Otilan mukaan puhe EPP:n kaaoksesta on liioittelua



Puheet kaaoksesta europarlamentin oikeistoryhmässä EPP:ssä ovat totaalisesti liioiteltuja, sanoo europarlamentaarikko Jyrki Otila. Oikeistopopulistisen Forza Italian jäsenyys EPP:ssä herätti Italian kristillisdemokraatit protestiin, mutta tilanne on rauhoittunut.


Forza Italian jäsenyyttä vastustanut Italian pääministeri Romano Prodi boikotoi kristillisdemokraattijohtajien kokousta Cardiffin huippukokouksen aattona.

Prodi ilmoitti, ettei hän osallistu sunnuntaiseen kokoukseen, koska Euroopan Kansanpuoluen, EPP:n ryhmä EU-parlamentissa on hyväksynyt jäsenekseen 20 edustajaa Silvio Berlusconin oikeistopopulistisesta Forza Italia-puolueesta.

Prodi sanoi jättävänsä EPP:n toiminnan toistaiseksi. Berlusconin Forza Italia on Italiassa oppositiossa, vastustaa Italian EMU-jäsenyyttä ja on arvostellut Prodin EU-politiikkaa. Päätöstä hyväksyä Forza Italia EPP:n jäseneksi on Prodin lisäksi arvostellut myös Belgian pääministeri Jean-Luc Dehaene.

Kaaos vai ei?

- EU-parlamentin oikeisto on täydessä kaaoksessa, arveli sosialistiryhmän puheenjohtaja Pauline Green viime sunnuntaina. Forza Italian jäsenyys uhkaa Greenin mukaan murentaa EPP:n vanhat kristillisdemokraattiset perinteet.

Jyrki Otila ei puolestaan kaaosta ole nähnyt, vaan sanoo, että tilanne on rauhoittunut sen jälkeen kun Forza Italian jäsenyydestä äänestettiin. Puolue hyväksyttiin selkein numeroin EPP:n jäseneksi.

- Viimeksi eilen olin yhdessä kokouksessa, jossa valiokuntaan tuli kaksi Forza Italian edustajaa ja heidät otettiin hyvin lämpimästi vastaan.

Otilan mukaan Forzan läsnäolo ei ole karkottanut myöskään Italian kristillisdmokraatteja. Samassa kokouksessa tiistaina istui molempien ryhmien edustajia sulassa sovussa.

Kokoomuksen euroedustajat olivat mukana kannattamassa Forza Italian jäsenyyttä.
- Se johtuu osittain ainakin siitä, että kun he tulevat mukaan Sauli Niinistön johtamaan EDU:un, niin katsottiin, että on linjakasta tukea tässä mielessä oman puolueen puheenjohtajaa.

Mafiasyyte Forzan kansanedustajalle

- Henkilökohtainen mielipiteeni on, etten ole mitenkään riemuissani tästä päätöksestä. Heillä on epämääräinen maine ja se on vennamolaiseen, populistiseen ryhmään verrattavissa oleva porukka.

Otila kuitenkin toteaa, ettei hänen antipatiansa ollut niin voimakasta, että hän olisi ryhtynyt vastustamaan Forzan jäsenyyttä.

Forza Italiaa varjostavat varsinkin Sisiliassa epäilyt mafiayhteyksistä. Puolueen sisilialaiskansanedustaja Gaspare Giudice pidätettiin 9. kesäkuuta epäiltynä rahanpesuta ja yhteistyöstä mafian kanssa. Giudicen sanotaan kuuluvan Caccamon mafiapäällikön don Giuseppe Panzecan ystäväpiiriin. Forza Italian puheenjohtaja Silvio Berlusconi puolestaan sanoo, ettei usko syytöksiä.

Giudice ei ole ainoa FI:n kansanedustaja, jota on epäilty yhteistyöstä mafian kanssa. Onpa epäilyksen varjo heitetty myös itse Berlusconin ja hänen lähimpien työtovereidensakin päälle.

Otila ei kuitenkaan tämän perusteella olisi valmis perumaan Forzan jäsenyyttä. Hän huomauttaa, että myös europarlamentin jäseniin mahtuu kaikenlaista. Esimerkiksi Portugalin hallitus pyytää poistamaan parlamentaarisen koskemattomuuden muutamilta europarlamentin demariedustajilta. Heikkojen näyttöjen vuoksi parlamentti ei ole siihen suostunut.

- Kaiken kaikkiaan tilanne EPP:n ryhmässä on rauhallinen, painottaa Otila. Kyseessä oli kiristynyt tilanne, joka laukesi sen jälkeen kun päätös tehtiin.

PETE PAKARINEN
19.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE