Tieteen ja tekniikan vakoilu yhä laajempaa



Tieteellis-teknisen ja taloudellisen vakoilun merkitys on kasvanut samalla kun perinteisen poliittisen ja sotilaallisen tiedustelun painoarvo on vähentynyt, arvioidaan suojelupoliisin viime vuoden vuosikertomuksessa.


Etenkin tietokonejärjestelmiin tunkeutuminen ja niiden tuhoaminen on tulevaisuuden suunta.

- Avoimen laajamittaisen tiedustelun ohella tiedustelupalvelut suunnittelevat tunkeutumisia vieraiden valtioiden suojattuihin, sensitiivisiin tietojärjestelmiin ja merkittävien yritysten tiedostoihin. Internetiä käytetään kiistatta tämäntyylisessä tiedonhankinnassa, kertoo vuosikertomus.

Pelkästään pankki- tai eläketietojärjestelmien sekoittaminen aiheuttaa yhteiskunnan toimintaan vakavia häiriöitä, puhumattakaan esimerkiksi maanpuolustukseen liittyvien tiedostojen tuhoamisesta. Tällaisia uhkia vastaan suojautuminen asettaa tietoverkkojen turvallisuudelle suuria vaatimuksia.

Yritysvakoilu lisääntymässä

Yritysten harjoittama vakoilutoiminta on maailmalla lisääntynyt, todetaan Supon vuosikertomuksessa. Uuden kehityksen myötä siitä on tullut yhä merkittävämpää yritysten kehityksen kannalta. Kylmän sodan oloihin mitoitetuista valtioiden turvallisuuspalveluista siirtyy jatkuvasti väkeä elinkeinovakoilun puolelle.

- On epäselvää, missä määrin siirtyvä henkilöstö osallistuu valtioidensa tiedusteluelinten toimintaan, todetaan Supon vuosikertomuksessa.

Yritysten lisäksi myös monet valtiot harrastavat entistä enemmän talouteen, tieteeseen ja tekniikkaan liittyvää tiedonhankintaa.

Talouden ja tutkimuksen tietovarkauksista on eri yhteyksissä syytetty mm. Venäjää, Kiinaa, Yhdysvaltoja, Ranskaa, Israelia, Britanniaa ja Saksaa. Länsimaat ovat tällä perusteella myös karkottaneet toistensa kansalaisia maasta.

Kaiken kaikkiaan valtiot käyttävät edelleen tiedustelutoimintaan satoja miljardeja markkoja vuosittain.

Aktivistit eivät ole uhka

Suomi osallistuu terrorismin torjuntaan yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Suojelupoliisin mukaan kansainvälisiä terroristijärjestöjä ei toistaiseksi ole asettunut Suomeen. Muutamia terroristijärjestöiksi luonnehdittujen liikkeiden entisiä jäseniä tai niitä lähellä olevia henkilöitä Suomessa kuitenkin oleskelee.

Radikaalien vaihtoehtoliikkeiden laittomat iskut lisääntyivät viime vuonna, todetaan Supon vuosikertomuksessa. Aktivistien joukko on kuitenkin pieni, eikä suojelupoliisi pidä heidän toimintaansa nykyisellään uhkana Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

- Vapaa, poliittisten järjestöjen ulkopuolinenkin liikehdintä kuuluu demokratiaan. Suojelupoliisi ei pyri rajoittamaan laillista kansalaistoimintaa eikä kannata yhdenkään perusoikeuden kaventamista, vakuuttaa Supon päällikkö Seppo Nevala vuosikertomuksen esipuheessa.

STT-IA
17.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE