Euroväärentäjät ja pedofiilit EU-poliisin uusia haasteita

Europolin yleissopimus astui voimaan



EU-maiden yhteistä poliisiorganisaatiota Europolia päästään vihdoin rakentamaan toimintakuntoon. Kahleet katkaistiin torstaina Hollannin Haagissa, missä juhlittiin heinäkuussa 1995 allekirjoitetun Europolin yleissopimuksen voimaantuloa.


EU-maiden yhteistä poliisiorganisaatiota Europolia päästään vihdoin rakentamaan toimintakuntoon. Kahleet katkaistiin torstaina Hollannin Haagissa, missä juhlittiin heinäkuussa 1995 allekirjoitetun Europolin yleissopimuksen voimaantuloa.

Pitkään kestäneen synnytyksen jälkeen Europolille kasataan ripeästi paineita. Kansainvälisen ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan perustetulle yhteistyöelimelle tarjotaan uusia haasteita jo ennen kuin varsinaista toimintaa on edes päästy suunnittelemaan.

Avausjuhlaan osallistunut Europolin hallintoneuvoston jäsen, poliisijohtaja Kari Rantama sanoo, että yleissopimuksessa tehtävät ja toimenkuvat on määritelty varsin tarkkaan.

On kuitenkin selvää halua mennä hieman edemmäs ja tuoda tehtäviin mukaan muun muassa yhteisen valuutan euron mahdolliset väärennysyritykset sekä pedofiiliongelmat.

Vaikuttaa siltä, että ajankohtainen poliittinen paine heijastuu nopeasti odotuksina Europolin toimintaan, Rantama huomauttaa.

- Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mitä Europol lopulta tekee ja miten asioita joudutaan priorisoimaan, asettamaan tärkeysjärjestykseen. Kyse on kuitenkin lopulta jäsenmaiden antamista resursseista.

Pitkä nilkutus

Europol nilkuttaa vielä pitkään. Heti avajaisten jälkeen kokoontunut hallintoneuvosto otti käsittelyyn aikanaan valmistellut pohjapelisäännöt.

Yleissopimuksen voimaantuloon asti jäissä olleet asiakirjat menevät vielä lopulliseen hyväksyntään ministerineuvostoon, jonka jälkeen varsinaista toimintaa päästään vasta toden teolla suunnittelemaan. Ajankohta lienee ensi vuoden alku.

Vaikka Europol saakin valtuuden esiintyä oikeushenkilönä, on operatiivinen osa vielä aika pahoissa ongelmissa.

Rantaman mukaan laajan ja monimutkaisen Europolin tietojärjestelmän pystytys kestää muutaman vuoden. Tietojärjestelmän puutteiden takia työ on varsin rajoitettua.

Ongelmana on myös Europolin toimintaa valvovan viranomaisen puuttuminen. EU-maiden oikeusministerit eivät toistaiseksi ole kyenneet sopimaan riippumattoman viranomaisen sijoituspaikasta ja tarkasta rakenteesta. Hanketta on valmistellut jäsenmaiden tietosuojavaltuutettujen työryhmä.

Ennen asian ratkaisua Europol kykenee analysoimaan pelkkiä asioita ilman henkilötietoja, joita ei ole lupa kerätä.

Kokonaisuudessaan vaikeudet ovat oleellisia, sillä Europolin keskeinen tehtävä on ehkäistä rikoksia nimenomaan kokoamalla ja analysoimalla tietoa.

Valmistelullekin kasataan esteitä

Europolin tehtävien ja toiminnan valmistelullekin kootaan harmeja. Pohja-asiakirjoja työstäneen EU:n asettaman Europol-työryhmän on tulkittu viettäneen äskettäin jo hiljaisia hautajaisia.

Vahva käsitys on, ettei Itävalta järjestä puheenjohtajakaudellaan enää työryhmän kokouksia ja Saksa on alustavasti ilmoittanut, ettei sekään niitä vedä.

Eräät näkökulmat viittaavat siihen, että Europolin hallintoneuvosto hoitaisi jatkossa asioiden valmistelun.

Ajatus tuntuu tässä vaiheessa aika mahdottomalta, luonnehtii Rantama. On vaikea kuvitella, että korkeilla poliisijohtajilla olisi aikaa istua jatkuvasti Haagissa luonnostelemassa asioita. Jonkinlainen valmistelumekanismi on luotava.

Tehoa löytyy lopulta

Rantama suhtautuu kuitenkin luottavaisesti Europolin tulevaisuuteen. Europolin esiasteesta, vuodesta 1994 toimineesta Euroopan huumausaineyksiköstä Edusta on saatu hyviä kokemuksia, vaikka työtä on tehty "kädet vahvasti selän taakse sidottuna".

Organisaatio kokoaa saman katon alle 15 maan lainvalvontaviranomaiset. Akuutissa tilanteessa yhteistoiminta jäsenmaiden kesken saadaan aikaan nopeasti ja tehokkaasti, korostaa Rantama.

- On selviä merkkejä, että Europolia tarvitaan ja se tulee myös palvelemaan ja toimimaan hyvin. EU on tuonut yhteistyön käytännöllisemmälle, läheisemmälle ja paremmalle tasolle.

Alussa on tosin syytä varovaisuuteen. Europoliin tulee vähintään kaksi yhteyshenkilöä kustakin EU-maasta. Vasta aika näyttää, kannattaako esimerkiksi Suomen satsata lisää voimavaroihin. Ensin on nähtävä toiminnan suhde omiin kansallisiin tarpeisiin.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella Europol tulee olemaan sisäministeriön ja poliisin keskeinen kiinnostuksen kohde. Ensi vuoden heinäkuun alusta alkavalla vetokaudella myös Europolin hallintoneuvoston puheenjohtajuus siirtyy Suomelle.

Europolin iskukykyyn uskotaan vahvasti

EU-maiden luoma Euroopan poliisivirasto Europol lisää selkeästi mahdollisuuksia torjua terrorismia, huumekauppaa sekä muita järjestäytyneen ja kansainvälisen rikollisuuden muotoja, kiteytti Europolin koordinaattori, saksalainen Jürgen Storbeck torstaina Hollannin Haagissa, missä juhlittiin yhteistyöorganisaation yleissopimuksen voimaantuloa.

Europol tarjoaa tarvittavat työkalut ja avun unionin jäsenmaille taistelussa, jota käydään yli rajojen toimivia rikollisjärjestöjä vastaan, korosti Storbeck. Hän muistutti, että järjestäytynyt rikollisuus kasvaa Euroopassa ja kaikkialla maailmassa hälyttävällä vauhdilla.

Virallisesta avauksesta vastannut Itävallan sisäministeri Karl Schlögl puolestaan arvioi, että rikosten ehkäisyn yhteistyö EU-maiden välillä nousee nyt uuteen laatuluokkaan.

Myös Schlögelillä oli luetella tukku keskeisiä työsarkoja Europolille; huumeet, rahanpesu, ihmiskauppa ja lapsiporno.

Europolin esiasteessa Euroopan huumeyksikössä liki puolitoista vuotta yhteyshenkilönä työskennellyt rikosylikomisario Olli Kolstela tähdensi myös yhteistyöelimen tarvetta.

Kokemukset esiasteesta ovat olleet hyvät. Kiireellisissä tapauksissa tieto on saatu siirtymään maiden välillä jopa muutamassa minuutissa.

Puutteitakin toki on. Etenkin Pohjoismaat kokevat ongelmaksi, ettei talousrikollisuutta ole ainakaan vielä nimetty yhteistyökohteeksi.

Se on vaikeuttanut tuntuvasti mm. rahanpesun selvittämistä, koska Pohjoismaissa pesu liittyy usein juuri talousrikollisuuteen, huomautti Kolstela.

Perinteikäs rakennus

Europolin päämaja sijaitsee Haagissa varsin perinteikkäässä rakennuksessa. Alkuun luostarina toiminut rakennus oli sodan aikana Gestapon käytössä, jonka jälkeen tiloihin sijoitettiin paikallinen keskusrikospoliisia vastaava osasto.

Nyt tiloissa toimivalla Europolilla on tällä hetkellä kaikkiaan 155 työntekijää, jotka on palkattu kaikista 15 EU-maasta. Heistä 41 toimii varsinaisina yhteyshenkilöinä.

Henkilöstömäärää aiotaan kasvattaa nopeasti. Vuonna 2003 työntekijöitä arvioidaan olevan noin 350.

Tiukkuutta Europolista ainakin löytyy heti alkuun. Turvatoimien huolellisuuden takia avajaisjuhla myöhästyi hieman, koska Wienistä tulleen poliisisoittokunnan torvet eivät heti läpäisseet tiukkaa vartiointia.

STT-IA
2.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE