Kokoomus tinkisi europankin itsenäisyydestä



Kansanedustaja Kimmo Sasin mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaa lisätä Euroopan keskuspankin (EKP) poliittisen valvonnan mahdollisuuksia.


Europankin johtokuntaa ei nykysäännöillä voisi erottaa kuin tuomioistuimen päätöksellä, eikä sen edes tarvitse perustella päätöksiään tai julkistaa kokoustensa pöytäkirjoja.

Kimmo Sasi piti tiistaina alkaneessa EMU-keskustelussa kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron. Siinä todettiin, että "Kokoomus...esittää EKP:n toimintaperiaatteissa sovellettavaksi mahdollisimman laajaa avoimuutta ja huolellista päätösten perustelemista ja esittää jatkossa valmisteltavaksi toimia pankin johdon vastuullisuuden lisäämiseksi ottaen kuitenkin huomioon, että pankin on säilytettävä itsenäinen asemansa."

Sitä, miten avoimuus tulisi toteuttaa tai vastuullisuus järjestää ei ryhmäpuheenvuorossa sen tarkemmin kerrottu.

Eduskuntaryhmä yksituumainen

Sasi sanoo nyt, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä vallitsee varsin laaja yksimielisyys avoimuuden tarpeesta. Sen käytännön ratkaisuista ei vielä kuitenkaan ole kovin paljon puhuttu.

- Minusta pankin johdon tulisi selvittää Euroopan parlamentille ja kansallisille parlamenteille päätöstensä motiiveja ja perusteluja.

Sasi kannattaisi myös johtokunnan kokousten pöytäkirjojen osalta suurempaa julkisuutta.

- Se on itse asiassa anglosaksinen tapa, jota noudatetaan mm. Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa. Saksassa se sen sijaan ei ole tapana. Siksi asia onkin kiistanalainen, Sasi kertoo.

- Erityisesti silloin, kun asiat menevät huonosti olisi pankin johdon selvitettävä päätöstensä oikeellisuutta. Tällöin erottamisenkin pitäisi olla mahdollista. Nythän pankin johtokunta valitaan seitsemäksi vuodeksi, jonka aikana se voidaan erottaa ainoastaan Euroopan tuomioistuimen päätöksellä.

Europarlamentti päätösten ulkopuolelle

- Uskon kuitenkin, että jäsenmaiden epäluottamuksen edessä pankin johto eroaisi joka tapauksessa, mutta kyllä jäsenmaiden edustajilla, esimerkiksi euromaiden valtiovarainministereillä, tulisi olla mahdollisuus esittää erottamistakin.

Euroopan parlamentille Sasikaan ei erottamisoikeutta sentään haluaisi antaa, sillä asia on syytä pitää hallitusten välisen päätöksenteon piirissä.

Poliittiset paineet kasvussa?

Keskustelu Euroopan keskuspankin asemasta todennäköisesti kiihtyy jatkossa, sillä esimerkiksi komission entinen puheenjohtaja Jacques Delors kritisoi tehtyjä ratkaisuja kovin sanoin jokin aika sitten vieraillessaan Euroopan parlamentissa.

Keskuspankin onnistumisia tai epäonnistumisia joutuvat jatkossakin siis kansalaisilleen selittämään jäsenmaiden poliitikot, joilla itsellään ei voimassa olevien pelisääntöjen mukaan ole mahdollisuutta vaikuttaa pankin harjoittamaan rahapolitiikkaan. Keskuspankista saattaa toki tulla kansalaiskritiikin uusi kohde, mutta itse se ei voi esitettyyn kritiikkiin vastata.

Toisaalta keskuspankin tuskin kukaan toivoisikaan ottavan kovin poliittista yleiseen integraatiokeskusteluun osallistuvaa roolia. Siitäkin syystä paineet jäsenmaiden edustajien, ennen muuta valtiovarainministerien neuvoston, aseman vahvistamiseksi näyttävät kasvavan sitä mukaa kun vallan siirto Euroopan keskuspankille lähestyy.

Kritiikittömästä "EMU-intoilusta" kokoomusta on siis turha syyttää, vaikkei keskuspankin asema kovin keskeiseksi EMU-keskustelussa vielä noussutkaan. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossakin pääpaino oli yhteisvaluutan mahdollisuuksissa lisätä taloudellista vakautta, kasvua ja hyvinvointia.

Keskustan hallitustielle lisää kuoppia

Hallitusrintaman kriittisimmästä EMU-näkökulmasta vastasi tunnetusti Erkki Tuomioja, mutta ainoastaan keskustan esiintyminen saa Sasin tuomion.
- EMU-keskustelu ajoi kepua entistä enemmän nurkkaan, hän sanoo.

Sasin mielestä keskustan hallitustie tulikin nyt entistä kuoppaisemmaksi.

- No, mitään pysyviä esteitä hallitusyhteistyölle ei tästä kylläkään syntynyt, mutta siinä missä keskustan ja päähallituspuolueiden välimatka jälleen kasvoi, lähenivät puolestaan kokoomus ja SDP toisiaan, arvioi Sasi keskustelun yleispoliittisia vaikutuksia.

JORI ARVONEN
17.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE