Aho esittää talouspoliittisia neuvotteluja jo ennen vaaleja



Keskustan puheenjohtaja Esko Aho esittää puolueiden yhteisiä neuvotteluja niistä uudistuksista, joita seuraavan hallituksen pitäisi ryhtyä toteuttamaan.


Uudistusohjelman riittävän aikaisella valmistelulla Esko Aho haluaa estää sen, ettei eduskuntavaalien jälkeen ajauduta pelkkiin menojen leikkauksiin. Neuvottelut tulisi Ahon mielestä käydä jo nyt. Jos pattitilanne jatkuu seuraavien eduskuntavaalien yli, hukataan vähintään yksi tärkeä vuosi.

Nykymenolla seuraava vaalikausi alkaa Ahon näkemyksen mukaan jälleen uudella valtion menojen leikkauskierroksella. Valtiovarainministeriö on jo täyttä häkää valmistautumassa siihen. Leikkaustarpeeksi on mainittu 20 miljardia markkaa.

Aho ehdotti lauantaina keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa, että talouspoliittisia toimia pohtivan työryhmän kokoaisi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Siihen osallistuisivat myös keskeisimmät poliittiset liikkeet.

Toinen vaihtoehto olisi Ahon mukaan hahmotella uudistuslinjaa samantyyppisellä yhteistyöllä, jota tehtiin Matti Pekkasen johtamassa työllisyystyöryhmässä viime eduskuntavaalien alla. Vaikka monet työryhmän ehdotuksista jäivät toteutumatta, se sai Ahon mielestä aikaan kansallisen yhteisymmärryksen valtion velkaantumisen pysäyttämisen ja paremman työllisyyden kohtalonyhteydestä.

Aho korosti, että nyt pitäisi saada aikaan vastaava kansallinen yhteisymmärrys uudistuslinjasta, jolla murretaan työttömyyden, valtion velkaantumisen ja kireän verotuksen noidankehä. Samalla syntyisi kansallinen strategia yhteisvaluuttaa varten.

Keskusta on puheenjohtajansa mukaan valmis olemaan mukana tässä työssä, valittiin sitten kumpi vaihtoehto tahansa. Paavo Lipposen hallitusta Aho luonnehti "kyvyttömäksi ja haluttomaksi ryhtymään enää mihinkään".

Vetoapua uudelta taholta

Tiedotustilaisuudessa Aho perusteli Sitran osallisuutta huomauttamalla, että paras vaihtoehto tässä tapauksessa on mennä vanhojen poliittisten rakenteiden ulkopuolelle. Talousneuvostoa hän luonnehti toimintakyvyttömäksi.

Jos muut puolueet eivät tartu tarjoukseen, ei keskusta jää Ahon mukaan toimettomaksi. Hän ei kuitenkaan halunnut paljastaa, mitä etenemistapoja puolueella on varastossa.

Aho puuttui puheessaan myös eduskunnan perjantaina tekemään EMU-päätökseen. Hän luonnehti päätöstä vääräksi ja väärässä järjestyksessä syntyneeksi.
- Meidän mielestämme avoimeksi jäi todellinen kysymys: mikä on toimintalinja, jolla Suomi aikoo torjua yhteisvaluutan riskejä ja haittoja, kun itsenäisen raha- ja valuuttapolitiikan harjoittaminen on suljettu pois.

- Kaiken lisäksi EMU-päätökseltä puuttuu yleinen hyväksyttävyys. Miten vaatia kansan tukea eteen tulevissa vaikeissa tilanteissa, kun sitä ei päätöstä tehtäessäkään kysytty, Aho sanoi.

Hän korosti kuitenkin, että päätöksen mukaan on nyt elettävä. Ahon mielestä on ryhdyttävä virittämään omaa kansallista politiikkaa, jolla euroalueen hyödyt voidaan maksimoida ja haitat minimoida.

Työreformineuvotteluille voi ryhtyä varaamaan pöytää

Aho puolusti puheessaan jälleen kerran keskustan esittämää työreformia. Hän kertoi saaneensa käsiinsä SDP:n eduskuntaryhmälle jaetun "ilmeisesti SAK:n maksaman" arvion työreformista. Siinä esitystä luonnehdittiin sodanjulistukseksi ay-liikkeelle.
- Jos siinä esitetyt väitteet olisivat totta, mekin vastustaisimme työreformia, Aho huomautti.

Varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen luonnehti keskustan tarjoamaa mm. paikallista sopimusoikeutta lisäävää uudistusta yhdeksi eduskuntavaalien pääteemaksi ja uuden hallituksen päätehtäväksi.

Keskustan ei pidä Kääriäisen mielestä hellittää "kahden vuoden onnistuneen pioneerityön jälkeen", vaikka saakin osakseen piikittelyä. Hän piti osoituksena työreformin etenemisestä sitä, että "SAK:n ideologi ja johtava soturi" Eero Heinäluoma on esittänyt pyöreän pöydän keskusteluja aiheesta.

- Heinäluoma voi ruveta varailemaan neuvottelupöytää ennen tai jälkeen vapun Pitkänsillan kummalta puolelta tahansa, Kääriäinen ilmoitti. Hän toivotti keskusteluihin tervetulleiksi SAK:n ohella myös muut palkansaajien keskusjärjestöt.

Anttila haukkui SDP:n naisministerit

Varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila arvosteli SDP:n naisministereitä. Hänen mielestään sekä paikkansa jättäneen Arja Alhon että työministeri Liisa Jaakonsaaren toiminta puoluetovereiden auttajina on vähentänyt ihmisten uskoa naisiin poliitikkoina.

- Politiikka ilman aatetta ja arvoja ajautuu ennen pitkää itsekkääksi oman edun tavoitteluksi. Näin juuri kävi SDP:n kahdelle naisministerille, Anttila sanoi.

STT-IA
20.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE