Paaston ja juhlinnan ramadan



Nyt on islamilaisten pyhä paastokuukausi - ramadan -, jonka aikana ei syödä, juoda, tupakoida tai ajatella lihallisia ajatuksia auringon nousun ja laskun välisenä aikana.


Mutta meidän Joulumme tavoin ramadankin on maallistunut: kun paasto päättyy aina auringon laskiessa, moni aloittaa koko yön kestävän syöpöttelyn ja juhlinnan. Kuukauden mittainen ramadan sekoittaa arabimaissa arjen jokseenkin kokonaan.

- Nyt Ramadan on aika helppo, koska se osuu talveen, kertoo taksikuljettaja Ashraf.
- Paasto kestää aamuviidestä kello 17.15 asti. Se on lyhyt aika. Pahempaa on kesällä, koska silloin päivä on pitempi ja kova helle tekee janon.

Ramadan-kuukausi ei ole aina samaan aikaan. Se ei noudata länsimaista kalenteria, vaan seuraa tarkasti kuun kiertoa ja siirtyy joka vuosi 10-11 päivän verran.

Ramadaniin liittyy hyväntekeväisyys.
- Julkisille paikoille pystytetään mauvaed el rahman-pöytiä, joilla tarjotaan päivän pääateriaa iftaria ilmaiseksi köyhille. Aiemmin nämä olivat aina valtion järjestämiä, mutta nyt yhä enemmän yksityiset liikeyritykset ja kauppiaat tekevät tätä, kertoo Asraf.

Kulttuuria ja perheyhteyttä

Ramadan merkitsee paljon muutakin kuin uskonnollista tapahtumaa islamilaisille. Se on yhtä tärkeä osa kulttuuria ja elämää kuin kristittyjen joulu.

- Normaalisti perheet eivät syö yhdessä, kaikki liikkuvat eri aikaan. Auringon laskun ateria, iftar, nautitaan yhdessä. Se on juhla-ateria, jolla tarjotaan paljon herkkuja, Ashraf sanoo.

Suomalaisten joulun tapaan ramadankin on osin maallistunut. Kun päivällä paastotaan, auringon laskettua syödään tavallista paremmin. Kun profeetta Muhammed nautti illalla taateleita ja maitoa, nyt öisin syödään juhla-aterioita.

Ramadan sekoittaa arjen

Kairon kansainvälisessä Misr International -sairaalassa röntgenlääkärinä työskentelevä Salua Boulos kertoo myös, että ramadan sekoittaa arkielämää kovasti.

- Ihmiset kutsuvat ystäviä, sukulaisia ja naapureita syömään. Auringonlaskun jälkeisistä aterioista tehdään ymmärrettävästi juhlahetkiä, mutta se ei ole ihan joka suhteessa uskonnon mukaista.

Kokonaisen kuukauden kestävä yösyöminen ja päiväpaasto sekoittavat arkipäivän täydellisesti. Työpaikat antavat ihmiset tulla aamulla myöhemmin ja lähteä jo 14.00 aikaan, joten mikään ei hoidu ramadanin aikana.

Päivärytmi sekaisin

Lisäksi päivärytmi sekoaa täysin: aamulla 04.00 syödään suuri aamupala ja poltetaan viimeiset tupakat, sitten palataan nukkumaan ja herätään töihin menoa varten. Kello 14.00 lähdetään kotia kohti, istutaan noin kaksi tuntia ramadan-ruuhkassa, kun kaikki tahtovat kotiin nauttimaan 17.15 alkavan juhla-aterian, iftarin.

Ja moni lähtee illalla ulos tapaamaan ystäviä, kuljeskelemaan karnevaalihumuisen Khan El Khalilin basaarialueen tungoksessa tai istuakseen ravintoloissa ja kahviloissa, jotka ovat usein auki aamuun asti.

- On pakko myöntää, että todellisuudessa vallitsee aikamoinen sekasotku, liikenteessä on kovia ruuhkia, joissa autot seisovat Kairossa useita tunteja, ihmiset tulevat töihin myöhemmin ja lähtevät aikaisemmin, monet asiat jäävät tekemättä, sanoo Boulos.

- Tämä ei ole oikein, ja vuodesta toiseen tapoja yritetään parantaa.

Mutta taksinkuljettaja Ashraf sanoo, että pitää juhlia ja iloita, kun siihen on kerran vuodessa syytä:
- Aivan kuten paratiisi on kuoleman jälkeinen palkinto hyvästä elämästä, illan ja yön juhlinta on palkinto päivän jatkuneesta paastosta.

LAURI KAIRA
Kairo
16.1.1997


ULKOMAAT -SIVULLE