Lapsilisät verolle?



Hallintoministeri Jouni Backman (SDP) haluaa panna lapsilisät verolle. Jouni Backman kertoo torstain Aamulehden haastattelussa haluavansa riisua yhteiskunnan tuet rikkailta ja nostaa reippaasti varakkaampien ihmisten palvelu- ja hoitomaksuja.


Tällä tavoin valtio ja kunnat säästävät vuositasolla pari miljardia, laskeskelee hallintoministeri.

Sosialidemokraattien tulevan puheenjohtajan nimispekulaatiossa vahvasti esillä ollut Jouni Backman uudistaisi myös verotusta. Edessä olisi paluu puolisoiden yhteisverotukseen, josta vuosikymmenten katkeran kiroilun jälkeen päästiin eroon vasta vajaat kymmenen vuotta sitten.

Kaikki palvelumaksut ja tulonsiirrot määräytyisivät jatkossa perheen yhteenlaskettujen tulojen ja varallisuuden mukaan.

Ruotu-ukot syytingille

Vanhustenhoitoa ministeri uudistaisi niin, että lasten vastuuta vanhemmistaan lisättäisiin. Hänen mukaansa vanhemmille ei voida antaa samanlaista "hoitotakuuta" kuin lapsille. Mitähän tämä oikein mahtaa tarkoittaa? Syytingille vaan ruotu-ukot ja -akat lastensa nurkkiin ja pois yhteiskunnan tuen piiristä.

Yksityisten terveyspalvelujen kimppuun Backman hyökkää vaatimalla, että kaikki potilaat on ohjatta yksityiseltä sektorilta julkisen terveydenhuollon piiriin. Sieltä ei hyvätuloinen kuitenkaan saisi samaa palvelua nykyhinnoin, vaan hän joutuisi maksamaan yksityisten palvelujen taksan saamastaan julkisesta palvelusta.

Aikamoinen lista. Rohkeuden puutteesta ei Backmania ainakaan voi syyttää. Hän työntää sumeilematta kätensä - tai päänsä - hälytystilassa olevaan ampiaispesään. Tästä kyllä älähtää puoli Suomea, mikäli vain saavat tietää Paavo Lipposen perintöprinssin uusista suunnitelmista.

Miten se toteutetaan?

Prinssi rohkean lista herättää monia kysymyksiä. Pitääkö parempituloisen (lue: on palkkatuloja) maksaa kaikesta kaksi kertaa - ensin korkeammissa veroissa ja sitten vielä uudelleen kalliimmissa palveluissa?

Miten estettäisiin ne tilanteet, joissa parisuhdetta ei kannattaisi virallistaa yhteisverotuksen pelossa? Yhteisverotushan nostaa automaattisesti progressiota.

Entä mistä saadaan ne uudet julkisen sektorin terveyspalvelut, jotka nykyisin tuotetaan yksityisten toimesta?

Tältä osin sopii vielä muistuttaa, että virta on viime vuosina mennyt päinvastaiseen suuntaan. Kunnat ovat havainneet, että ostopalvelujen käyttäminen on edullisempaa ja ainakin osin tehokkaampaakin kuin omien tuottaminen.

Vaan Backman toisaalla torstaina - hallituksen hallintopoliittista periaatepäätöstä - esitellessään totesi, että "julkisen vallan palvelurooli muuttuu yhä selvemmin palvelujen tuottajasta palvelujen tilaajaksi. Julkinen valta vastaa viime kädessä palvelujen saatavuudesta, yhteiskunnan toimivuudesta ja eri toimijoiden etujen yhteensovittamisesta, tiivistetään periaatepäätöksessä".

Aamulehdessä tarjoilemassaan muodossa ministeri Backmanin lista ei ainakaan toteudu.

TIMO KERVINEN
17.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE