Suharto ja IMF allekirjoittivat kriisiohjelman

Muslimijohtajat vaativat ehdolle asettuvan Suharton eroa



Talousvaikeuksiin ajautuneen Indonesian kahden tärkeimmän muslimijärjestön johtajat yhtyivät maanantaina vaatimuksiin presidentti Suharton eroamisesta. Muslimijohtajien mielestä 76-vuotiaan Suharton pitäisi erota tämänkertaisen virkakautensa jälkeen. Hän kuitenkin aikoo asettua ehdolle.


Abdurrahman Wahid, Nahadlatul Ulama -järjestön johtaja, sanoi uutistoimiston Reutersin haastattelussa myös, ettei Suharto ole pitänyt sopimuksia IMF:n kanssa. Suharto ei ole muslimijohtajan mukaan toteuttanut lupaamiaan talousuudistuksia, koska ne olisivat olleet ristiriidassa Suharton perheen laajojen talousintressien kanssa.

Myös Muhammadiyah-järjestön johtaja Amien Reis vaati Suhartoa luopumaan presidentin virasta maanantaina julkistetussa lehtihaastattelussa. Reis tuki vielä edellisissä presidentinvaaleissa Suharton vaalikampanjaa.

Kumpikin muslimijohtaja kertoi tukevansa opposition johtajan Megawati Sukarnoputrin yritystäpyrkiä presidentiksi. Tällä maan entisen johtajan Sukarnon tyttärellä ei heidän mielestään ole kuitenkaan mahdollisuuksia tulla valituksi, koska hänellä ei ole tukenaan kunnollista järjestökoneistoa.

Nahadlatul Ulamalla on 40 miljoonaa jäsentä ja Muhammadiyahilla 20 miljoonaa jäsentä. Indonesiassa on asukkaita 147 miljoonaa.

Suharto pyrkii uudelleen presidentiksi

Indonesian hallitseva Golkar-puolue ilmoitti tiistaina asettavansa presidentti Suharton uudelleen ehdolle ensi maaliskuun presidentinvaaleissa. Puolue sanoi olevansa varma siitä, että presidentti "tuntee vastuunsa kansaa kohtaan".

- Teimme tämän johtopäätöksen sen jälkeen, kun puolueen enemmistö vahvisti nimityksen, sanoi puoluejohdon edustaja tiistaina. Hänen mukaansa nimityksellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että oppositio- ja muslimijohtajat ovat yhä kiihtyvällä voimalla vaatineet Suhartoa luopumaan vallasta.

Virkakausi olisi 76-vuotiaan Suharton seitsemäs. Hän on johtanut maata vuodesta 1965 lähtien. Viime aikoina Suhartoa on arvosteltu kärkevästi maan nykyisen taloudellisen kriisin yhteydessä.

Suharto sanoi lokakuussa puoluekokouksessa olevansa valmis luopumaan vallasta kautensa loppuessa maaliskuussa, jos kansa ei enää luota häneen.

Indonesian parlamentin kokoontuu maaliskuussa täysistuntoon valitsemaan maalle uuden presidentin.

Suharto ja IMF allekirjoittivat kriisiohjelman

Presidentti Suharto ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF allekirjoittivat torstaina seitsenkohtaisen kriisiohjelman Indonesialle. Ohjelman tarkoituksena on estää Indonesian talouden täydellinen romahtaminen. Ohjelman allekirjoittamisesta kertoi Suharto suorassa tv-lähetyksessä sekä IMF:n pääjohtaja Michel Camdessus lehdistötilaisuudessa.

Ohjelman keskipisteessä on Suharton suvun hallussa olleiden monopolien murtaminen, energiatukiaisten vähentäminen ja kalliista hankkeita luopuminen. Ohjelmassa suositellaan myös pankkien yhteenliittämistä. Suharto suostui myös tarkistamaan tulevaa budjettia, jota alkuperäisessä muodossaan pidettiin yleisesti epärealistisena.

Erityisen rankasti kriisiohjelma koettelee kiisteltyä hanketta kehittää kansallinen automalli. Suharton poika Hutomo Mandalaputra johtaa hanketta, joka ohjelman myötä menetti veroetuisuutensa. Lisäksi ohjelma poisti kaikki etuisuudet ja tukiaiset valtiolliselta lentokonetehtaalta IPTN:ltä, ja myös Suharton perheen neilikkamonopoli kumottiin.

Suharto sanoi tv-lähetyksessä, että ohjelma auttaa Indonesian voittamaan "luottamuskriisinsä".
- Olemme parhaillaan tilanteessa, jossa kaikki on vaikeaa niin taloudessa kuin muuallakin yhteiskunnassa, Suharto sanoi.

Indonesia ajautui vakavaan talouskriisiin jo kesällä, kun sen valuutta romahti. Maa joutui turvautumaan IMF:n apuun ja järjestö lupasikin noin 40 miljardin dollarin avustuspaketin talouden nostamiseksi jaloilleen. Paketin saamisen ehdoksi Indonesialta vaadittiin kriisiohjelmaa.

Camdessus ylisti kriisiohjelmaa ja huomautti, että on hyvin harvinaista, että valtion päämies allekirjoittaa kyseisenlaisen asiakirja. Tämä viittaa Camdessusin mukaan siihen, että Suharto on valmis tukemaan täysin ohjelmaa.

Kriisiohjelman julkistaminen vakautti heti Indonesian valuutan arvon suhteessa dollariin. Torstaina iltapäivällä se oli noin 7 750 rupiaa dollariin nähden.

STT-IA
16.1.1997


POLITIIKKA -SIVULLE