Eduskunta hyväksyi ensi vuoden verolait



Eduskunta hyväksyi tiistaina lopullisesti ensi vuotta koskevat verolait. Veroasteikkoihin tehdään kahden prosentin inflaatiotarkistus ja kaikkia marginaaliveroprosentteja ylintä lukuunottamatta alennetaan puolella prosenttiyksiköllä.


Kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen enimmäismäärä ja tulonhankkimisvähennys nousevat.

Ensi vuoden verotus lyötiin poikkeuksellisesti lukkoon jo keväällä. Yleensä verolait on annettu budjettiesityksen yhteydessä. Varhennettuun aikatauluun on syynä mm. se, että uudet ennakonpidätysperusteet halutaan voimaan heti ensi vuoden alusta.

Tuloverotus kevenee vuonna 1999 kaikkiaan runsaalla 3,8 miljardilla markalla. Veromuutokset liittyvät tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun. Sen sijaan energiaverotus kiristyy. Polttoaineesta ja sähköstä kannettavaa lisäveroa korotetaan noin 24 prosentilla. Liikennepolttoaineiden veroon tulee kuitenkin vastaava pennimääräinen vähennys.

Vakuutetun sairausvakuutusmaksu säilyy myös ensi vuonna 1,50 penninä veroäyriltä. Vuoden alusta poistuu 80 000 äyrin ylittävästä tulosta peritty 0,45 pennin suuruinen sairausvakuutusmaksun korotus.

Eläketuloa saavien henkilöiden sairausvakuutusmaksu alenee 0,30 pennillä veroäyriltä, mutta on edelleen 3,90 penniä.

Kunnat saavat mahdollisuuden kiristää kiinteistöveroa, kun yleisen kiinteistöveron alaraja ja yläraja nousevat jonkin verran. Vakituisten asuntojen veron vaihteluväli on ensi vuonna 0,15-0,50 prosenttia verotusarvosta.

Työn verottamista halutaan keventää

Tiistaisessa verokeskustelussa hallituspuolueiden puhujat korostivat, että nykyinen hallitus on määrätietoisesti pyrkinyt keventämään tuloverotusta.

Kokoomuksen Kimmo Sasi piti kokonaisveroastetta kuitenkin varsin korkeana. Hyvä taloudellinen kasvu on tuottanut hyvät verotulot, mutta valtiontalous on edelleen alijäämäinen korkeasuhdanteesta huolimatta.

Verotuksen kehittämisessä on näköpiirissä ongelmia. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto sai tiistaina selvityksen mm. autoverotukseen liittyvistä paineista.

EU:n komissio on huomauttanut Suomea käytettyjen autojen verotuksesta. Selvää on myös se, että alkoholiveroa joudutaan keventämään eikä tilanne ole Sasin mukaan tupakkaveronkaan osalta ole ongelmaton. Arvonlisäveron korottamiseen ei ole juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Oppositio suosisi pieni- ja keskituloisia

Keskustan Olavi Ala-Nissilä uskoi nykyisen hallituksen jäävän historiaan varsin passiivisen veropolitiikan hallituksena. Ainuttakaan merkittävää verouudistusta ei ole hänen mukaansa saatu aikaan tällä vaalikaudella.

Ala-Nissilä arvioi, että seuraavan hallituksen tehtäväksi jää työn verotuksen keventäminen määrätyn ohjelman mukaisesti. Alkuvaiheessa tulisi suunnata veronkevennykset nimenomaan pieni- ja keskituloisiin, jolloin uudistuksen työllisyysvaikutus olisi paras.

Myös vasemmistoliiton Kari Uotila korosti pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämistä, jos kevennysvaraa yleensä löytyy ensi vaalikaudella. Kevennys pitäisi suunnata myös muihin kuin palkkatuloihin, kuten esimerkiksi sairaus- ja äitiyspäivärahojen verotukseen.

STT-IA
19.6.1998


POLITIIKKA -SIVULLE