Viikon verovinkki

Tarkista verotuksesi


Verottaja lähettää parhaillaan verovelvollisille verolippuja ja veroselvityksiä vuodelta 1997. Verotus on hyvä tarkistaa, vaikka saisikin veronpalautusta.


1. Vertaa veroselvitystä oman veroilmoituksesi jäljennökseen. Veroselvityksen numerot vastaavat veroilmoituksen numerointia. Tarkista, että verotettava tulo vastaa omaa laskelmaasi tulojen ja vähennysten erotuksesta.

Eläkeläiset ja sairausvakuutuksen päivärahaa saaneet voivat tarkistaa tulojen suuruuden eläkkeen tai päivärahan maksajan lähettämän tositteen avulla.

Katso verolipusta erikseen, että kaikki maksamasi ennakkoverot ja palkastasi tehdyt ennakonpidätykset on laskettu hyväksesi. Jos et ole tehnyt jäljennöstä, voit tehdä tarkistuksen verotoimistossa. Verotusasiakirjat ovat aina nähtävillä verotoimistossa.

Ne henkilöt, jotka palauttivat saamansa veroehdotuksen korjattuna saavat uudet veroliput ja veroselvityksen viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Uusia verolippuja eivät sen sijaan saa ne, joiden veroehdotuksessa ei ollut muutettavaa.

2. Jos olet saanut sekä pääomatuloa että ansiotuloa, huomioi, että kumpaankin on omat vähennykset. Tarkista, että kaikki vähennykset on huomioitu.

3. Palkasta on peritty eläkevakuutusmaksu ja työttömyysvakuutusmaksu. Tarkista, että nämä maksut näkyvät vähennyksinä ansiotuloista. Jos työnantaja on ne unohtanut ilmoittaa, vähennykset puuttuvat.

4. Viran puolesta tehtävät vähennykset on verottaja laskenut ilman että niitä olisi tarvinnut veroilmoituksella vaatia. Invalidi- ja perusvähennys ovat muun muassa tällaisia vähennyksiä. Niiden ja eläketulovähennyksen laskentakaavat löydät veroilmoituksen täyttöoppaasta. Yleensä näiden laskennassa ei ole teknisiä laskuvirheitä.

5. Kodin ja työpaikan välisistä matkoista aiheutuneita kuluja sai viime vuonna vähentää 18 500,- markkaan asti. Omavastuuosuus on 2500,-. Vähennys voi maksimissaan olla siten 16 000,-.

Oman auton käytön perusteella on matkakuluvähennys myönnetty esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa yleistä kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai työmatkalla joutuisi odottelemaan kulkuneuvoja vähintään kaksi tuntia. Vähennys lasketaan 105 p/kilometriltä.

6. Tulonhankkimisvähennys on palkkatulosta automaattisesti myönnettävä vähennys. Vähennys on 3 % palkkatulosta kuitenkin enintään 1 800,- . Jos todelliset kulut ovat esimerkiksi 800 markkaa, saat 1800 markan vähennyksen. Jos todelliset kustannukset ovat suuremmat, vähennys myönnetään niiden suuruisena. Jos vaatimiesi tulonhankkimiskulujen määrä ylittää 1 800 markkaa eikä niitä ole hyväksytty, kannattaa verotoimistosta selvittää miksi.

7. Tarkista, että työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut on hyväksytty.

8. Tarkista, että sinulle on myönnetty ylimääräinen korkovähennys, jos sinulla on ollut asunto- tai opintolainaa 31.12.1992. Vähennys on vuonna 1997 sama kuin vuoden 1996 verotuksessa hyväksytystä ylimääräisestä korkovähennyksestä.

9. Tarkista, että kaikki lainojen korot on hyväksytty vähennyskelpoisiksi. Kulutusluoton korkoja ei kuitenkaan hyväksytä vähennykseksi.

Jos pääomatuloja ei ole tai ne eivät riitä korkojen vähentämiseen, verolipulla näkyy alijäämähyvitys. Alijäämähyvityksen suuruus on 28 % koron määrästä. Tämä summa vähennetään suoraan veron määrästä. Koroista saatava verohyöty on aivan sama riippumatta siitä vähennetäänkö korot pääomatulosta vai alijäämähyvityksenä veron määrästä.

10. Jos olet hankkinut ensiasunnon 1.1.1993 tai sen jälkeen, alijäämähyvityksen määrän täytyy olla 30 % asuntolainan korkojen määrästä.

11. Jos huomaat verotuksessa virheen, voit heti ottaa yhteyttä verotoimistoon ja selvittää asian. Selvät virheet kannattaa selvittää mahdollisimman pian.

Jos kyseessä ei ole selvä virhe vaan periaatteellinen näkemysero, voit valittaa verotuksesta viiden vuoden kuluessa verotusvuoden päättymisestä. Voit siis valittaa vielä vuonna 2003.

Ensimmäisenä vaiheena on kirjallisen oikaisuvaatimuksen tekeminen omaan verotoimistoon. Oikaisuvaatimuksessa täytyy selvästi sanoa, mitä vaatii ja millä perusteella. Perusteluksi ei riitä se, että on saanut jäännösveroja. Jos oikaisuvaatimus hylätään, voi siitä valittaa lääninoikeuteen.

12. Jäännösverot täytyy maksaa, vaikka verotuksesta valittaa. Samalla kun teet oikaisuvaatimuksen voit kuitenkin vaatia ulosoton kieltoa. Jos sellainen myönnetään, veroja ei laiteta perintään niin kauan kuin asian käsittely on kesken. Kuitenkin jos häviät juttusi, viivästyskorko peritään maksupäivän ja jäännösveron eräpäivän väliseltä ajalta.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
18.9.1998


TALOUS -SIVULLE