Rasismia ja moukkamaisia käytöstapoja



Kansallisen Rintaman tielle on Ranskassa alkanut kasautua esteitä. Rasismilla ja moukkamaisella käytöksellä ei pitkälle voi pärjätä, vaikka keskusta-oikeiston hajaannus onkin jättänyt äärioikeistolle kasvutilaa.


Jean-Marie Le Penin äärioikeistolainen Kansallinen Rintama kärsi monien ranskalaisten riemuksi katkeran tappion viime sunnuntaina Toulonissa, jossa järjestettiin viimevuotisten kansalliskokousvaalien paikallinen uusintakierros.

Sosialistisen puolueen Odette Casanova voitti Kansallisen Rintaman Cendrine Le Chevallierin 51,5 prosentin äänisaalilla.

Etelä-Ranskassa sijaitsevassa Toulonin vaalipiirissä on jo kaksi kertaa jouduttu käymään vaaliuurnilla valitusten takia. Toulonin on aikaisemmin ollut ainoa yli sadantuhannen asukkaan vaalipiiri, jossa Kansallinen Rintama on ollut voittoisa.

Vaimot edustavat rötösmiehiään

Kaupungin pormestarina on Kansallisen Rintaman Jean-Marie Le Chevallier, joka pääsi edustajaksi kansalliskokouksen vaaleissa viime vuonna, mutta joutui luopumaan edustajapaikastaan vaalirahoitukseensa liittyneiden epäselvyyksien takia.

Kevään uusintavaaleihin hänen puolestaan osallistui hänen vaimonsa, Cendrine Le Chevallier. Vaimojen käyttäminen vaaliehdokkaina on Kansallista Rintamaa koskeva yleinen ilmiö varsinaisten ehdokkaiden menetettyä vaalikelpoisuutensa rötöstelyjen takia.

Vaimolla ei kuitenkaan ollut miehensä vetovoimaa ja keväällä pidetyissä uusintavaaleissa sosialistien Casanova voitti hänet 33 äänellä. Vaalit piti kuitenkin uusia vielä kerran, koska eräs äärioikeistoa vastustava toimittaja meni vaalipäivänä rikkomaan vaalikampanjasääntöjä kehottamalla ihmisiä boikotoimaan Kansallista Rintamaa.

Viime sunnuntain katugallupeissa ei äänestyksestä kiinnostuneita juuri enää löytynyt. Äänestyspaikalle vaivautui vain puolet äänestäjäkunnasta.

Vaaleus ei viehättänyt

Vasemmistohenkinen Libération arvioi Casanovan voiton olevan todiste siitä, kuinka hyvän arvosanan äänestäjät antavat maan nykyiselle sosialistiselle hallitukselle. Toisaalta lehti myös toteaa, ettei Cendrine Le Chevallierin persoona ollut kovin vakuuttava.

Cendrine Le Chevallier on vulgääristi blondattu, kuten moni muukin Kansallisen Rintaman naisista. Vaaleasta hiusväristä onkin tullut puolueen naisten tunnusmerkki ja naurun aihe puolueen vastustajille.

Toulonin voittaja Odette Casanova totesi vaalien jälkeen, että maan ainoa ruskea tahra on poistettu ja toivottavasti pitkäksi aikaa.

Moukkamaisuutta ja rasismia

Ranskassa tunnetaan käsite "lepenismi", jolla tarkoitetaan Kansallisen Rintaman ajattelua ja toilailuja.

Puolueen johtaja Le Pen on jo tuomittu kolmen kuukauden ehdonalaiseen vankeuteen ja menettämään vaalikelpoisuutensa kahdeksi vuodeksi, koska hän kävi vuoden alussa raivoissaan kiinni sosialistisen puolueen naisedustajaan. Hän on valittanut tuomiosta.

Pahan möhläyksen hän teki myös viime vuoden joulukuussa, kun hän Saksassa vieraillessaan kutsui kaasukammioita pikku jutuksi (point de détail).

Le Penin kannattajat ovat pääasiassa kouluttamatonta väkeä maan työttömyysalueilta. Puolueen kannatus paljolti perustuu näiden ihmisten siirtolaisiin kohdistuvaan tietämättömyyteen ja pelkoon siitä, että siirtolaiset tulevat ja vievät heiltä työpaikat.

Jean-Marie Le Pen perusti Kansallisen Rintaman vuonna 1972 ja on johtanut sitä siitä lähtien. Puolue on äärioikeistolainen, siirtolaisvastainen ja kansallismielinen. Se kannattaa protektionismia ja vastustaa Maastrichtin sopimusta. Sen kannatus on 15 prosenttia äänestäjistä.

Keskusta-oikeiston hajaannuksesta etua äärioikeistolle

Cendrine Le Chevallierin tappio saanee myös oikeistopuolueet huokaisemaan helpotuksesta. Äärioikeiston menestys ja vasemmiston voitto viime vaaleissa on osaksi seurausta Ranskan keskusta-oikeiston suuresta poliittisesta hajaannuksesta.

The Economistin mukaan oikeisto kärsii neljästä vaivasta: näkemykset Euroopasta ovat vastakkaisia, suhtautuminen Kansalliseen Rintamaan vaihtelee, sisä- ja talouspolitiikasta ei kyetä sopimaan ja johtajia on liikaa.

Toukokuussa perustetun keskusta-oikeistolaisten puolueiden löyhä liitto (l'Alliance) on yhtä mieltä Kansallisen Rintaman vastustamisesta ja melkein yhtä mieltä Euroopan Yhteisöstä.

Allianssista oikealla puuhastelee Kansallisen Rintaman lisäksi kaksi muuta puoluetta, Oikeisto ja Liike Ranskan puolesta. Molemmat ovat kansallismielisiä ja vastustavat Maastrichtin sopimusta, Allianssia ja siirtolaisia. Ainakin Oikeisto-puolueen epäillään kannattavan Kansallista Rintamaa.

Äärioikeiston lopun alku?

Ilmeisesti Kansallisen Rintaman etsikkoaika alkaa olla ohitse. Pölhöpopulismilla ja siirtolaisvihalla ei saavuteta suuria äänestäjäjoukkoja, eivätkä rötöstelyt ja blondatut vaimot jaksa pitkään vakuuttaa edes omia joukkoja.

Kuluneen kesän aikana Kansallinen Rintama joutui lisäksi äärimmäisen kiusalliseen tilanteeseen. Vain muutama kuukausi ennen jalkapallon maailmanmestaruuskisoja Le Pen totesi, ettei Ranskan maajoukkue ole edes ranskalainen. Joukkueen pelaajista valtaosa oli siirtolaisten jälkeläisiä, yhteensä viidestä eri maanosasta.

Kansallismielisen puolueen on kuitenkin paha solvata kansallissankareita.

HEIKKI JANTUNEN
Pariisi
2.10.1998


ULKOMAAT -SIVULLE