Kera

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

chat

Politiikka



Eduskunnalle selvitys Soneran johdon osakekaupoista

Liikenneministeri Matti Aura (kok) myöntää ministeriönsä menetelleen väärin ja hyvän arvopaperitavan vastaisesti, kun se ei julkistanut Soneran johdolle osoitettuja osakemääriä. (Päivitys 30.12.1998)

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila tekee paluuta eduskuntaan

Haastajana kevään eduskuntavaaleihin lähtevä keskusta aikoo iskeä myös tapaan, jolla Paavo Lipposen (SDP) hallitus on ajanut Suomen asioita Euroopan unionissa. (Päivitys 29.12.1998)

Joulunajan politiikkaa lyhyesti

Lipponen: Kokoomus ja RKP flirttailevat NATO-jäsenyydellä. Rehniin luotetaan suunnannäyttäjänä. Ala-Nissilä: Eduskunnan saatava selvitys valtion yhtiöiden myynnistä. Sinipunahallitus suosituin vaihtoehto. HS: Vennamo sai erityiskohtelun Soneran osakemyynnissä. Ulkomailla pitkään olleet voivat pyrkiä sosiaaliturvan piiriin. DNA-tunniste voidaan tallettaa tuntomerkkirekisteriin. Sosiaali- ja terveyshuoltoa suunnitellaan hallituskausittain. (Päivitys 27.12.1998)

Työvoimatoimistojen palvelut heikenneet

Työnantajien ja työnhakijoiden arviot työvoimatoimistojen palveluista ovat heikentyneet. Kaksi kolmesta ilmoittaa kuitenkin saaneensa tarvitsemaansa palvelua tai ohjausta, ja palveluiden laatua pidetään yhä melko hyvänä, selviää työministeriön teettämästä selvityksestä. (Päivitys 26.12.1998)

Keskustan oppositiopolitiikan suosio näyttää laskeneen

Suomen keskustan harjoittaman oppositiopolitiikan arvostus näyttää selvästi vähentyneen viimeksi kuluneen vuoden aikana. (Päivitys 23.12.1998)

Suomen huumepolitiikan peruslinjaa ei muutu

Valtioneuvosto teki tiistaina periaatepäätöksen Suomen huumausainepolitiikaksi. Periaatepäätöksessä lähdetään siitä, että huumetilanne on Suomessa vielä hallittavissa ja huumeiden käyttö on mahdollista pitää rajattuna. (Päivitys 22.12.1998)

Uuden ydinvoiman kannatus yhä tasoissa

Uuden ydinvoiman kannattajia ja vastustajia näyttää edelleen olevan yhtä paljon. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämästä mielipidetiedustelusta. (Päivitys 22.12.1998)

Gallupit: Suurilla puolueilla lähes yhtä paljon kannatusta

Suomen kolme suurinta puoluetta kulkevat nyt kannatuksen suhteen lähes käsi kädessä. Näin kertovat MTV3:n ja Helsingin Sanomien julkaisemat tutkimukset. (Päivitys 21.12.1998)

Gallup: Rehn presidenttikilvan kärjessä

Mikäli presidentinvaalit pidettäisiin nyt, Suomen seuraavaksi presidentiksi valittaisiin YK:n Bosnia-erityislähettiläs Elisabeth Rehn. Lauantain Helsingin Sanomien mukaan Rehn kannatus olisi 32 prosenttia. (Päivitys 19.12.1998)

Pääministerin valinta kytketään hallitusneuvottelujen tulokseen

Eduskunnan perustuslakivaliokunta aikoo muuttaa pääministerin valintaa koskevaa perustuslakiesityksen pykälää. Tarkoituksena on korostaa eduskuntaryhmien asemaa ja vähentää presidentin mahdollisuuksia runnoa kokoon mieleisensä hallitus. (Päivitys 19.12.1998)

Työelämän lait kiristivät hallituspuolueiden välejä

Eduskunta päätti syksyn lainsäädäntötyön perjantaina riitaisissa merkeissä hyväksymällä lopullisesti kiistellyn työsopimuslain muutoksen äänin 115-22. Hallitusrintama repeili, kun lain hylkäämisen puolesta äänesti 12 SDP:n ja 7 vasemmistoliiton kansanedustajaa. (Päivitys 19.12.1998)


Erkki Tuomioja kommentoi politiikan vuotta 1998

Valtiosääntöesitys, ylijäämäinen budjetti ja EMU-ratkaisu ovat SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomiojan listalla vuoden 1998 tärkeimpiä poliittisia tapahtumia.

