Perustuslaillinen ratkaisu Pohjois-Irlannin levottomuuksille



Britannian ja Irlannin tasavallan hallitukset esittivät maanantaina tuoreen suunnitelman Pohjois-Irlannin ongelmien "lopulliseksi" ratkaisuksi. Uusi sopimus tähtää erityisen Pohjois-Irlannin parlamentin perustamiseen.


Parlamentin jäsenistö koostuisi sekä Irlannin tasavallan että Pohjois-Irlannin poliitikoista. Lisäksi tarkoituksena on perustaa pohjois-etelä-akselin ministerineuvosto sekä hallitusten välinen neuvosto liittämään yhteen Dublinin, Belfastin ja Lontoon sekä itsenäiset Edinburghin ja Cardiffin parlamentit.

Sinn Féin ei vastusta

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n poliittinen siipi Sinn Féin syytti sopijaosapuolia tuoreeltaan taipumisesta lojalistien uhkausten edessä.

Läpimurron mahdollisti kuitenkin nationalistien ja brittimyönteisten unionistien suostuminen saman neuvottelupöydän ääreen, eikä Sinn Féinkään halunnut vastustaa sopimusta. Järjestö pelkää silti tulevansa syrjäytetyksi neuvottelupöydästä.

Britannian Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Mo Mowlam kutsui nyt syntynyttä sopimusehdotusta läpimurroksi, jonka merkityksestä hän ei kuitenkaan vielä uskaltanut antaa lopullista arviotaan.

Sopimusehdotus on seurausta joulunajan jännitteistä, jolloin lojalistien johtajan ampuminen johti kolmen roomalaiskatolisen murhaan. Tällöin Pohjois-Irlannin pelättiin ajautuvan takaisin väkivallan kierteeseen.

Kansanäänestykset suunnitelmissa

Nyt Lontoossa ja Dublinissa toivotaan, että aikaan saatu sopimusluonnos takaisi hyvät lähtökohdat tulevien kuukausien neuvotteluille. Britannian pääministeri Tony Blair on esittänyt toivomuksen, että sopimus saataisiin aikaiseksi toukokuuhun mennessä. Tämän jälkeen siitä järjestettäisiin kansanäänestykset Pohjois-Irlannissa ja Irlannin tasavallassa.

Luottamuksellisena eleenä Britannian hallitus on tarjoutunut julkaisemaan kolmentoista nationalistin ampumiseen johtaneen ns. "verisen sunnuntain" todistusaineiston. Tapahtuma on kummitellut rauhanpyrkimysten tiellä vuodesta 1972 lähtien.

Näyttää siltä, että Pohjois-Irlannin levottomuuksien eri osapuolilla olisi nyt vakaa tarkoitus päästä neuvotteluratkaisuun. Pohjaesitys näyttää nimittäin tarjoavan jokaiselle mahdollisuuden pitää puolensa.

Traditionalistit ongelmana

Silti poliittisten johtajien on oltava tarkkoina omien joukkojensa kanssa. Esimerkiksi suurimman unionistipuolueen johtaja David Trimple voi aivan aiheellisesti pelätä syytöksiä unionin myymisestä.

Niin on käynyt muillekin lähentymistä yrittäneille, sillä monien mielestä terroristeille ei vieläkään pitäisi varata paikkaa neuvottelupöydässä.

Financial Timesin haastattelema presbyteerikirkon jäsen sanoi, että "meidän on ensin saatava aikaan ratkaisu, sitten seuraa sovinnon ja parantumisen aika, ja vasta sen jälkeen tulisi pohtia tuomittujen terroristien kohtaloa".

Keskeistä on kuitenkin kaikkien osapuolien osallistuminen ja kompromissihalukkuus. Ministeri Mowlamin käynti Mazen vankilassa näyttää siis tuottaneen toivotun tuloksen. Lähiviikkojen aikana saatamme kuitenkin huomata kuinka vaikeaa on pitää kaikkia osapuolia neuvottelupöydässä.

JORI ARVONEN
16.1.1998


ULKOMAAT -SIVULLE