Suomalaiset europarlamentaarikot tyytyväisiä

Parlamentti haluaa Tacis-rahoista päätökset alueille



EU-parlamentti katsoo, että rajat ylittäviin yhteistyöhankkeisiin tarkoitetut Interreg-, Phare- ja Tacis-ohjelmat on koordinoitava nykyistä paremmin.




Täysistunnossaan Strasbourgissa tiistaina hyväksymässään päätöslauselmassa Tacis-ohjelmasta parlamentti kehottaa komissiota luomaan yhteiset säännökset EU:n ja kolmansien maiden rajat ylittävää yhteistyötä varten. Mietinnössä esitettiin ohjelmien yhdistämistä, mutta tähän parlamentti ei ollut valmis.

Parlamentti arvioi, että hitaat, monimutkaiset ja byrokraattiset menettelyt ovat rajoittaneet Tacis-ohjelman tehokkuutta. Hallinnon tulisi vastata paremmin alueellisten edustajien tarpeita. Parlamentti pitää valitettavana, että ohjelmaa hallinnoidaan keskusvaltaisesti pääkaupungeista.

Tacis-ohjelman kautta annetaan teknistä apua mm. koulutusohjelmien ja neuvontapalvelujen toteuttamiseksi entisen Neuvostoliiton itsenäisiä valtioita ja Mongoliaa varten.

Viitenä ensimmäisenä toimintavuonna Tacis-ohjelmasta kohdennettiin lähes 2,27 miljardia ecua yli 2 200 hankkeen käynnistämiseen.

Päätökset aluetasolle

Kreikkalaisen Anna Karamanoun tekemässä mietinnössä todetaan, että elintasokuilu Venäjän ja Suomen välisellä rajalla on eräs maailman suurimmista. Sen takia rajat ylittävän yhteistyön lisääminen Tacis-ohjelmaan on erittäin tärkeä askel tämän epäsuhdan tasoittamiseen. Hän toivoo, että Tacis-ohjelman kautta suunnattaisiin lisää varoja Venäjälle, koska maan sosiaaliset olot vaikuttavat koko Eurooppaan.

Parlamentti vaatii, että ohjelmat on valmisteltava aluetasolla paikallisen suunnitelman perusteella. Päätökset on tehtävä nopeammin ja avoimemmin. Osa varoista on suunnattava suoraan paikallisten ja alueellisten hallintojen kouluttamiseen ja kehittämiseen, siten että luodaan edellytykset tehokkaalle raja-alueiden yhteistyölle.

Parlamentin mielestä ohjelmista on kyettävä tukemaan suoraan hyvin pieniäkin paikallistason hankkeita.

Suomalaiset tyytyväisiä

Suomalaiset EU-parlamentaarikot antoivat kehuja Karamanoun mietinnölle; "vaikka tekijä onkin Itämeren altaan ulkopuolelta", kuten Esko Seppänen (vas.) totesi.

Seppänen arvioi, varojen tällä hetkellä menevän niille, joilla on hyvä avun hakemisen tekniikka.

- Konsulttien suosiminen Tacis-hankkeissa olisi lopetettava, hän vaati.

Jyrki Otila (kok.) piti Tacis-ohjelman suurimpana ongelmana investointikomponenttien puuttumista.

- Mitä hyötyä on analyyseistä, jos niiden tuloksia ei voida panna täytäntöön, Otila ihmetteli.

Riitta Myller (sd.) näki yhden rahaston luomisen hyvänä. Hän painotti, että rahoitusta olisi suunnattava mm. ympäristönsuojeluun, sosiaalisten erojen kaventamiseen sekä rajan ylittämiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.

Myös Heidi Hautala (vihr.) piti rahastojen yhdistämistä hyvänä. Hän katsoi, että tulevaisuudessa voimavarat on suunnattava ympäristöongelmien ratkaisemiseen ja ydinturvallisuuden parantamiseen.

Tiistain äänestyksessä parlamentti poisti mietinnöstä kohdan, jossa todettiin, että Venäjän ja Euroopan unionin rajalle ydinturvallisuudessa muodostuneeseen ongelmaan on pikaisesti löydettävä ratkaisu. Päätöslauselmassa mainitaan vain "uudet ympäristöongelmat".

- Venäjän puolella Suomen rajan läheisyydessä on kymmeniä vaarallisia ydinreaktoreita, jotka on saatava pois käytöstä, Hautala muistutti maanantaina asiaa käsiteltäessä.

STT-IKK
17.7.1998


POLITIIKKA -SIVULLE