Kaupallisille tv-yhtiöille portaittain kohoava maksu

Sähköisen viestinnän pelisäännöt selkiytetään



Tv- ja radiotoiminnan lainsäädäntö uudistetaan ajan tasalle. Lakipaketissa lähdetään edelleen siitä, että yleisradiotoiminta rahoitetaan ensisijaisesti kuluttajilta perittävin maksuin, vaikka tv-luvan nimi muuttuu tv-maksuksi.


Osa Yleisradion rahoituksesta tulee vastakin kaupallisilta tv- ja radiokanavilta koottavista maksuista, mutta jatkossa kaikkien maksu määräytyy portaittain liikevaihdon mukaan. Alle 20 miljoonan myynnillä toimilupamaksua ei tarvitsisi maksaa. Paikallisradioiden liikevaihto jää sen alle.

Nykyään MTV3:n ns. julkisen palvelun maksu tulee Ylen kanssa tehtävän vapaaehtoisen sopimuksen pohjalta. Uuden Ruutunelosen maksu on toimilupaehdoissa. Hallitus hyväksyi eduskunnalle annettavat lakiesitykset torstaina yksimielisesti.

Lakipaketissa on mukana myös uudet EU-määräykset. Niissä puututaan mm. mainontaan, sponsoroituihin ohjelmiin ja lasten suojelemiseen heille sopimattomilta ohjelmilta.

Liikenneministeri Matti Auran (kok) mukaan uudistuksilla selkiytetään eri osapuolten roolia, kun kaikkien oikeudet ja velvollisuudet säädetään selkeästi lailla vastaamaan muuttunutta maailmaa. Auran mukaan tärkeä osa uudistusta on, että vastaisuudessa eduskunta päättää kaupallisten tv- ja radioyhtiöiden toimilupamaksuista.

Hänen mukaansa on vain normaalia, että ne tulevat eduskunnan päätettäväksi kuten verot ja muut vastaavat maksut.

Aura ei usko tv-maksun nousevan

Tärkeänä Aura pitää myös Yleisradion taloudellisen aseman varmistamista, sillä pääosin julkisin varoin ylläpidetyn järjestelmän katsotaan yleisesti olevan tärkeä osa suomalaista viestintää.

Aura arvioi uudistuksen antavan Yleisradiolle hyvät mahdollisuudet toimintansa suunnittelemiseen. Hänen mukaansa kansalaisten ei tarvitse myöskään pelätä, että television katselu kallistuisi lähivuosina, koska osa Yleisradion taloudesta hoidetaan mainontaan sidotulla kaupallisten toimijoiden maksulla ja tv-mainonta lisääntyy koko ajan.

"Rajallisesta luonnonvarasta on maksettava"

Aura mukaan on luonnollista, että yksityiset yhtiöt eivät ole mielissään toimilupamaksusta. Hän kuitenkin muistutti, että rajallisesta luonnonvarasta eli radioaaltojen käytöstä veloitetaan jotenkin myös muualla.

Samoin perustein hän tuomitsee kilpailuviraston, jossa on vierastettu koko maksua.

- En ymmärrä lainkaan kilpailuviranomaisten näkökantoja. Mainosmarkkinoista kilpailevat vain kaupalliset yhtiöt, ei Yleisradio ja kaupalliset yhtiöt. Lehtien ja tv-yhtiöiden välisessä kilpailussa on muistettava, että taajuuksia on rajallisesti, mutta lehtiä voi perustaa niin paljon kuin paperia riittää, hän selvitti.

Uudistuksessa lähdetään siitä, että kaupallisilta kanavilta perittävät maksut olisivat suunnilleen saman verran kuin nykyisin. Viime vuonna Yle sai ns. julkisen palvelun maksuina MTV3:lta ja Ruutuneloselta hieman päälle 280 miljoonaa markkaa. Lisäksi ne maksoivat verkkojen käytöstä noin 100 miljoonaa.

Uudistuksessa tv-toimilupamaksu kohoaisi portaittain progressiivisesti kuten ansiotulot. Korkein tv-maksu olisi 27 prosenttia. Se tulisi yli 800 miljoonan markan ylittävästä osasta. Yli 800 miljoonan "perusmaksu" olisi runsaat 186 miljoonaa maksu. Kokonaisuus ei saisi olla yli 25:tä prosenttia liikevaihdosta.

Katsojilta kerätyt televisiomaksu ja kaupallisilta kanavilta perittävät toimilupamaksut koottaisiin valtion televisio- ja radiorahastoon.

Kaapeliverkkoihin ei enää lupaa

Uudistuksen jälkeenkin maanpäälliseen tv- ja radiotoimintaan tarvittaisiin toimilupa, koska taajuuksia on rajallisesti. Luvan myöntää valtioneuvosto eli maan hallitus.

Sen sijaan kaapeliverkoissa tv- ja radiotoimintaa voisi harjoittaa ilman lupaa. Ilmoitus viranomaisille riittäisi. Edes ilmoitusta ei tarvita, jos toiminta perustuu vain ulkomaisten satelliittiohjelmien välittämiseen.

Asiantuntijoita Ylen hallitukseen

Lakiin Yleisradiosta tulisi myös sen hallituksen valintaa koskeva muutos: eduskunnan valitsema hallintoneuvosto päättäisi hallituksesta. Tämä mahdollistaisi yhtiön ulkopuolisen hallituksen nimeämisen.

Auran mukaan hallintoneuvosto osoittaisi suurta viisautta, jos se valitsisi ulkopuolisen hallituksen, sillä näin hallitukseen saataisiin tarvittavaa asiantuntemusta.

Yleisradio säilyisi vastakin eduskunnan alaisena laitoksena. Lakiehdotukset annetaan eduskunnalle perjantaina presidentin esittelyssä. Lait on tarkoitus saada voimaan viimeistään ensi vuoden alussa.

MTV toisti kritiikkinsä toimilupamaksusta

Suomen suurin kaupallinen televisiokanava MTV3 katsoo hallituksen esityksessä uudeksi tv- ja radiolaiksi olevan useita puutteita. Torstaina antamassaan kannanotossa se toistaa, että portaittain nouseva toimilupamaksu tulee MTV:lle kohtuuttoman kalliiksi ja vääristää kilpailua.

Lisäksi se pitää käsittämättömänä, että kaupallisista radioista vain sen hallitsema Nova joutuu maksumieheksi. MTV:n mielestä toimimaksuprosentti olisi pitänyt olla kaikille sama ja siitä olisi pitänyt pyrkiä asteittain eroon kymmenessä vuodessa, koska se vääristää kilpailua. Radioille sitä ei pitäisi säätää lainkaan.

MTV:n mukaan toimilupamaksun vuoksi valtion omistama Yleisradio ja yksityiset yhtiöt joutuvat eriarvoiseen asemaan kilpailussa. Sen muistutetaan vääristävän myös eri medioiden välistä kilpailua, koska ne kaikki kilpailevat kuluttajien ajankäytöstä.

MTV muistuttaa myös kilpailuviraston pitäneen toimilupamaksua epäkohtana. Liikenneministeri Aura kiisti näkemykset jo lakipakettia esitellessään. Hänen mukaansa rajallisten radioaaltojen käytöstä peritään maksu myös muualla, vaikka keinot vaihtelevat.

STT-IA
17.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE