Perho arvioi työllisyys- ja hyvinvointikysymysten hallitsevan vaalikeskusteluja



Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho arvioi, että kysymykset työllisyydestä ja työpaikkojen syntymisen edellytyksistä hallitsevat edelleen tulevaa vaalitaistelua.


Näiden ohella esiin nousevat kuntien mahdollisuudet turvata välttämättömät peruspalvelut. Perho muistuttaa erityisesti vanhustenhuollon kasvavista tarpeista.

Työllisyyden hoidossa Perho muistuttaa, että verokiilan suuruus on ratkaisevat tekijä.

- Niinikään olennaisia ovat toimet, joilla saadaan keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää nostettua. Edelleen kaikki mikä tähtää työkyvyn ylläpitämiseen ja parempaan työssä jaksamiseen poikii myös siten, että niillä hillitään työeläkemaksun nousupaineita

Kansalaisten turvallisuus nousee tärkeäksi

Maija Perho näkee kansalaisten henkilökohtaiseen turvallisuuteen liittyvien kysymysten nousevan tärkeiksi.
- Tässä turvallisuuskysymyksessä on hyvin syvällisesti kyse siitä millaista vastuuta vanhemmat tuntevat omien lastensa tekemisistä ja menemisistä. Perhon mukaan vanhemmuus pitää palauttaa sille kuuluvalle paikalle.

- On paljon puhuttu siitä, että Suomi on sikäli poikkeuksellinen maa, että täällä aika varhain oletetaan lasten pärjäävän omillaan, mutta kuitenkin lapsilla on aika myöhäänkin ulottuva läheisten aikuisten tarve.

Onko sitten liikaa asioita yritettykin ratkaista vain taloudellisia resursseja jakamalla. Perho myöntää, että taloudellinen turvallisuus on vain osa turvallisuutta.
- On sysätty vastuuta liikaa kasvottomille instituutioille, joilla ei pidä korvata vanhemmuutta ja aikuisten huolenpitoa.

Kannustavuutta ei voi hakea etuuksia alentamalla

Hyvinvointikysymyksistä ja sosiaalisektorin asioista on nousemassa yksi keskeinen vaaliteema. Vihreät ja keskusta puhuvat perustulosta ja viikonloppuna RKP nosti esiin hyvinvointikysymykset omina tärkeinä tavoitteinaan.

Perho näkee hyvinvointikysymysten nousun vaalipuheisiin hyvin ymmärrettävänä. Palvelut, olipa kysymys terveydestä, lastenhoidosta, päihdeongelmista, vanhusten pärjäämisestä tai ylipäänsä elämänhallinnan kysymyksistä, ovat tärkeitä, hän luonnehtii.

Työllisyyden ja sosiaaliturvan kautta esiin nousee eittämättä myös kysymys kannustimista. Tämän hallituksen aikana työtään teki kannusteloukkutyöryhmä, mutta kokonaan työ kannustinongelmien parissa ei ole tehty.

- Se ei ole vielä päättynyt. Meillä on työttömyysturvajärjestelmässä vielä sovitellun päivärahan ongelma. Kaikki työttömyyskassat eivät pysty toimimaan nopeasti.

Perho huomauttaa, että lyhytaikaista työtä vastaanotettaessa ansioturvan maksatus keskeytyy ja työttömyysturvaa joutuu odottamaan niin kauan, että yksilö tai perhe joutuu toteamaan ettei pärjää siihen asti kunnes seuraava maksatus tulee.
- Tuntuu, että nykyisen tietotekniikan aikana tähän löytyisi tekninen ratkaisu.

- Sitten on tietysti lisäansioiden ja etuuden yhteensovittaminen sillä tavoin, että siihen tulisi mukaan kannustavuuselementti nykyistä paremmin. Kokonaisuudessaan sosiaaliturvan selkeyttämistä ja läpinäkyvyyttä pitäisi saada lisättyä.

- Minusta kannustavuutta ei ole enää mahdollisuutta hakea perusturvaetuuksien tasoa laskemalla, koska ne ovat varsin matalalla tasolla.

Etuuksien jakoon ei ole varaa

Mutta käykö niin, että kun vaalikamppailuun käydään nousukauden hengessä, niin samalla palataan yhä enemmän perinteiseen jakopolitiikkaan rahaa kuluttavine vaatimuksineen?

- Sellainenkin vaara on olemassa. Uskon, että sellainen realismi, ehkä oppositiota lukuun ottamatta, on olemassa, että uusiin etuuksiin ei ole varaa. Enemmänkin on kysymys palikoiden uudelleenjakamisesta ja siitä huolen pitämisestä, että ihmisten elämänhallintaan, sivistyksellisen perustan luomiseen ja terveyteen liittyvät peruspalvelut saadaan järjestettyä.

- Etuuspuolella ei ole mahdollisuuksia mihinkään uusjakooon niin kauan kuin meillä on tämä velkataakka niskassa.

- Valtiontalouden ja kuntatalouden vakaus on hyvinvoinnin perusta, toteaa Maija Perho kokoomuksen puoluevaltuuston maanantaina hyväksymää tavoiteohjelmaa siteeraten.

PETE PAKARINEN
2.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE