60-vuotias Teräsmies seikkailee netissäkin



Teräsmies, maailman vanhin ja lähes kaikkien tuntema sarjakuvien supersankari, täyttää tänä kesänä 60 vuotta - ja seikkailee myös Internetissä.




Amerikkalaisten Joe Shusterin ja Jerry Siegelin luoma Teräsmies, eli amerikkalaiselta nimeltään Superman, seikkaili ensimmäistä kertaa Action Comics -lehdessä kesäkuussa 1938.

Juhlavuoden kunniaksi TV 2 esittää kesäkeskiviikkoisin Teräsmieheni -nimistä amerikkalaissarjaa. Tämän lisäksi juhlatunnelmaan pääsee myös Internetin kautta, joka tarjoaa lukuisia Teräsmiehelle omistettuja sivuja. Sivuilta löytyy tietoa Teräsmiehen historiasta syntymästä nykyhetkeen sekä kuva- ja äänimateriaalia.

Suomalaisista Teräsmies -sivuista esittelemisen arvoinen on Rami Rautkorven Teräsmies 60 vuotta - sivusto.

Kuvia vaikkapa työpöydän taustaksi

Sivuilta saa tietoa Teräsmiehen synnystä, sarjan luojista sekä sarjan suomalaisesta historiasta. Sivuilta löytyy myös uutispalsta sekä muutamia todella tasokkaita kuvia, jotka sopivat esimerkiksi Windowsiin työpöydän taustakuviksi. Sivuilla on myös linkkikokoelma Teräsmies -sivuihin.

Egmont-kustannuksen Teräsmies -sivu esittelee uuden 100-sivuisen juhlajulkaisun. Tämän lisäksi sivuilta löytyy neljän kuvan sarja Teräsmiehen lentotyylin kehittymisestä vuosien varrella. Lentotyylille on käynyt aikojen saatossa samoin kuin autoillekin, eli pieni ilmanvastus on nykypäivän suuntaus.

TV-sarjalla useita sivuja

Lois & Clark - the Web Server esittelee "Teräsmieheni" tv-sarjaa sekä tarjoaa FAQ -osaston, joka sisältää kysymyksiä ja vastauksia koskien "Teräsmieheni"-sarjaa. Sivuilta löytyy myös satojen tv-sarjasta peräisin olevien kuvien kokoelma.

Toinen tv-sarjaan liittyvä sivusto on Lois & Clark: The New Adventures of Superman. Sivuilta löytyy kuva-arkisto sarjan henkilöhahmoista.

Lisää linkkejä 'Teräsmieheni' -sarjan sivuihin löytyy esimerkiksi M. Solan Teräsmieheni (Lois & Clark) -linkkejä -sivulta.

Alkuperäinen seikkailu Real Audiona

DC Comics kustantaa Teräsmies -kirjallisuutta Amerikassa. Sivujen tarjonta ei kuitenkaan ole mainittavaa, yhtään sarjakuvaa ei sivuilta löytynyt vaan ainoastaan mainoksia mainosten perään. Mutta yksi mielenkiintoinen sivu sentään löytyi, eli mahdollisuus kuunnella alkuperäinen Teräsmies -seikkailu Real Audio - muodossa.

Tarjonnaltaan ehkäpä paras sivusto on Batman-Superman -sivuston Superman -osuus joka sisältää erittäin tarkat tiedot kaikista Teräsmies -sarjan henkilöhahmoista lukuisine kuvineen. Jokainen henkilö myös esittelee itsensä, mikäli tietokoneesi ja selaimesi tukee ääniominaisuuksia.

Sivuilla on myös tietoa piirrosjaksoista, Shockwave - tuen vaativa peli sekä sokerina pohjalla yhdeksän katkelmaa piirrossarjasta videoleikkeinä. Leikkeet ovat sekä avi- että mov-muodossa.

Postituslistoilta Teris-uutiset

Teräsmiehen ystävä voi myös liittyä Teräsmies-aiheisille postituslistoille, jolloin saa uusimmat Teris-uutiset näppärästi omaan sähköpostilaatikkoon. JILTED:n sivu antaa ohjeet kahdelle eri listalle liittymiseen. Toinen on varsinainen postituslista ja toinen elektroninen Teräsmies -lehti.

Ainoa, mitä jää kaipaamaan Teräsmies- nettikierroksellaan, on varsinaiset sarjakuvat. Amerikkalainen oikeuksienhaltija on pitänyt huolen, että niiltäkin harvoilta sivuilta, joilla sarjakuvia on ollut, ne on jouduttu poistamaan.

MARKO HAKALA
17.7.1998


AJASSA -SIVULLE