Kolmen prosentin korkotasoon ei tulossa muutosta

Duisenberg perusteli korkopäätöstä



Euroopan keskuspankilla ei ole aikomusta laskea ohjauskorkoa ainakaan lähitulevaisuudessa. Näin ollen tämän kuun 3. päivä päätetty kolmen prosentin korkotaso jää voimaan. Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala puolestaan sanoo, että nykyinen korkotaso säilyy kunnes toisin päätetään.


Euroopan keskuspankin eli EKP:n neuvosto pohti tiistaina Frankfurtissa vielä viime hetken toimia ennen kuin EMU:n eli Euroopan rahaliiton kolmas vaihe pääsee käyntiin tammikuun alussa. Neuvostoon kuuluvat kaikkien 11 EMU-maan keskuspankkien pääjohtajat ja EKP:n johtokunnan jäsenet.

Neuvoston suomalaisedustajat ovat SP:n Vanhala sekä keskuspankin entinen pääjohtaja ja EKP:n johtokunnan nykyinen jäsen Sirkka Hämäläinen.

Tavallista lainanottajaa koskeva kiinnostavin päätös syntyi jo tämän kuun alussa, kun rahaliitto EMU:un liittyvien 10 maan keskuspankit päättivät alentaa rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa kolmeen prosenttiin. Yhdestoista EMU-maa, Italia, pitää korkonsa vielä 3,5 prosentissa, koska sen lähtötasokin oli muita korkeampi.

Suomessa keskuspankin kolmen prosentin korko on heti heijastunut mm. asuntolainojen korkoihin.

Korkotaso historiallisen matala

Korkotason putoaminen synnytti heti ahneus kasvaa syödessä -reaktion, kun rahamarkkinoilla alettiin odottaa koron pudotusta kolmen prosentin alapuolelle. Näiltä odotuksilta EKP päätti tiistaina katkaista kaulan.

Wim Duisenberg perusteli pitkään tämän kuun alussa syntynyttä korkopäätöstä Frankfurtin kauppakamarin tiloihin kokoontuneille noin parille sadalle toimittajalle.

- Tämä on nähtävä selkeänä viitteenä, ettei EKPJ (Euroopan keskuspankkijärjestelmä) halua antaa merkkiä korkotason alentamisesta lähitulevaisuudessa, Duisenberg sanoi.

Hän huomautti samalla, että euro-alueen korkotaso on nyt historiallisen matala. Myös Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan on vaikea kuvitella rajuja korkoliikkeitä näin isolla (euro)alueella.

Vanhala huomautti kuitenkin, ettei kolme prosenttia ole mikään ikuisuustaso. Hänen mukaansa talousnäkymien pitää muuttua ennen kuin mennään nykytason alapuolelle.
- Suomen Pankin suhdannekuva ei ole muuttunut lokakuun jälkeen eikä taloudessa ole tapahtunut olennaisia muutoksia ei Euroopassa eikä Yhdysvalloissa, Vanhala sanoi.

Suomalaistoimittajien tapaamisessa Vanhala kieltäytyi antamasta neuvoja yksittäisille kuluttajille. Hän varoitti kuitenkin, ettei yltiöpäisyyteen ole syytä, vaikka lainojen korot ovat matalalla.
- Kuluttaja tehköön niin kuin muutenkin olisi ajatellut tekevänsä, Vanhala sanoi.

Korkokäytävästä päätös

Ennen niin sanottua siirtymäviikonloppua tämän kuun lopussa EKP:n on päätettävä lukuisista teknisistä yksityiskohdista. Yksi tähän sarjaan kuuluva asia oli ns. korkokäytävästä päättäminen.

Korkokäytävä määrää keskuspankin ja liikepankkien välisen koron silloin, kun liikepankit joko lainaavat rahaa keskuspankista tai tallettavat rahaa keskuspankkiin yön yli -talletuksina. Korkokäytävällä ei ole merkitystä tavallisen asiakkaan pankista hakemille luotoille.

EKP:n neuvosto päätti tiistaina asettaa korkokäytävän vaihteluväliksi 4,5 - 2,0 prosenttia. Rahaliiton alkuun korkokäytävälle on varattu kolmen viikon siirtymäaika.

Tammikuun neljännen ja 21. päivän välisenä aikana vaihteluväli on vain 0,5 prosenttiyksikön suuruinen eli 3,25 - 2,75 prosenttia.

Tämän kuun 1. päivä pidetyssä kokouksessaan EKP:n neuvosto päätti ottaa ns. lavean rahan eli M3:n rahan kasvun rahapolitiikkansa mittariksi, jolla seurataan esimerkiksi mahdollista inflaatiota.

M3:een kuuluu paitsi kaikki liikkeellä oleva käteinen raha, siihen sisältyy myös suuri joukko erilaisia talletuksia ja velkapapereita. Yön yli -talletukset ovat suurin M3:n alaeristä. Esimerkiksi lokakuussa niiden osuus oli kolmannes.

EKP:n neuvosto asetti kolme viikkoa sitten M3:n kasvuvauhdin viitearvon 4,5 prosenttiin. Duisenberg saattoikin tiistaina todeta tyytyväisenä, että kolmen viimeksi kuluneen kuukauden aikana M3:n kasvuvauhti edellisvuoteen verrattuna on pysynyt 4,5 prosentissa.

STT-IA
23.12.1998


TALOUS -SIVULLE