Kuluttaja-asiamies pettynyt ratkaisuun

Järventaus: Ryhmäkannelaki ei toteudu



Oikeusministeri Jussi Järventauksen (kok) mukaan hallitus ei anna esitystä kiistellystä ryhmäkannelaista, vaikka hallitusohjelmassa se luvattiin antaa.


Sen sijaan kuluttajien asemaa on tarkoitus parantaa kauppa- ja teollisuusministeriössä vireillä olevan kuluttajansuojalainsäädännön uudistuksen yhteydessä.

Esillä on ollut malli, jossa kuluttaja-asiamies voisi päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta valittajalle tapauksessa, jolla on yleistä merkitystä kuluttajansuojan kannalta. Jussi Järventauksen mukaan sillä voitaisiin hoitaa osin samoja ongelmia, joihin ryhmäkannelailla haettiin ratkaisua.

Ryhmäkannemenettelyssä useampi asianosainen olisi voinut vaatia yhteisesti oikeudessa esimerkiksi pieniä vahingonkorvauksia, joista yhden ihmisen ei erikseen kannata lähteä käräjöimään.

Kuluttajansuojajärjestöjen ajamaa hanketta vastustivat jyrkästi varsinkin yrittäjät ja elinkeinoelämä, jotka pelkäsivät sen johtavan Yhdysvalloissa nähtyihin mielivaltaisiin oikeudenkäynteihin ja sitä kautta heikentävän suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja Suomen kiinnostavuutta sijoituskohteena.

Valmistelu oli riitaista

Järventaus myöntää, että yrittäjien näkökohdat ovat vaikuttaneet hankkeen arviointiin. Perimmäinen syy ryhmäkanteesta luopumiseen oli hänen mukaansa kuitenkin, että sitä ei nähty riittävän tarpeelliseksi kuluttajien oikeusturvan kannalta.

- Kuluttajien asemaa voidaan parantaa yksinkertaisemmin nykyistä järjestelmää kehittämällä kuin tuomalla suomalaiseen oikeusjärjestykseen kokonaan uusi prosessi, jollaista ei ole käytössä missään muussa manner-Euroopan maassa, hän sanoo.

Järventaus muistuttaa myös, että ryhmäkannehankkeen valmistelu oli kaiken aikaa riitaista. Asiaa pohtinut työryhmä esitti tosin viime kesänä ryhmäkanteen käyttöönottoa, mutta peräti viisi sen seitsemästä jäsenestä jätti mietintöön eriävän mielipiteensä. Lausunnon antajista taas enemmistö katsoi, että ryhmäkannejärjestelmää ei pitäisi Suomeen tuoda.

KTM:ssä vireillä oleva kuluttajahallinnon uudistus on tarkoitus toteuttaa ensi vuoden alusta lukien. Sen yhteydessä on hallitusneuvos Kristian Tammilehdon mukaan mahdollista lisätä kuluttaja-asiamiehen valtuuksia mm. siten, että hän voisi harkintansa mukaisesti päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta kuluttajille tapauksissa, joita ottaa hoitaakseen.

Mickwitz pettynyt

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz on pettynyt, mutta ei yllättynyt ryhmäkanneasian saamasta käänteestä. Hän ei usko, että olisi löydettävissä jotain muuta järjestelmää, joka ajaisi saman asian kuluttajan kannalta yhtä tehokkaasti ja samoin lopputuloksin kuin ryhmäkanne.

Parannusta nykytilanteeseen voidaan kuitenkin etsiä erilaisista välimuodoista. Yksi pieni askel oikeaan suuntaan voisi Mickwitzin mukaan olla juuri se, että ns. pilottitapauksia voitaisiin hoitaa niin, että julkinen valta ottaisi oikeudenkäyntikuluriskin ja ratkaisuja käytettäisiin ennakkotapauksina muissa vastaavissa riidoissa.

- Olemme kyllä vuosien varrella todenneet, että pelkkä pilottitapausten ajaminen ei vie perille saakka. Lopputulos näissä tapauksissa jää aina kuitenkin elinkeinonharjoittajan hyvän tahdon varaan. Jokaiseen yksittäiseen tapaukseen voidaan aina tuoda uusia vastaväitteitä, joiden perusteella voidaan kieltäytyä noudattamasta ensimmäistä päätöstä.

Ryhmäkannetta oli valmisteltu jo kymmenisen vuotta eriasteisessa valmisteluputkessa, ja nyt asia oli kirjattu myös hallitusohjelmaan.
- Elinkeinoelämä on kuitenkin kauhistellut ja pelotellut päätöksentekijöitä ryhmäkanteella aivan uskomattomalla tavalla ja nyt se on johtanut tähän, sanoo Mickwitz.

- Jos maan hallitus tekee tällaisen käännöksen ja peruu ohjelmansa, ei tavallinen kuluttaja voi juuri muuta tehdä kuin miettiä asiaa vaaliuurnille mennessään, Mickwitz arvelee.

Ministeriryhmä jatkaa ryhmäkanneasian valmistelua

Hallitus jatkaa ryhmäkanneasian valmistelua, vaikka oikeusministeri Järventaus ilmoitti, ettei hallitus anna tätä kiisteltyä esitystä. Asia oli esillä torstaina hallituksen neuvotteluistunnossa.

Järventaus johtaa työryhmää, jonka tehtävä on parin viikon kuluessa selvittää, voidaanko ympäristö- ja työrikosasioihin soveltaa samanlaisia käytäntöjä kuluttajansuoja-asioissa kuin mitä ryhmäkannelaissa olisi saavutettu. Ryhmäkanne-esityksen sijasta tarkoituksena on kuluttajansuojalain muutoksessa mm. parantaa kuluttaja-asiamiehen asemaa.

Kuluttajansuoja-asioiden suuntaviivoista on sovittu jo hallituksen iltakoulussa. Vihreiden eduskuntaryhmä ilmoitti torstaina olevansa tyytyväinen, että hallitus ottaa asian vielä jatkokäsittelyyn. Tavoitteena on ryhmän mielestä oltava ryhmäkanteen tai sitä vastaavien oikeuskeinojen mahdollistaminen paitsi kuluttaja-asioissa myös ympäristö- ja rikosasioissa. Sinänsä vihreät eivät pidä riittävänä Järventauksen esittämää ratkaisumallia ryhmäkanteesta.

Ryhmän kannanotossa muistutetaan. että esitetyllä mallilla voidaan turvata kuluttajien etuja, mutta hallitusohjelmassa kirjattiin tavoitteeksi ryhmäkanteen käyttöönotto myös ympäristö- ja työrikosasioissa.

Hallituksen ohjelmassa mainitaan selkeästi, että ryhmäkanteen käyttöönotto mahdollistetaan ympäristö-, työrikos- ja kuluttajasuoja-asioissa. Järventauksen ratkaisu on aiheuttanut hämmennystä, sillä yleensä hallitusohjelmaa ei muuteta yhden ministerin päätöksellä.

STT-IA
17.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE