Viime vuosi oli vuosisadan lämpiminVuosi 1997 oli koko vuosisatamme lämpimin kaikkialla maapallolla, kertoo Yhdysvaltain meren- ja ilmastontutkimuslaitos NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). NOAA:n tutkijoiden mukaan maapallon ilmaston lämpeneminen johtuu ainakin osaksi ihmisten toiminnasta.


NOAA:n analysoimien maan- ja merenpinnan yhteislämpötilojen perusteella viime vuosi oli keskimäärin 0,8 astetta lämpimämpi kuin edellinen ennätysvuosi 1990.

- Tämä jatkaa lämpenemistrendiä, joka on havaittavissa viime vuosisadalta lähtien kootuista tilastoista. Tilastojen yhdeksän lämpimintä vuotta ovat kaikki viimeisimpien 11 vuoden aikana, kertoi NOAA:n vanhempi tutkija Tom Karl.

Hän totesi, että merenpinnan lämpötilaa lisäsi viime vuonna myös poikkeuksellisen aikaisin alkanut voimakas El Niño -ilmiö.

Merenpinnan lämpötila oli viime vuonna keskimäärin 0,4 astetta keskimääräisen yläpuolella. Keskimääräisenä lämpötilana pidetään 16,3 astetta.

Maanpinnalla mitattu keskilämpötila ei sen sijaan rikkonut vuoden 1990 ennätystä, mutta maallakin viime vuosi ylsi kuitenkin viiden lämpimimmän joukkoon sitten vuoden 1880.

Lämpenemisessä alueellisia eroja

Karl kertoi viimeisimpien tilastotietojen osoittavan, että maan- ja merenpinta lämpiävät jo yli 0,5 astetta sadassa vuodessa, ja maanpinnalla lämpeneminen on hieman nopeampaa. Hän arveli, että lämpeneminen vaikuttaa jo maailmanlaajuisesti esimerkiksi lisäämällä helleaaltojen esiintymistä ja ikiroudan sulamista napapiirin korkeudella.

Viime vuoden yleismaailmallinen lämpöaalto ei kuitenkaan koskenut aivan kaikkia maapallon alueita. Suhteellisen viileinä säilyivät Pohjois-Amerikan itäosa, Välimeren alueen itäosa, Kiina sekä muutamat muut osat Aasiaa.

Karlin mukaan kyseisten alueiden lämpötiloja alensivat sulfaattiaerosolit, joita syntyy ilmakehässä pääasiassa hiilenpolton rikkipäästöjen seurauksena.

FF-IA
16.1.1998


AJASSA -SIVULLE