Soininvaara: Järventaus toimi taitamattomasti ja ymmärtämättömästi

Vihreät: Vaikenemalla tuemme suvaitsemattomuutta



Vihreä liitto patistaa suomalaisia poliitikkoja keskusteluun rasismista ja suvaitsemattomuudesta. Uudessa ohjelmaluonnoksessaan vihreät peräävät Euroopan integraation vahvistamista.


Liiton valtuuskunnan Jyväskylässä lauantaina hyväksymässä kannanotossa toivotaan, että poliitikot tuomitsevat julkisuudessa avoimesti sanoin ja teoin muukalais- ja rotuvihaan sekä ennakkoluuloihin perustuvat näkemykset. Vaikenemalla poliittiset puolueet vain antavat hiljaisen tukensa rasismille.

Vihreä liitto lähtee siitä, että poliittiset puolueet ja niiden edustajat voivat tehdä paljon suvaitsevaisuuden edistämiseksi. Kannanotossa korostetaan, että ennakkoluulojen, pelon ja muukalaisvihan vahvistamiseen ei ole varaa.

Vihreä liitto kieltäytyy edelleen ottamasta listalleen ehdokkaita, jotka ratsastavat rasistisilla ajatuksilla. Tämä on tulkittava selväksi vihjeeksi muille puolueille ensi kevään eduskuntavaaleja varten.

Kannanotossa muistutetaan, että suomalaiset siirtolaiset ovat halunneet säilyttää oman kulttuurinsa; he ovat katsoneet, että se rikastuttaa uutta kotimaata. Myös Suomessa maahanmuuttajat voivat viedä Suomea ja suomalaista kulttuuria uuteen, moniarvoisempaan ja suvaitsevampaan suuntaan.

- Suomessa asuvat maahanmuuttajat ovat suomalaisia ja rakentavat osaltaan tätä yhteiskuntaa. Heidät tulisi nähdä rikkautena, ei taakkana korosti, valtuuskunta kannanotossaan.

Valtuuskunnan jäsenillä ei ollut mitään erityistä sanottavaa tässä asiassa. Kannanottoluonnoskin hyväksyttiin ilman pulinoita semmoisenaan, mikä ei ole aina ollut tapana vihreiden kokouksessa.

Valtuuskunta kuunteli hyvin tarkkaavaisena, kun paikalla vieraana ollut jyväskyläläinen nuori kaupunginvaltuutettu Marcus Olaleye kertoi omista kokemuksistaan. Hän sanoi pitävänsä vihreiden linjauksia hyvinä vaikka hän itse onkin kokoomuslainen.

Olaleye puhui teemalla "musta tuntuu hyvältä". Hän kertoi käyneensä hyvän elämänkoulun. Suvaitsevaisuudessa on hänen mielestään tärkeintä hyväksyä erilaisuus.

Natura-keskustelu kummastuttaa

Toisin kuin tavallisesti valtuuskunta ei käynyt juuri lainkaan keskustelua, kun ohjelmassa oli aiheena poliittinen keskustelu. Puheenjohtaja Satu Hassin avaussanat ja ympäristöministeri Pekka Haaviston lyhyt poliittinen katsaus kirvoittivat vain muutaman muodollisen kysymyksen.

Natura-keskustelua hämmästeltiin joukolla. Kokousväki oli yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa tutkijat varmasti kummastelevat, millaisin eväin Natura-keskustelua on oikein käyty.

Valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Louekari sanoi olevansa varma, että jos ympäristöministerinä olisi keskustalainen, joka yhteydessä korostettaisiin Life-rahojen saamista ja maan arvonnousua. Viljelijät olisivat hänen arvelujensa mukaan innolla mukana Naturassa.

Edes päätös rahaliitto EMU:un liittymisestä ei herättänyt keskustelua. Ilmeisesti aihe on vihreiden piirissä jo loppuun kaluttu. Puheenjohtaja Hassi tosin avaussanoissaan puuttui jonkin verran tähän kysymykseen. Hän sanoi olevansa varma, että yhteiseen rahaan siirtyminen edellyttää muutoksia EU:n rakenteisiin. Tärkeää hänen mielestään olisi estää "verodumppaus". Jos EU-maat ryhtyvät verokilpailuun, hyvinvointivaltion pohja rapautuu.

