Italian pääministeri: Onko Primakovilla tarpeeksi valtaa?



Suomessa vierailleen Italian pääministerin Romano Prodin mielestä on aiheellista kysyä, onko Venäjän pääministerillä Jevgeni Primakovilla riittävästi valtaa kaikkeen, mitä hänen pitäisi tehdä. Prodi sanoi toivovansa Primakovin kuitenkin onnistuvan.


Pääministeri Prodi keskusteli mm. Venäjän tilanteesta tiistai-iltana pääministeri Paavo Lipposen (SDP) kanssa. Prodi tapasi myös tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren.

Italian pääministerin mielestä tähänastisessa Venäjän avussa rahaa on heitetty hukkaan. Hänen mielestään apua ei pidä kuitenkaan lopettaa, vaan olisi käytävä pyöreän pöydän keskustelu avun ehdoista.

- Meidän on sanottava, että me olemme huolissamme Venäjästä ja haluamme auttaa, mutta meidän on tiedettävä mitä he tekevät, Prodi sanoi.

Italian ja Suomen pääministerit keskustelivat Venäjän tilanteen lisäksi mm. Kosovon tilanteesta. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Italia pyrkii hyvin tiiviisti vaikuttamaan siihen, että Kosovossa syntyy poliittinen ratkaisu.

Voiman käytössä on Lipposen mielestä ongelmallista se, saadaanko sille riittävää kansainvälistä tukea. Vielä ei Lipposen mielestä olla siinä tilanteessa, jossa voiman käyttöä pitäisi harkita.
- Voimankäytön mahdollisuus pitää olla olemassa, mutta siihen tarvitaan keskeisten maiden tuki, Lipponen sanoi.

Uskoa budjetinläpimenoon

Prodilta kysyttiin pääministerien keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, uskooko hän saavansa maansa kommunistien tuen ensi vuotta koskevalle budjettiesitykselleen. Prodin vähemmistöhallitus on pysynyt vallassa yli kaksi vuotta juuri kommunistien tuella.

Prodi sanoi olevansa luottavainen sen suhteen, että kommunistit tukevat esitystä sen jälkeen, kun voimavaroja on suunnattu uudelleen.

Pääministerit keskustelivat myös EU:sta. Pääministeri Lipponen esitti Suomen toiveita Agenda 2000:sta eli lähinnä maataloudesta ja rakennerahastoista. Pääministerit olivat yhtä mieltä 1,27 prosentin bruttokansantuoteosuudesta EU:n budjetin kattona.

Lipponen kertoi Suomen huolen Agenda 2000:n aikataulusta. Uudistus uhkaa kaatua Suomen syliin, elleivät asiat etene Itävallan ja Saksan puheenjohtajuuskausilla.

Esillä oli myös Suomen ajama pohjoinen ulottuvuus. Lipponen korosti, että unioinin politiikassa tarvitaan sekä pohjoista että välimerellistä ulottuvuutta.

Pääministerit käsittelivät myös Suomen puolustusvoimien helikopterihankintaa. Italialaiset tarjoavat omaa kopterityyppiään. Lipponen totesi Suomen ja Ruotsin valmistelevan yhteishankintaa.

Prodi pani Italian EMU-kuntoon

Keväällä 1996 Italian pääministeriksi noussut Romano Prodi on pannut maan nopeasti sellaiseen kuntoon, että se pääsi mukaan talous- ja rahaliitto EMU:n kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa.

Taloustutkijan koulutuksen saanut Prodi on poliittisesti sitoutumaton, mutta hän on osallistunut EU-maiden konservatiivijohtajien kokouksiin.

Hänen johtamansa Italian hallitus on keskusta-vasemmistolainen eli siinä on mukana entisestä kommunistisesta puolueesta syntynyt Vasemmiston demokraattinen puolue, edistyksellisiä kristillisdemokraatteja ja vihreitä.

Prodi nousi Italian pääministeriksi, kun hänen johtamansa Oliivipuu-vaaliliitto voitti maan parlamenttivaalit. Enemmistöhallitusta Prodi ei kyennyt muodostamaan, vaan hänen vähemmistöhallituksensa on ollut vallassa kommunistien tuella.

Prodi on 59-vuotias, hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

STT-IA
23.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE