Talousneuvoston sihteeristö: Ansiotuloverotuksen alentaminen järkevää pääoma- ja ansiotuloverotuksen eron pienentämiseksi



Talousneuvoston sihteeristö asiantuntijaryhmä korostaa, että Suomen on ylläpidettävä ja parannettava jo nykyisinkin varsin kilpailukykyisiä oloja. Verotuksessa ja talouspolitiikassa yleensäkin on tärkeää ennustettavuus ja johdonmukaisuus.


Veroeduilla kilpaileminen ei ole kuitenkaan kestävää politiikkaa. Ryhmän muistio investoinneista esiteltiin keskiviikkona pääministeri Paavo Lipposen (SDP) johtamalle talousneuvostolle.

Muistiossa mainitaan, että pääoma- ja ansiotuloverotuksen eron pienentämiseksi olisi järkevää alentaa ansiotuloverotusta. Ansiotulojen verotus korostuu myös aineettomien investointien tukemisessa, sillä suurin osa näistä koostuu työvoimakustannuksista.

Työryhmä muistuttaa, että raskas ansiotuloverotus yhdessä työnantajan maksamien sivukulujen kanssa voi haitata työvoiman saantia näihin tehtäviin.

Suomeen on tullut työryhmän mielestä huolestuttavan vähän ulkomaisia suoria sijoituksia. Pörssissä sen sijaan ulkomaalaisomistus on vahvaa. Suomen ja sen talouspolitiikan tuloksia ei ryhmän mielestä kenties tunneta maailmalla riittävästi.

- Suomen markkinointi ulkomaisille yrityksille ja valtion panos Suomen tunnetuksi tekemiselle ei ole ehkä ollut riittävän tehokasta.

Suurin osa teollisuusyritysten investoinneista on suurten yritysten tekemiä. Työryhmä pitää haasteena sitä, miten saadaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä kasvatetuiksi suuremmiksi. Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tehdään kyllä innovaatioita, mutta markkinoinnin ja erityisesti kansainvälisen markkinoinnin osaamisessa on ongelmia.

Vakaa talouspolitiikka luo kilpailukykyä

Työryhmä korostaa, että ennustettava ja vakaa talouspolitiikka sekä toiminnallista joustavuutta tukeva rakennepolitiikka ovat keskeiset tekijät kansainvälisesti kilpailukykyisten olojen luomisessa yrityksille.

Työmarkkinapolitiikalla voidaan tukea yritysten kannattavuutta ja investointitoimintaa. Vastaavasti riittävä kotimainen investointitoiminta luo edellytyksiä vakaalle työmarkkinakehitykselle.

Muistiossa tuodaan esiin, että investoinnit hakeutuvat alueille, jotka tarjoavat kokonaisuutena edullisemmat olot yritystoiminnalle. Jotkut maat houkuttelevat ulkomaisia yrityksiä erilaisilla veroeduilla.

- Tämä ei ole kestävää politiikkaa. Ennen pitkää joku toinen maa tarjoaa paremmat veroedut, jolloin yritys saattaa siirtyä sinne, huomautetaan muistiossa.

Suomessa kiinteiden investointien osuus kansantuotteesta on noin 20 prosenttia, kun se vuosina 1960-90 oli keskimääräin lähes 30 prosenttia. Pääoman käyttöö on tehostunut, tuotantorakenne on muuttunut vähemmän pääomavaltaiseksi ja yritykset ovat hajauttaneet toimintojaan ulkomaille.

Työryhmä ennustaa, että tulevaisuudessa tuotantoa syntyy yhä pienemmillä kiinteillä investoinneilla. Pääoman käyttöä pyritään tehostamaan entisestään.

STT-IA
18.9.1998


TALOUS -SIVULLE