Euroopan integraatiota vahvistettava

Vihreä liitto perää uudessa ohjelmaluonnoksessaan Euroopan integraation vahvistamista. Yhteisen valuutan käyttöönotto on yksi tärkeä askel siihen suuntaan, mutta se ei vihreille riitä. EU:ta on kehitettävä nykyistä enemmän ekologiseen ja sosiaaliseen suuntaan niin, että ympäristö- ja sosiaalipolitiikka nousevat sen keskeisiksi toimialueiksi.

Ohjelmaluonnosta esiteltiin vihreän valtuuskunnan kokouksessa lauantaina Jyväskylässä. Lopullisesti uusi ohjelma hyväksytään toukokuun lopussa puoluekokouksessa Turussa.

Keskustelun perusteella on oletettavaa, että luonnokseen tulee vielä runsaasti muutoksia. Luonnoksessa mainitaan myös, että on perustettava Euroopan keskuspankkia valvova europankkivaltuusto. Edelleen perustamislistalla on eurooppalainen investointirahasto, joka rahoittaisi ympäristöä säästäviä perusinvestointeja.

Tekstissä arvostellaan epäsuorasti EU:n rahoituspolitiikan keskittymistä maataloustukiin. Seuraavassa virkkeessä esitetään moniselitteisesti, että EU:n budjettia ja toimivaltaa on laajennettava. EU:n laajenemiselle annetaan tukea.

Kehitysyhteistyössä luonnoksessa asetetaan tavoitteeksi kehitysyhteistyömäärärahojen nostaminen yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vuoden 2004 välitavoite tosin on 0,7 prosenttia. Yhtenä keinona kehitysyhteistyön rahoitukseen esitetään erityisen kansainvälisen ylellisyysveron säätämistä.

Turvallisuuspolitiikassa tavoite asetetaan Euroopan laajuisen turvallisuusjärjestelmän luomiseen. Se perustuisi EU:n laajenemiseen ja Etyjin lujittumiseen enemmän kuin Naton laajenemiseen. Suomen NATO-jäsenyydestä on selvä linja: vihreät eivät kannata Suomen liittymistä NATO:n jäseneksi.

Ohjelmaluonnos on 18-sivuinen asiakirja, ja se sisältää viisi eri osaa. Niissä otetaan kantaa "miltei kaikkiin" yhteiskunnan ilmiöihin. Suuri osa niistä sisältyy vihreiden aiempiinkin ohjelmiin. Uutena yksityiskohtana mm. on, että äänestysikärajan tulisi laskea 16 vuoteen.

Puoluekokouspäätöksen mukaisesti vihreät uusivat ohjelmansa joka neljäs vuosi. Uutta ohjelmaluonnosta ryhdyttiin rustaamaan viime syksynä.

Soininvaara: Järventaus toimi taitamattomasti ja ymmärtämättömästi

Vihreän liiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Osmo Soininvaaran mielestä oikeusministeri Jussi Järventaus (kok) toimi taitamattomasti ja ymmärtämättömästi, kun hän ilmoitti lehtihaastattelussa, että hallitus ei anna esitystä ryhmäkannelaista.

Soininvaara pani Järventauksen toiminnan lähinnä kokemattomuuden tiliin. Ryhmäkanneasiassa ei hänen mielestään ole aineksia suureen hallituskriisiin. Silti Järventauksen menettelytapa oli hänen mielestään sietämätön; yksi ministeri ei hallitusohjelmaa muuta.

- Onneksi pääministeri palautti hänet ruotuun, kommentoi Soininvaara sunnuntaina Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksen yhteydessä Jyväskylässä.

Sinänsä Soininvaaran mielestä Järventauksen ajatusta kuluttajasuojan muuttamisesta kannattaa tutkia. Ideana on, että kuluttajaviranomainen voisi maksaa yhden ihmisen oikeudenkäyntikulut. Oikeuden päätöstä pidettäisiin ennakkotapauksena, ja muut samassa asemassa voisivat hakea korvauksia sen perusteella.

Soininvaara pitää asian uutta vaihetta itse asiassa hyvänä. Nyt ryhmäkanneasia etenee. Hän arvosteli, että Järventauksen edeltäjä Kari Häkämies (kok) pyrki vain viivyttelemään ryhmäkanneasiassa niin, että koko asia menisi yli vaalien.

STT-IA
19.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE