Supo: Erittäin vakava tapaus

UM:n vakoilujutun venäläiset diplomaatit poistuneet Suomesta



Ulkoministeriö vahvistaa, että sen palveluksessa olevan virkamiehen vakoilutapausta koskevat paperit on annettu syyteharkintaan tiistaina.


Ulkoministeriön mukaan vakoilutapaukseen sekaantuneet Venäjän suurlähetystön virkamiehet eivät ole enää maassa. Virkamiestä epäillään muun muassa luottamuksellisten Euroopan unionia koskevien tietojen luovuttamisesta Venäjälle.

Ulkoministeriön virkamiehen virastapidättämismenettely käynnistetään tänään. Valtiosihteeri Jukka Valtasaari ei kommentoi, kuinka korkea virkamies on kyseessä.

Valtasaaren mukaan toinen jutun venäläisistä osapuolista on lähtenyt Suomesta kauan sitten ja muissa yhteyksissä, toinen lähti kesällä Valtasaaren kehotuksesta.
- Asia selvitettiin Venäjän suurlähetystön kanssa jo tuolloin.

Valtakunnansyyttäjä jatkaa selvitystä

Hän korostaa, että virkamiehen luovuttamista tiedoista vain osa koski Euroopan unionin asiakirjoja. Asia on selvitetty EU:n kanssa.

- Tällaiset asiat tutkitaan kansallisesti omien säädösten mukaisesti, eikä EU puutu tutkimuksiin mitenkään, Valtasaari sanoo. Hänen mukaansa ulkoministeriö on tutkinut tapausta jo jonkin aikaa järjestelmällisesti ja määrätietoisesti. Tästä eteen päin asiaa selvittää valtakunnansyyttäjä.

Valtasaaren mielestä ulkoministeriön henkilökunnan valvontakäytäntö on riittävä. Tässä tapauksessa on rikottu selviä sääntöjä. Tämä oli hänen muistinsa mukaan ensimmäinen tapaus, jossa ulkoministeriön virkamies luovuttaa tietoja tällä tavalla.

- On muistettava, että asiakirjojen tulva on nykyisin aivan toista luokkaa kuin joskus aiemmin. Niiden käsittelyn valvominen on suhteuttava siihen.

Syyteharkinta valmiiksi syksyllä

Juttua hoitaa valtakunnansyyttäjänvirastossa valtiosyyttäjä Jarmo Rautakoski, joka on seurannut jo esitutkintaa. Hän arvioi, että syyteharkinta valmistuu tämän syksyn aikana. Jos juttu menee oikeuteen, sitä käsittelee Helsingin hovioikeus.

- Kyseessä ei ole laaja asia, eikä mikään yleinen tietovuotokuvio, Rautakoski sanoo. Muutoin hän ei halua kommentoida asiaa.

Rautakosken mukaan vastaavat jutut on oikeudessa käsitelty suljetuin ovin ja kaikki asiakirjat ovat periaatteessa salaisia. Julkista on ollut lähinnä lyhennelmä päätöksestä.

Supo: Erittäin vakava tapaus

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala sanoo, että ulkoministeriön virkamiestä epäillään maanpetosrikoksesta. Nevalan mukaan kysymys on siitä, että vieraan valtion tietoon on saatettu sellaisia tietoja, jotka saattavat vahingoittaa Suomen ulkomaansuhteita ja maamme kansainvälistä asemaa.

- Erittäin vakavaksi tapauksen tekee se, että tietoja on pyritty hankkimaan suoraan ulkoasiainhallinnosta. Minun muistissani ei ole tällaisia tapauksia, sanoo Nevala.

Tapaus paljastui suojelupoliisin normaalin valvontamenettelyn yhteydessä, kertoo Nevala. Kyse on Nevalan mukaan ollut kahden henkilön välisestä yhteydenpidosta. Suomalaisvirkamies on ollut peräjälkeen yhteydessä ensin toiseen ja sen jälkeen toiseen venäläisdiplomaattiin.

Nevalan mukaan epäilty vakoilu "ei ole jatkunut vuosia", mutta Supon tehostetussa seurannassa ja esitutkinnassa tapaus "on ollut kuukausia". Usein vakoilutapauksissa motiiveina on raha ja muut taloudelliset hyödykkeet, sanoo Nevala yleisarvionaan puuttumatta tähän nimenomaiseen tapaukseen.

Maanpetoksen enimmäisrangaistus on kymmenen vuotta vankeutta, ja minimirangaistus on yksi vuosi vankeutta. Törkeän maanpetoksen vähimmäisrangaistus on neljä vuotta ja maksimi elinkautinen.

Venäjä hämmästynyt ja pahoillaan

Venäjän ulkoministeriö ilmaisi "hämmästyksensä ja pahoittelunsa" siitä, että yhtä venäläisdiplomaattia oli kehotettu poistumaan Suomesta suomalaisvirkamieheen kohdistuneiden vakoiluepäilysten yhteydessä.

Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Venäjä antaa tarkemman vastauksen lähipäivinä.

STT-IA
23.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE