Windows 98 tuo vakautta elämään



Windows 95:n seuraaja 98 on tulossa syksyllä markkinoille. Näkyvät muutokset ovat pieniä, mutta sisälleen käyttöjärjestelmä on saanut sellaiset apupyörät, että pysyypä ainakin pystyssä.


Windows 95 -käyttöjärjestelmä lanseerattiin markkinoille kolme vuotta sitten kunnon kohulla. Mitään niin dramaattista ei ole odotettavissa nyt, kun vuodeksi vaihtuu 98. Se näkyy myös ohjelman markkinoinnista. 98:a tarjotaankin päivityksenä eikä samanlaisena uutuutena kuin 95 aikanaan oli.

Tämän ymmärtää hyvin, sillä tavalliselle käyttäjälle 98 ei ensi alkuun näy kuin pieninä muutoksina. Suurimmat uudistukset ovat ohjelman sisällä, näkymättömissä. Tällä kertaa pieni on kuitenkin suurinta.

98 samoin kuin myöhemmin ilmestyvä Windows NT 5.0 ovat samalla myös viimeiset etapit ennen kahden käyttöjärjestelmän yhdistämistä.

Vankka ja vakaa

98 on jo beta-vaiheessa selvästi edeltäjäänsä vakaampi. Muutokset ovat sisällä ja ne korjaavat koko jouko edeltäjänsä puutteita. Yllättävää huomata, että virheilmoitukset ovat lähes historiaa.

Ohjelma asentuu helposti 95:n päälle ja vielä nopeammin sen saa purettua, mikäli kyllästys yllättää. Testissä 98 asentui helposti myös vanhan 3.1:n päälle sekä tyhjään kiintolevyyn. Näin se on käyttökelpoinen myös ensiasennuksena. 95:ttä empineille tulee samalla viimeistään nyt tilaisuus päivittää käyttöjärjestelmänsä nykyaikaan.

Pienenä ongelmana asennuksessa eteen tuli tuttujen kuvakkeideen katoaminen työpaikalta. Microsoftin mukaan tämä on kuitenkin pikemminkin poikkeus kuin ominaisuus, eli samanlaista mählää kuin kävi sekä minulle että kollegalleni eräästä tietotekniikka-lehdestä ei periaattessa pitäisi tapahtua.

Periaatteessa työpöytä on kuitenkin vanha ja tuttu. Sitä voi kuitenkin entistä nopeammin muokata hiiren oikean painikkeen klikkauksella. Esimerkiksi näyttötilan muutos käy oikean painikkeen kautta lennossa.

Internet Explorer 4.0 toi jo tutuksi sen, minkä tekee myös 98 - web view -näyttötilassa työpöydän voi muuttaa aktiiviseksi, jolloin sillä voi pitää esimerkiksi aktiivikanavien pikavalikkoja ja päivittää aktiivikanavia. Näkyvimpään muutokseen voi siis tutustua jo IE 4.0:n avulla.

Sisällä selain

Suurin älläkkä on ympäröinyt 98:a siihen rakennettujen selainominaisuuksien vuoksi. Internet Explorer on integroitu koko käyttöjärjestelmään nyt niin, että esimerkiksi kansioissa navigointi muistuttaa selainta.

Samalla luonnollisesti pääset kansiosta verkkoon tarvitsematta erikseen avata selainta sitä varten. Omat, verkon ja lähiverkon resurssit ovat siis äärelläsi.

Lyhyen käytön jälkeen on vaikea kuvitella 98:a ilman selainominaisuuksia, niin keskeinen osa ohjelmaa ne ovat. Käyttäjän näkökulmasta USA:n viranomaiset voisivat tehdä tähdellisempääkin.

Ajureita vaikka muille jakaa

Windows 98:aan on ympätty matkaan kunnioitusta herättävä joukko laiteajureita. Se liittyy osana parannettuun plug and play -ominaisuuteen. Yhä useampien laitteiden pitäisi tunnistua ja toimia edes buuttaamatta konetta välillä.

Käytännössä plug and play toimiikin ,ja laitteet tunnistuvat komeasti. Ajureiden tuoreutta kuvaa se, että vaihdettuani näytönohjaimen teki 98 sen, mitä rautatavaran mukana seurannut ATI:n oma ohjelmisto ei osannut - tarjosi toimivan ajurin.

Kohtuuden nimissä pitää todeta, että kaikki ei kuitenkaan ole yhteensopivaa 98:n kanssa. Aivan kaikilla laitevalmistajilla ei vielä omia ajureita ole eikä jokainen 95:lle kirjoittettu peli pyöri 98:n uudistuneissa sisuksissa.

Puheet buuttaamisen lopettamisesta kannattaa myös unohtaa. Käytännössä ohjelmia ja laitteita asennettaessa vanha tuttu “käynnistä uudelleen” - kehote räpsyy ruutuun kuin ennenkin.

Entä hyöty?

Vaan kannattaako päivitys? Ensimmäinen vastaus on, että riippuu hinnasta. Syksyllä markkinoille tulevan version hintaa on turha vielä veikkailla, mutta paljoa tuskin pieleen menee, jos veikkaa sen olevan 95:n luokkaa. Poistuuhan vanhempi versio samalla markkinoilta.

Jos kärsit 95:n epävakaudesta ja erilaisista harmeista on päivitys niinikään paikallaan. Varsinkin niille, jotka kiiruhtivat ensimmäisinä jonoon 95:n saapuessa, eivätkä ole uudistaneet versiotaan sen jälkeen, on 98 peräti tervetullut.

98 vapauttaa myös kiintolevytilaa, sillä sen myötä on mahdollista ottaa käyttöön jo NT:stä tuttu FAT32 tilanvarausjärjestelmä. Tilansäästö voi olla kymmeniä prosentteja, eikä kyseessä siis ole mikään pakkausohjelma, eli bitti siirtyy yhtä vitkaan tai vikkelään kuin ennenkin.

Kannattaa vain muistaa, että muutos on yksisuuntainen. Mikäli paluu vanhaan käyttikseen viehättää tai käytössä on siirtokovalevy, niin FAT32:een on syytä suhtautua pidättyen.

Jos nettiominaisuudet jätetään huomioimatta, niin kaikkiaan voi sanoa, että sisuksiltaan ja vakaudeltaan 98 on nyt sillä tasolla, jolla 95:n olisi pitänyt olla kolme vuotta sitten.

Windows 98:n Customers Preview -beta kolmoseen pääsee Suomessakin tutustumaan kevään aikana, jolloin innokkaimmat voivat ostaa testiversion.

PETE PAKARINEN
17.4.1998


AJASSA -SIVULLE