Kurjuudelle löytyy tekijänsä

Maailman katastrofien syyt yksiin kansiin



Hämmennys valtaa mielen, jos yrittää etsiä syitä lukuisille ihmistä ja luontoa koetteleville katastrofeille. Uutistulvan lisäksi myös tutkimustieto ongelmien aiheuttajista on pirstaloitunutta.


Selitykset ovat erikoistuneet omiksi alueikseen erityyppisten ympäristöngelmien, väestönkasvun, talouskriisien tai sotien tutkimukseksi.

Tutkija Olli Tammilehto yrittää helpottaa niin asiantuntijoiden kuin tavallisen tallaajankin taakkaa kirjalla, joka kokoaa yhteen mittavan osan maailman tilaa koskevasta kirjallisuudesta. Kirjasta löytyy mm. kattava ja tuore kirjallisuusluettelo ja hakusanasto.

Maailman tilan kootut selitykset -nimisen kirjan keskeinen tavoite on se, minkä nimikin lupaa. Sen lisäksi, että Tammilehto vetää selityksiä yhteen, hän tekee johtopäätöksiä ihmiskunnan, vallan ja talouden toimintatavoista.

Tammilehto ei anna yksinkertaista reseptiä, miten maailman tila voidaan parantaa. Sen sijaan kirja panee miettimään, voidaanko ongelmia ratkaista paikantamalla niiden aiheuttajat.

Kirjassa käydään 300 sivun verran läpi selityksiä, joita maailman ongelmiin on tarjottu, aina ihmisen pahuudesta teknologian kehitykseen. Ympäristötutkijan taustan omaava Tammilehto nostaa esiin joitakin ilmiöitä, joihin jäljet hyvin erityyppisistäkin katastrofeista johtavat. Tammilehto käsittelee vallankäytön muotoja useilta alueilta, kuten yritysten, ylikansallisten yhtiöiden, valtioiden ja tieteen tasoilta.

Kaiken perustana Tammilehdon näkemyksen mukaan ovat kuitenkin valtarakenteita tukevat myytit, ideologiat ja puhetavat.

Hyvää tarkoittavat poliitikot peittelevät ongelmien syitä

Huomiota saavat erityisesti vallankäytön kulttuuri ja tapa, jolla asemansa pönkittänyt valta toimii. Se mm. käyttää kieltä, joka peittää todelliset ongelmat omalla terminologiallaan. Myös hyvää tarkoittavat asiantuntijat toimivat valtaeliitin armoilla, koska keskustelukulttuuri syntyy sen ehdoilla.

Tammilehdon mukaan valtaeliitillä on lukemattomia tapoja väistää kritiikki. Hän mainitsee yhtenä esimerkkinä poliitikkojen tavan esiintyä kritiikin esittäjien riveissä.

- Näin teki mm. pääministeri Paavo Lipponen kirjoittaessaan esipuheen kriittisesti suhtautuvaan Stephen Toulminin Kosmopolis -teokseen, Tammilehto sanoi kirjansa julkistamistilaisuudessa tiistaina.

Ongelmien todellisia syitä väistelevät Lipponen tai ympäristöministeri Pekka Haavisto tekevät Tammilehdon mukaan hallaa niiden ratkaisulle.

Maailman tilan kootut selitykset ilmestyy Like-kustannuksen ja Suomen rauhanpuolustajien kustantamassa pystykorva-sarjassa.

STT-IA
17.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE