Duuman jäsen: Venäjä on verta vuotava sairas mies



Venäjän duuman jäsen Anatoli Golov näkee maansa tilanteen synkkänä. Hän on huolissaan mm. laittomasta pääomavirrasta ulkomaille, koska se uhkaa viedä Venäjältä verotulot.


Golov arvelee myös, että Venäjällä on "piilossa" valtavat rahamäärät sekä dollareita että ruplia, koska ihmiset eivät enää luota pankkijärjestelmään.

Golov sanoi Helsingissä tiistaina, että jos uusi hallitus ei pysty tyrehdyttämään pääoman pakoa, maan kriisi jatkuu vielä pitkään. Vaikka tehtävä on vaikea, muuta vaihtoehtoa ei ole, koska silloin Venäjä jää ilman verotuloja, hän sanoi.

Suomi-Venäjä-seuran vieraana oleva Golov näkee maansa tilanteen varsin synkkänä: Venäjä on sairas verta vuotava mies. Presidentti Boris Jeltsin ei tällä haavaa paljonkaan päätä asioista, hänkin on sairas ihminen, jota pikemminkin käy sääliksi.

- Valitettavasti Jeltsin muistuttaa jo aika paljon edesmennyttä presidentti Leonid Brezhneviä tämän viimeisinä elinvuosina, Golov sanoo.

Hän itse edustaa duumassa Jabloko-ryhmää, joka on jo pitkään vaatinut Jeltsinin eroa.

Tullivalvontaa tiukennettava

Golov panee toivonsa pääministeri Jevgeni Primakoviin, jolta hän nyt odottaa päättäväistä toimintaa kriisin voittamiseksi.

Konkreettisesti pääomavirtojen laittomiin liikkeisiin olisi puututtava tiukentamalla tullimääräyksiä ja seuraamalla tehtyjä kauppoja ja niiden maksusuorituksia.

Kyse ei ole Golovin mukaan vain käteisvaluutan viennistä, vaan Venäjältä myydystä tuotteesta saatu rahaa ei yksinkertaisesti palaa takaisin.

Julkisuudessa on arveltu, että Venäjällä on ns. sukanvarteen kätkettyjä varoja noin 30 miljardia ruplaa. Golovin mukaan on totta, että ihmisillä on piilossa käteisvaroja - sekä ruplia että dollareita - koska he eivät yksinkertaisesti luota pankkijärjestelmään.

Luottamuksen puute murtaa talouden perustaa, ja hallituksen tehtävä onkin lisätä pankkien luottamusta, Golov sanoi.

"Ihmiset selviävät aputalouksilla"

Golovin mukaan venäläinen ihminen kuitenkin selviytyy, mm. kehittämällä ns. aputalouksia. Monilla on toinen työpaikka, koska palkka ei juokse varsinaisesta työstä. Lisäksi ihmiset ovat päässeet jo pitkälle elintarvikkeiden omavaraisuudessa.

Golovin mukaan Venäjällä ei voida puhua nälänhädän uhasta. Poikkeuksena ovat jotkut pohjoiset alueet, kuten Murmansk, ja hallituksen onkin pian ratkaistava, miten hoitaa näiden alueiden ongelmat.

Suomen apu Murmanskin alueelle on tervetullutta, Golov sanoo, vaikka uskookin Venäjän hallituksen pystyvän hoitamaan tilanteen.

Suomen ja Venäjän välinen rajanylitysmaksu harmittaa

Golov on tietoinen Venäjän ja Suomen väliselle rajaliikenteelle määrätyistä maksuista ja pitää niitä harmillisena.

Presidentti Jeltsin on allekirjoittanut duuman hyväksymän määräyksen, jonka nojalla jokaisesta rajanylityksestä on perittävä erityinen maksu, mutta sitä ei ole pantu täytäntöön. Karjalan tasavalta on myös ilmoittanut, ettei se aio noudattaa määräystä, vaikka se tulisikin voimaan.

Golovin mukaan Jabloko-ryhmä vastusti duumassa tätä lakia, jota kommunistit lämpimästi kannattivat.

Kommunistien logiikka oli Golovin mukaan yksinkertainen: jos ihmisellä on varaa matkustaa ulkomaille, hän on rikas ja häntä on siitä rokotettava.

Karjalan lisäksi eräät muut Venäjän alueet ovat aika ajoin uhanneet jättää noudattamatta keskushallituksen määräyksiä. Elokuussa puhjenneen kriisin jälkeen kaksi niistä, Kaliningrad lännessä ja Primorjen alue kaukoidässä, julistivat poikkeustilan, mihin niiden kuvernööreillä ei ole valtuuksia.

Voiko Venäjä joskus hajota? Golovin mielestä ei. Toki on hyvä, että alueet voivat mahdollisimman paljon päättää omista asioistaan. On kuitenkin sellaisia yhteisiä asioita kuten turvallisuus ja ulkosuhteet, joita ne eivät pysty yksin hoitamaan.

Tähän tarvitaan Golovin mukaan keskushallintoa. Kuinka kauan sitten Jeltsin pysyy vallassa? Sitä Golov ei suostu arvioimaan, vaan vastaa venäläiseen tapaan sananparrella: Ihminen päättää, Jumala säätää.

STT-IA
2.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE