BACK




ULKOMAAT



Unkarin rajat vuotavat kaikista suunnista

Unkarista on muodostunut varsinkin sen länsinaapurille Itävallalle merkittävä ongelma. Unkarin heikon rajavalvonnan vuoksi laittomia rajanylittäjiä niin Itä-Euroopasta kuin Afrikan ja Aasian maistakin virtaa jatkuvasti EU:n alueelle. (Päivitys 28.6.1998)

Itävaltalaislehdet poliitikkoja epäilevämpiä maan EU-puheenjohtajuudesta

Itävaltalaiset suhtautuvat tulevaan EU-puheenjohtajuuskauteensa varsin ristiriitaisesti. (Päivitys 28.6.1998)

Suomi-kuva kunnossa eurooppalaisissa oppikirjoissa

Ranskalaisten oppikirjojen Suomi-kuvasta noussut kohu on saanut paitsi itse ranskalaiset tutkimaan kirjojaan tarkemmin, mutta myös herättänyt eri puolilla maailmaa olevat Suomen suurlähetystöt käymään läpi asemamaidensa koulukirjoja. (Päivitys 25.6.1998)

Venäjä ulkopuolella Århusin sopimuksista ja julistuksista

Euroopan maiden ympäristöministereiden kokouksessa allekirjoitettiin keskiviikkona ilmansaasteiden vähentämiseen ja lyijyllisestä bensiinistä luopumiseen tähtäävät asiakirjat. (Päivitys 25.6.1998)

Agenda 2000 hallitsee Itävallan puheenjohtajuutta

Itävallan EU-lähettiläs Manfred Scheich sanoi tiistaina, että Agenda 2000 tulee hallitsemaan Itävallan kautta EU:n ministerineuvoston puheenjohtajana. (Päivitys 25.6.1998)

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Joka toinen venäläinen on tyytymätön Jeltsiniin. Korealaisen sukellusveneen miehistö löytyi kuolleena. Baskimaalainen kunnallispoliitikko kuoli pommiräjähdyksessä. Kiinan syrjäytetty puoluejohtaja vetoaa seuraajiinsa. Kiinasta löytyi höyhensauruksia. (Päivitys 25.6.1998)


Yhdysvallat kiertää ydinkoekieltosopimusta

- Yhdysvaltain on lopetettava ydinkokeensa, joita se tekee alkuperäiskansan pyhällä maalla, totesi läntisten shoshonien alkuperäiskansan johtajiin kuuluva Cobin Harney vieraillessaan Suomessa.

Viinaverosta osaratkaisu Venäjän talousongelmiin?

Löytyykö viinan tehokkaasta verottamisesta osaratkaisu Venäjän talousongelmiin, aprikoitiin Pietarin talousfoorumissa keskiviikkona.

Amnestyn vuosiraportti: Ihmisoikeuksia loukataan edelleen 141 maassa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ei ole vieläkään onnistunut tekemään itseään tarpeettomaksi, totesi järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Hanna Vuokila keskiviikkona.

Saksa sopuisa jäsenmaksuistaan - EU-johtajilla edessään kokoussuma

Pelättyä repivää riitaa Saksan jäsenmaksuista ja EU-komission asemasta ei syntynyt Cardiffin huippukokouksessa.

Lipponen toiveikas Agendan ratkaisuista

Pääministeri Paavo Lipponen oli Cardiffin huippukokouksen jälkeen varovaisen toiveikas, että Agenda 2000:sta todella syntyy ratkaisu ensi keväänä.

Kaataako keskustan uusi johtaja Ruotsin hallituksen?

Ruotsin keskustapuolueen uusi johtaja Lennart Daleus voi ratkaista sen, hallitsevatko sosiaalidemokraatit vai porvarit Ruotsia syyskuun vaalien jälkeen. Vaalit on määrä pitää 20. syyskuuta, mutta Daleuksen asema on vielä epäselvä.

Etelä-Afrikan kammottavat kemian aseet kaivettiin esiin

Etelä-Afrikan rotusorron aikaiset pimeät salaisuudet ovat alkaneet paljastua, kun tiedemiehet ovat kuvailleet salaisiin sotilastarkoituksiin käytetyn laboratorion töitä.

Sosialismin kulmakivi murtuu Kiinassa

Yhtä sosialismin kulmakiveä ollaan murentamassa Kiinassa, kun hallitus haluaa tehdä maan kaupunkiväestöstä asunnonomistajia. Muutos on Kiinan uudistusprosessin radikaaleimpia.

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

USA haluaa parantaa välejä Iranin kanssa. Zhirinovskin puolueavustaja löydettiin murhattuna. Turkissa ennenaikaiset vaalit huhtikuussa. Pohjois-Korea jatkaa ohjusten kehittelyä ja kauppaamista. Loikkari arvelee 2,5 miljoonan pohjoiskorealaisen kuolleen nälkään. Unkarin porvarit taas pommi-iskun kohteena.