Suomelta ja Ruotsilta aloite Itämeren turvallisuusyhteistyöstä

Pohjoismaat arvostelivat Venäjän uhkailuja



Ruotsissa kokoontuneet Pohjoismaiden ulkoministerit arvostelivat tiistaina ankarasti Venäjää, joka on uhannut Latviaa talouspakotteilla, mikäli se ei muuta suhtautumistaan maan venäläisvähemmistöön. Venäjä suhtautuu myönteisesti Suomen ja Ruotsin tekemään aloitteeseen Itämeren alueen turvallisuuden edistämiseksi.


- Emme voi hyväksyä pakotteita, sanoi Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén. Ulkoministerit totesivat, että Itämeren alueen poliittisia ongelmia pitäisi kyetä ratkomaan keskustellen.

Ulkoministeri Tarja Halonen (SDP) allekirjoitti muiden ministereiden tavoin lausuman, jossa Venäjää kehotetaan luopumaan pakoteaikeistaan.

Ministerit kertoivat olevansa tyytyväisiä Latvian hallituksen tekemään päätökseen, jonka mukaan maan tiukkoja kansalaisuuslakeja lievennetään. Lait ovat olleet suurin syy Latvian ja Venäjän viime aikoina kiristyneisiin väleihin. Uuden lain mukaan kansalaisuuden saavat mm. kaikki itsenäisessä Latviassa syntyneet lapset.

Latvia taipui päätökseen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ehdotuksen jälkeen. Pohjoismaiden ulkoministerit toivoivat, että Latvian parlamentti hyväksyisi lainmuutokset mahdollisimman pian.

Ulkoministerit toivoivat myös, ettei Latvian poliittinen kriisi vaikuta maan tuleviin EU-jäsenyysneuvotteluihin, vaan että komissio voisi ehdottaa neuvottelujen aloittamista Latvian ja Liettuan kanssa jo vuodenvaihteessa. Viro on jo aloittanut neuvottelut EU-jäsenyydestä.

Passivapaus säilytettävä

Ulkoministerit pitivät välttämättömänä pohjoismaisen passivapauden säilymistä, kun EU:n sisärajojen valvonnan lopettava ns. Schengen-sopimus yhdistetään Euroopan unioniin.

Pohjoismaista Ruotsin lisäksi vain Suomi ja Tanska ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Norja ja Islanti ovat kuitenkin solmineet yhteistyösopimuksen Schengen-maiden kanssa.

Suomelta ja Ruotsilta aloite Itämeren turvallisuusyhteistyöstä

Venäjä suhtautuu myönteisesti Suomen ja Ruotsin tekemään aloitteeseen Itämeren alueen turvallisuuden edistämiseksi, kertoi ulkoministeri Halonen tiistaina.
- Moskovan ensireaktio on positiivinen, sanoi Halonen.

Kokouksessa esitellyssä aloitteessa korostetaan, että Itämeren alueella ei ole sotilaallisia uhkia, vaan poliittis-sotilaallinen yhteistyö on osa laajaa turvallisuutta. Itämeren aluetta ei haluta erottaa koko Euroopan yhteisestä turvallisuudesta, jonka kehittymisessä myös Venäjä on erottamaton kumppani.

Aloitteessa tarkastellaan mm. Itämeren alueen maiden siviili- ja sotilasviranomaisten yhteistyömahdollisuuksia sekä Naton rauhankumppanuuteen liittyviä yhteisiä harjoituksia ja koulutusyhteistyötä. Useat aloitteessa esitetyt ehdotukset ovat jo käytäntöä Itämeren alueen maiden välillä.

Vastaus Venäjälle

Tiistaina esitelty aloite on myös vastaus Venäjän viime syksynä tekemään esitykseen Baltian maiden turvatakuista. Presidentti Boris Jeltsin esitti lokakuussa Liettualle, että Venäjä, Yhdysvallat ja halukkaat Euroopan maat, myös Pohjoismaat voisivat yhdessä antaa Baltian maille turvallisuustakuut.

Venäjän ehdotusta pidettiin uutena yrityksenä sammuttaa Baltian maiden toiveet NATO:on liittymisestä. Suomen ja Ruotsin nyt tekemässä aloitteessa tähdennetään, ettei se luo turvallisuustakuita, vaan ehdotetut toimet rakentuvat kunkin maan vapaasti valitsemaan turvallisuusratkaisuun ja asianomaisten valtioiden suostumukseen.

Suomen ja Ruotsin yhteinen muistio Itämeren turvallisuusyhteistyöstä jaetaan myös Baltian maille eli Virolle, Latvialle ja Liettualle sekä Venäjälle, Saksalle, Puolalle ja Itämeren alueen ulkopuolisille maista Yhdysvalloille, Britannialle ja Ranskalle.

Keskiviikkona Suomi ja Ruotsi esittelevät ajatuksiaan EU-kumppaneilleen, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin sekä Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston EAPC:n jäsenille.

STT-IA
22.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE