Skinnarin ja Bacmanin toimet halutaan tutkia

Helsinkiläisedustajat kapinoivat yhteisöverolakia vastaan



Hallituspuolueiden lähes kaikki helsinkiläiset kansanedustajat äänestivät eduskunnassa hallituksen ajamaa yhteisöverolakia vastaan. Lain lopullinen käsittely saatiin päätökseen varhain torstaiaamuna eduskunnan kesälomaa edeltäneessä viimeisessä istunnossa.


Helsinkiläiset edustajat eivät vakuuttuneet hallituspuolueiden ryhmänjohtajien ja pääministeri Paavo Lipposen (SDP) sopimasta kannanotosta. Sen mukaan lakiin tehdään korjauksia, jos se osoittautuu kohtuuttomaksi.

Pääkaupungin kansanedustajat olivat närkästyneitä siitä, ettei lain muutoksista aiheutuvia Helsingin menetyksiä koskevia tuoreita selvityksiä tuotu ajoissa tiedoksi eduskunnan tietoon.

Verontilityslaki hyväksyttiin kolmannessa käsittelyssä äänin 134-14. Vastaan äänesti 12 hallituspuolueiden ja 2 opposition edustajaa. Muu osa oppositiosta oli tyytyväinen ratkaisuun. Hylkäysesityksen teki SDP:n Tuula Haatainen ja sitä kannatti vasemmistoliiton Pekka Saarnio.

Ennen lopullista päätöstä hallituksen esitys joutui pitkin päivää pyöritykseen, jossa helsinkiläisedustajat pyrkivät siirtämään lain lopullisen hyväksymisen syksyyn. Hallitus ja ryhmänjohtajat taipuivat ajatukseen, mutta sen jälkeen pidetyissä ryhmäkokouksissa muun Suomen edustajat tuomitsivat menettelytavan.

Lopputuloksena oli hallituksen alkuperäinen tavoite eli esityksen vieminen läpi kolmannen käsittelyn. Helsinkiläisedustajat eivät sulattaneet päätöstä. Yhteisessä kokouksessa nostetun kapinaliikkeen ulkopuolelle jäivät ainoastaan suurimpien hallituspuolueiden ryhmänjohtajat ja helsinkiläiset ministerit.

Eduskunnassa on kaikkiaan 19 Helsingistä valittua edustajaa, joista 18 istuu hallituspuolueiden ryhmissä.

Skinnarin toimet halutaan tutkia

Entinen toinen valtiovarainministeri Arja Alho (SDP) on kerännyt nimiä oikeuskanslerille tehtävään kanteluun, jossa pyydetään selvittämään Alhon seuraajan Jouko Skinnarin (SDP) ja hallintoministeri Jouni Backmanin (SDP) toimet yhteisöveroasiassa.

Kirjelmässä pyydetään selvitystä sisäministeriön ja valtiovarainministeriön lainvalmistelun asianmukaisuudesta.

Lakiesityksen perusteluissa on mainittu yhteisöveron jakoperusteiden muutoksen merkitsevän Helsingille 130 miljoonan markan veromenetystä. 5. kesäkuuta on kuitenkin tullut tietoon, että Helsingin menetys arvioidaan yli 800 miljoonaksi markaksi.

Alho ja 12 muuta helsinkiläistä kansanedustajaa pyytävät oikeuskansleri Paavo Nikulaa selvittämään, tiesivätkö ministerit näistä laskelmista ja jos tiesivät, miksi he eivät toimittaneet tietoa viipymättä eduskunnalle.

Skinnari vakuutti torstaina, että kaikki tieto on annettu eduskunnalle. Uusimmat selvitykset Skinnari kertoi saaneensa maanantaina. Eduskunnalle ne toimitettiin keskiviikkona, kun pääministeri ja valtiovarainministeri olivat ensin saaneet ne.

Backmanin mukaan 5. kesäkuuta saatujen laskelmien perässä tuli tieto, jonka mukaan ne olivat puutteellisia.

Eduskunta istui lomaansa edeltävässä istunnossa lähes 19 tuntia. Lopullisen sinettinsä sai Enson omistusjärjestely, yhteisövero ja mittava koululakipaketti.

Syyskauden eduskunta avaa 1. syyskuuta, jolloin alkaa ensi vuoden budjetin käsittely.

STT-IA
19.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE