Kauhua netistä



On synkkä ja myrskyinen yö. Sadepisarat ropisevat ikkunaan. Ikkunan takana, valon ja pimeän rajamailla, vilahtaa tumma hahmo... Netti tarjoaa myös kauhua ja jännitystä jokaiseen makuun.


Mutta mitä kauhu itse asiassa on? Kauhun geometriaan pääsee tutustumaan yllättävässä paikassa, eli Suomen Arkkitehtiliiton Arkkitehti -lehden arkistossa. Kyseinen neliosainen artikkeli esittelee kauhun geometriaa perustuen Alfred Hitchcockin elokuviin.

Videofilmin valinta on usein vaikea tehtävä. Videovuokraamon hyllyt notkuvat toinen toistaan paremmannäköisiä filmejä ja ainoa vaihtoehto on seisoskella lukien kasettien takakansien esittelyjä. Vai onko? R-kioskin Videouutuudet ärrällä esittelee uusimmat videot etukannen kuvan kanssa sekä tarjoaa niistä takakansitekstin luettavaksi.

Nettikauppa EasyPointin sivuilla on myös tarjolla videoiden esittelyjä. Uusimmista videoista on tarjolla sekä kuva että takakannen teksti, vanhempien osalta on tyytyminen teknisiin tietoihin sekä katselijoiden tekemiin arvosteluihin, mikäli sellaisia on joku tehnyt.

Internet Movie Magasize on kahden eri palvelun, eli Film-O-Holicin ja Wider Screenin yhteenliittymä. Molempien palveluiden sivuilta löytyy runsaasti video- ja elokuva-esittelyjä arvosteluineen.

Tutustumisen arvoiset ovat myös Klasun sivut, joiden elokuvaosasto esittelee kymmenkunta kauhu- ja jännitysvideota. Sivut ovat erittäin selkeät ja miellyttävät käyttää ja kaikki valitun osaston videot ovat kerralla esillä kuvineen ja selityksineen.

Myös painetussa muodossa

Kauhua ja jännitystä on tarjolla myös perinteisessä muodossa, eli kirjoina. BookNet on Kirjavälitys Oy:n sivusto, joka tarjoaa linkit moniin kirjakauppoihin ja kustantamoihin. Mukana on myös hakukone, jolla voi hakea sivujen sisällöstä haluttua tai halutun aiheista kirjaa.

Myös lapsille on tarjolla kauhua netissä. Kelhon koulun 3-6 luokkien oppilaat ovat toteuttaneet interaktiivisen kaukukertomuksen Kelhon Kauhusta. Kyseessä on Kelhon koulun oman koulukummituksen seikkailu jossa lukija voi tehdä valintoja, jotka ohjaavat kertomuksen kulkua.

Varttuneemmat voivat tutustua Tumpin lyhyeen Ravenfrost -kertomukseen. Kyseessä on klassinen vampyyritarina vampyyreineen ja vampyyrimetsästäjineen.

Markku Yli-Pentilän Se liikkuu irrallaan -novelleja -sivu tarjoaa tekijän omia novelleja. Sivuilla on tarjolla parikymmentä novellia. Yli-Penttilän sivuilta löytyy myös Kuunnelmien käsikirjoituksia sisältävä sivu.

Lisää novelleita on tarjolla Jarmo Parkkisen kuluttajaystävällisen kotisivun Kirjoittaminen -kohdassa. Valittavissa on kahdeksan erilaista novellia.

Lopuksi voi lähteä Kalaksikukko -lehden pariin. Kyseessä on sähköinen scifi-, kauhu- ja fantasialehti, jonka tarjonta edellä mainituista aiheista on runsasta. Tarjolla on aiheisiin liittyviä artikkeleja ja mikä parasta, kymmenittäin toinen toistaan parempia novelleja. Lisäksi sivut tarjoavat myös kauhurunollisuutta sekä kuvagallerian mielikuvituksellisine kuvineen.

MARKO HAKALA
18.12.1998


AJASSA -SIVULLE