Lipponen kiistää, että Suomen "viedään" sotilasliittoon

Pääministeri Paavo Lipponen pitää "brezhneviläisenä märkähattu-perinteenä" asennetta, jonka mukaan Suomea erityisesti viedään johonkin sotilasliittoutumaan.

Tanssihalut vähissä Wienin kokouksessa

EU:n pitäisi laajentua, mutta maksajia ei näy missään. Wienissä pidetty EU-johtajien huippukokous ei tuottanut asiassa mitään tuloksia. Verottomasta kaupasta venkoiltiin ja työllisyysohjelmasta puhuttiin ylevästi, mutta maatalous- ja rakennepolitiikkaa kehittävä Agenda 2000 -ohjelma ja maksuosuuksien uudistaminen jäivät päätöksiä vaille. Johtajat lykkäsivät sopimisen ensi maaliskuun loppuun.

EU:n komission luottamus punnitaan tammikuussa

EU:n komission luottamus punnitaan unionin parlamentissa tammikuussa. Tämä on seurausta siitä, että parlamentti ei myöntänyt torstaina komissiolle vastuuvapautta vuoden 1996 taloudenpidosta.

Keskusta haluaa vahvistaa pääministerin kansliaa

Keskusta julkisti torstaina linjansa hallinnon kehittämiseksi seuraavalla vaalikaudella. Jos suurin oppositiopuolue pääsee kiinni hallitusvaltaan, se muun muassa vahvistaisi pääministerin kanslian asemaa EU-asioissa.

NATO-keskustelu leimahti eduskunnassa

Eduskunnassa leimahti keskiviikkona puolilta päivin keskustelu sotilasliitto NATO:n laajentumisesta ja sen vaikutuksista Suomeen.

Marraskuun työttömyysluvut yllätyksettömiä

Työttömyysluvuissa ei tapahtunut marraskuussa olennaisia muutoksia. Luvut ovat vuoden takaisista kaunistuneet tasaiseen tahtiin. Lokakuusta marraskuuhun luvut pysyivät jokseenkin samoina.

Kari Vähätalo: Sekä hallituksen linjaukset että keskustan työreformi lisäävät liikkuvuutta

Sosiaalipolitiikan dosentti Kari Vähätalo löytää yhteistä keskustan työreformista ja hallituksen linjauksista. Molemmat pyrkivät entistä keskitetympään työvoimapolitiikkaan ja heikentävät kuntien roolia ja mahdollisuuksia työllistää.

Suomen ympäristöpoikkeukset EU:ssa jäävät voimaan tai siirtyvät yleiseen lainsäädäntöön

Suomen neljä ympäristönsuojelua koskevaa poikkeusta EU-lainsäädännöstä pysyvät voimassa. Suomen, Ruotsin ja Itävallan poikkeuksille annettiin alunperin neljän vuoden siirtymäaika, joka on nyt vuodenvaihteessa kulumassa umpeen.

Palkansaajat varovaisen optimistisia - Ikäsyrjintä lisääntynyt

Palkansaajat näkevät lähiajan kohtalaisen optimistisesti, vaikka odotukset ovat palkkaa lukuun ottamatta hieman varovaisempia kuin vuosi sitten, käy ilmi työministeriön tuoreen työolobarometrin ennakkotiedoista. Kuntien työntekijät katsovat tulevaisuuteen muita epäilevämmin.

Kansalaiset katsovat: Mieluummin veronkorotuksia kuin vähemmän palveluita

Suomalaiset pitävät tiukasti kiinni kuntien tarjoamista hyvinvointipalveluista. Valtaosa katsoo, että on parempi korottaa kunnallisveroja kuin karsia palveluita. Kansalaisten enemmistö vastustaa myös kunnan työntekijöiden kustannuksella toteutettavia säästöjä.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Perustuslakiesitykseen ei tehdä suuria muutoksia eduskunnassa. Suomi kannattaa uutta direktiiviä geenimuunnelmista. Alanen: Ei paluuta keskitettyyn ohjaukseen. RKP pyysi Rehniä presidenttiehdokkaakseen. Akava haluaa palkkaverotuksen EU:n keskimääräiselle tasolle. Tyytyväisyys hallitukseen kasvussa.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.