilla on erilainen politiikka kuin EU-maiden enemmistöllä.

Lipponen toisti myös uskonsa siihen, että Ruotsi tulee ennen pitkää, "varsin piankin", osallistumaan EMU:un.

STT-IA
16.1.1997


POLITIIKKA -SIVULLE