Eläviä kuvia netissä



Internet tarjoaa elokuvatietoutta sekä vinkkejä niin elokuvafriikeille kuin satunnaisille leffassa kävijöille.


Maailman kallein elokuva, 11 Oscareilla palkittu Titanic on saanut omat sivunsa, joiden sisältö ansaitsisi "Internet-Oscarin". Sivuilta löytyy luonnollisesti laajasti tietoutta elokuvasta ja sen toteutuksesta sekä myös kuvia ja elokuvaleikkeitä.

Lisäksi sivuilta voi imuroida itselleen Titanic-aiheisia taustakuvia, elokuvan kuvaleikkeitä esittelevän näytönsäästäjän taikka vaikkapa Titanic-päiväkirjan. Päiväkirja on ulkonäöltään tyylikäs vanhan ajan päiväkirjaa muistuttava, mutta muilta osin jopa Windowsin muistiokin päihittää sen mennen tullen, eli välttämättä päivänkirjan imurointi ei ole ainakaan modeemiyhteydellä järkevää.

Montako Oscaria Titanic-elokuva sai? Entäpä mitkä muut elokuvat kuuluivat Oscar-palkittuihin? Näihin kysymyksiin voi etsiä vastauksen englanninkielisestä Oscar-oppaasta. Oppaasta löytyy myös tietoa aiemmista Oscareista alkaen vuodesta 1927.

Kuvanäytteitä ja kriitikoiden räksytystä

Mikäli haluat tietoutta jostakin tietystä elokuvasta, löytyy siihenkin apu Internetistä, missä on useita elokuva-aiheisia hakukoneita. All-Movie Guide tarjoaa mahdollisuuden hakea elokuvatietokannasta joko elokuvan nimen, tietyn näyttelijän tai vapaavalintaisen hakusanan avulla. Esimerkiksi elokuvahaulla saa tuloksena täydelliset tiedot elokuvasta sisältäen jopa stunttien nimet.

Toinen erittäin hyvä elokuvahakukone on IMDb. Suomenkieliseltä etusivulta pääsee esimerkiksi katsomaan viimeaikaiset sekä tulevat ensi-illat Suomessa. Myös tämä hakukone kertoo täydelliset tiedot elokuvasta sekä elokuvan saamat arvostelut.

Lisäksi palvelu tarjoaa suorat linkit esimerkiksi elokuvan ääninäytteisiin, videoleikkeisiin, näyttelijätietokantaan ja lukemattomiin muihin kyseiseen elokuvaan liittyviin paikkoihin.

Elokuvien arvosteluillekin löytyy oma hakukoneensa, eli Cinemachine, jonka avulla löytyy halutusta elokuvasta useita eri arvosteluita. Arvostelujen avulla on helppo katsoa, onko joku elokuva katsomisen arvoinen. Kunhan muistaa sen tosiseikan, että mitä enemmän kriitikot elokuvaa haukkuvat sitä todennäköisemmin se on katsomisen arvoinen.

Elokuvalehdet löytyvät netistä

Elokuva-aiheisia nettilehtiäkin on verkossa useita. Ulkomaalaisista yksi parhaita on BoxOffice Online, josta löytyy ajankohtaista tietoa uusimmista elokuvista. Mukana on myös tunnettujen näyttelijöiden haastatteluja, raportteja vielä kuvausvaiheessa olevien elokuvien tiimoilta ja paljon muuta luettavaa, jonka parissa viihtyy tuntikausia.

Suomestakin löytyy ainakin yksi elokuva-aiheinen nettilehti, Moviezine FreaX, jonka tarjonta tyydyttää jopa nälkäisimmänkin elokuvafriikin.

Lehti tarjoaa normaalien artikkelien lisäksi suurimpien kaupunkien elokuvateattereiden näytösajat sekä esitettävät elokuvat kuluvalta ja seuraavalta viikolta, elokuva-uutuudet sekä laajan arkiston. Sivuilla on myös oma postituslistansa, elokuva-arvosteluja ja paljon muuta, joten ainakin uusimpien elokuvien osalta löydät varmasti haluamasi tiedot.

Kaikki suurimmat elokuvayhtiöt, kuten Universal Studios, Paramount Pictures ja MGM, löytyvät verkosta. Elokuvayhtiöiden sivut tarjoavat tietoutta yhtiöiden toiminnasta, tulevista elokuvista, kuvaleikkeitä ja paljon muuta elokuva-aiheista tietoutta, joten elokuvan ystävä voi viettää monta miellyttävää hetkeä näiden sivujen parissa.

MARKO HAKALA
17.4.1998


AJASSA -SIVULLE