Aura katsoo ministeriönsä menetelleen väärin

Eduskunnalle selvitys Soneran johdon osakekaupoista



Liikenneministeri Matti Aura (kok) myöntää ministeriönsä menetelleen väärin ja hyvän arvopaperitavan vastaisesti, kun se ei julkistanut Soneran johdolle osoitettuja osakemääriä.


Auran mukaan on erityisen haitallista, että eduskunnalla ja Soneran hallintoneuvostolla on ollut puutteellista tietoa Soneran johdon ja erityisesti pääjohtaja Pekka Vennamon osakkeenomistuksesta.

Aura ilmoitti tiistaina, että liikenneministeriö on valmis antamaan eduskunnan talousvaliokunnalle selvityksen Soneran osakkeenmyynnistä ja osakkeiden varaamisesta yhtiön johdolle.

Aura on sopinut valiokunnan puheenjohtajan Tuulikki Hämäläisen (SDP) kanssa, että selvitys annetaan heti tammikuun 11. päivä alkavalla viikolla, kun eduskunta kokoontuu joulutauon jälkeen.

- Omalta osaltani olen myös valmis siihen, että asia tulee koko eduskunnan käsittelyyn eduskunnan haluamassa muodossa, Aura sanoo tiistaina julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa.

Kristillisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi on jo ehtinyt vaatia tiedonantoa ja väläyttänyt myös välikysymyksen mahdollisuutta Soneran osakekaupoista.

Järjestelyjä arvostelleet SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja ja keskustan puheenjohtaja Esko Aho ovat hekin vaatineet asian ottamista esille eduskunnassa.

Vennamon sijoitusyhtiölle annettua merkintäoikeutta on ihmetellyt myös kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö.

Soneran hallintoneuvosto kutsutaan pikaisesti koolle saamaan selvityksen siitä, miten asiassa on menetelty ja onko pääjohtaja Vennamo informoinut hallintoneuvostoa asianmukaisella tavalla. Hallintoneuvostoa johtaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aapo Saari.

Vennamon potista annettiin väärä kuva

Aura huomauttaa, että julkisuudessa käsitellyistä Soneran johdon osakeomistustiedoista on puuttunut Vennamon kokonaan omistaman Oy Sijoituksen kautta hankkimat 25 000 osaketta.

- Liikenneministeriö tai pääjohtaja Vennamo eivät oikaisseet tätä puutteellista tietoa niin kuin olisi ollut asianmukaista. Siten julkisuuteen on jäänyt väärä kuva pääjohtaja Vennamon osakeomistuksesta, Aura toteaa.

Hän kertoo itse saaneensa tiedon Vennamon koko osakeomistuksesta vasta asiaa koskevasta lehtiuutisesta. Sen sijaan liikenneministeriön virkamiehet ovat Auran mukaan olleet tietoisia siitä, että Vennamon omistaman Oy Sijoituksen osakemerkintä rinnastettiin Vennamon henkilökohtaiseen osakemerkintään.

- Jostakin syystä tieto ei tullut minulle asti. En ole asianmukaisesti tarkastanut, ovatko kaikki johtoa koskevat osakeomistustiedot oikeita, Aura tunnustaa.

Viidellä johtajalla yli 20 000 osaketta

Vennamo hankki henkilökohtaisesti yleisömyynnistä ja henkilöstöannista 21 831 osaketta. Lisäksi hänen yksin omistamansa yhtiö Sijoitus Oy sai 25 000 osaketta.

Hankintahinta oli 45 markkaa. Tiistaisen kurssin mukaan Soneran osakkeen arvo on nyt jo 97 markkaa.

Liikenneministeriö julkisti tiistaina luettelon Soneran johdon hankkimista osakemääristä. Kärjessä on Pekka Vennamo 46 831 osakkeella. Toiseksi eniten eli 36 851 osaketta on johtaja Erkki Tuomisella.

Yli 20 000 osakkeen määriin yltävät myös johtajat Aimo Eloholma ja Kaj-Erik Relander sekä toimitusjohtaja Aulis Salin.

Aho: Koko hallitus vastuussa Sonerasta

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan koko hallitus on vastuussa Sonera-osakekaupoista. Aho muistuttaa Suomenmaa -lehdessä keskiviikkona, että Soneran annin järjestelyt siunattiin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Liikenneministeri Aura on jäänyt julkisuudessa yksin puolustamaan osakeannin järjestelyä.
- Kysymys ei ole vain Aurasta, vaan viime kädessä koko hallitus vastaa tästä, Aho sanoo.

Lisäksi Aho toivoo, että SKOP-juttuun saataisiin korkeimman oikeuden ratkaisu. Myös pankkiasioista vastaava veroministeri Jouko Skinnari (SDP) on ilmoittanut, että valtio valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

STT-IA
30.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE