Lipponen pitää ydinvoimaa yhtenä energiavaihtona



Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) pitää ydinvoimaa yhtenä energiavaihtona muiden rinnalla. Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina Lipponen sanoi, että kaikki hallituspuolueet ovat mukana ratkaisussa, jonka mukaan eri energiavaihtoehdot ovat tasavertaisesti mukana.


Se voisi hänen mielestään riittää seuraavankin hallituksen lähtökohdaksi.

Lauantaina Vihreä liitto ilmoitti, että se ei lähde mukaan hallitukseen, jonka ohjelmassa on ydinvoiman lisärakentaminen. Lipposen mielestä ydinvoiman on oltava käytettävissä.

- Ei hallitus ydinvoimaa rakenna, sitä rakentavat yritykset. Silloin on kysymys muistakin vaihtoehdoista suhteutettuna ydinvoimaan, Lipponen sanoi.

Lipposelta tivattiin haastattelutunnilla mm. luvattuja toimia Itä-Suomen kehittämiseksi. Nk. "Savon mafian", johon pääministerikin luetaan, katsottiin ennemminkin olevan viemässä kuin tuomassa maakunnasta.

Lipposen mielestä on saatu käänne aikaan suhtautumisessa Itä-Suomeen eli sen asian huolehtiminen on nostettu Pohjois-Suomen asioiden rinnalle.

Lipposen mukaan hallituksen tavoitteena on kasvukeskuspolitiikka, jolla pyritään tukemaan alueiden kehityksen moottoreita.

- Suomessa meillä on se ongelma, että asutuksemme on erittäin hajaantunut alueellisesti. Kun maataloudessa tuottavuus kasvaa, työpaikat vähenevät.

- Nuoret ihmiset haluavat muuttaa sellaisille seuduille, joilla on enemmän valinnanmahdollisuuksia, vanhukset muuttavat palvelujen luokse. Olisi keskusteltava siitä, mitä tässä halutaan oikein jarruttaa ja mitä edistää, Lipponen sanoi.

Vanha aluepolitiikka, jolla työpaikat yritettiin viedä ihmisten luokse, ei Lipposen mielestä toiminut. Se pyyhkäisi merkittävän määrän yrityksiä kokonaan kartalta.

Ruotsi EMU:un ennemmin tai myöhemmin

Lipponen uskoi ennen Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksen selviämistä, että Ruotsi tulee mukaan talous- ja rahaliittoon enemmin tai myöhemmin riippumatta vaalien tuloksesta.

Lipponen sanoi, että Ruotsissa ei joko ole haluttu tai saatu tilaisuutta keskustella EMU:sta. Lipposen mielestä Ruotsi on käynyt läpi eräänlaisen talouskriisin, jonka vaikutukset näkyvät nyt. Aiemmasta poiketen myös Ruotsin sosiaalidemokraattien sisällä on poliittisia erimielisyyksiä lähinnä EU- ja EMU-jäsenyydestä.

Lipponen ei nähnyt Suomen ja Ruotsin suhteiden kannalta oleellista eroa sillä, onko Ruotsin pääministerinä sosiaalidemokraattien Göran Persson vai kokoomuksen Carl Bildt. Hän arvioi, että kokoomus on ollut enemmän kiinnostunut NATO-jäsenyydestä, mutta piti Bildtin lausuntoja varovaisina.

Lipponen ei odota suuria muutoksia myöskään viikon kuluttua pidettävistä Saksan vaaleista. Hän arvioi Saksan politiikan jatkuvan ennallaan voittajasta riippumatta. Sellaisen vakuutuksen hän oli saanut myös Saksan sosiaalidemokraattien liittokansleriehdokkaalta Gerhard Schröderiltä.

Lipposen mukaan Suomea kiinnostaa ennen kaikkea se, saako Saksa riittävän vahvan hallituksen kantamaan maan vastuuta Venäjän kriisissä ja EU:n laajentumisessa. Sama kysymys voidaan hänen mielestään asettaa Ruotsinkin suhteen.

Venäjän kriisistä ei vielä haittaa

Venäjän kriisi ei Lipposen mielestä tuo sellaisenaan Suomelle valtakunnallisia taloushuolia. Vaikutukset voivat olla alueellisia tai toimialakohtaisia.

Jos Venäjän kriisi aiheuttaa maassa laajamittaista nälkäongelmaa, se pitää Lipposen mielestä ratkaista kansainvälisesti. Suomi voi antaa tilapäistä hätäapua, kuten lääkkeitä, tai auttaa vanhuksia ja lapsia.

- Tällainen apu on syytä kanavoida Punaisen ristin tai kirkon ulkomaanavun kautta ammattimaisesti, Lipponen sanoi.

STT-IA
21.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE