Tuoteväärennökset vaarantavat jopa ihmishenkiä

Kuluttajien toivotaan pistävän pannaan piraattituotteet



Jatkuvasti lisääntyvää tuotteiden, palvelujen ja niiden tunnusten laiton kopiointia yritetään saada kuriin yritysten ja viranomaisten yhteisvoimin Suomessa ja maailmalla.


Tuoteväärennösten ehkäisemiseksi tiistaina perustettu Suomen Anti-Piratismi ry. toivoo myös kuluttajien ymmärtävän ongelman laajuuden ja jättävän ostamatta laittomasti tehtyjä jäljitelmiä.

- Jos piraattituotteilla ei ole ostajia, ei niitä myöskään valmistetta, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Suomen osaston pääsihteeri Timo Vuori tähdensi keskiviikkona.

Osasto on ollut mukana perustamassa uutta yhdistystä. Vastaava kansainvälinen ryhmä on perustettu jo aiemmin. Piraattituotteet aiheuttavat tuntuvia taloudellisia menetyksiä väärentämisen kohteeksi joutuneille yrityksille ja veronmaksajille.

Vuori muistutti myös, että esimerkiksi väärennetyt autojen varaosat ja muut jäljennökset voivat olla myös hengenvaarallisia.
- Tämäkin vuoksi kuluttajien on tärkeää olla tarkkana.

Tätä nykyä eniten laittomia kopioita tehdään merkkituotteista kuten vaatteista, cd-levyistä, leluista, kelloista ja videoista, mutta sen kohteeksi ovat joutuneet myös autojen ja lentokoneiden varaosia valmistavat yritykset sekä elintarvike- ja lääketeollisuus.

Vuori toivoi kuluttajien ymmärtävän, että tuoteväärennöksestä kuluttajalle tuleva säästö on saatu aikaan rikollisin keinoin eikä kenenkään pitäisi tukea tällaista toimintaa. Lisäksi säästö voi lopulta aiheuttaa suuria kustannuksia, kun väärä varaosa rikkoo koko laitteen tai aiheuttaa vaaratilanteita.

Suomi kauttakulkumaa

Kansainvälisten arvioiden mukaan piratismin arvo maailman kaupasta on 5-7 prosenttia. Merkkituotteiden kärkimaa Ranska on puolestaan arvioinut, että pelkästään se menettää vuosittain 100 000 työpaikkaa laittoman valmistuksen vuoksi.

Tuoteväärennösten määrä on lisääntynyt kiihtyvällä vauhdilla koko maailmassa. Suomessa tästä kertoo tullin pysäyttämien epämääräisten tavaraerien määrä. Vuonna 1995 tapauksia oli viisi, viime vuonna jo reilut sata.

Vuori arvioi lisäyksen johtuvan osittain tullin toimivaltuuksien laajennuksista EU-jäsenyyden myötä, mutta piratismin lisääntyminen on tosiasia koko maailmassa.

Suomen erityisongelma on kauttakuljetus, sillä noin 80 prosenttia tullin pysäyttämistä epäilyttävistä tuote-eristä on tarkoitettu idän markkinoille.

Vuoren näkemyksen mukaan on mahdoton arvioida, millaisia taloudellisia vaikutuksia piratismilla on Suomessa.

- Jonkinlaisen kuvan saa, jos muistaa, että esimerkiksi yhdessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime vuonna pysäytetyssä erässä oli 75 000 piraatti-cd-levyä, 29 000 cd-rom-tietokonepeliä ja 23 000 tietokonepelien piirilevykortteja, Vuori sanoi.

Yritykset estävät hiljaisin toimin

Myös suomalaiset yritykset ovat joutuneet piratismin kohteeksi, vaikka asiasta ei mielellään puhuta julkisesti. Pelkona on koko tuotannon leimaantuminen ja tuotteiden menekin lasku.

Suurin osa on kuitenkin liikkeellä varmistaakseen, ettei sen tuotekehittelyn tuloksia päästäisi varastamaan ja väärentämään, mutta ennaltaehkäisystäkin puhutaan yleensä mieluummin nimettömänä kuin nimellä juuri leimaantumisen vuoksi.

Yleisesti tiedetään, että esimerkiksi Fiskarsin saksista on tehty jo pidemmän aikaa laittomia kopioita ja esimerkiksi Nokia on ilmaissut olevansa varautunut ainakin sen tuotteiden osien, kuten akkujen kopiointiin maailmalla.

Vuoren mukaan myös piratismin estämisen keinoista ollaan hiljaa, sillä mm. mahdolliset tekniset tunnisteet menevät muutoinkin nopeasti väärentäjien tietoon.

Vasta perustettu yhdistys on kuitenkin yksi keino yrittää puuttua asiaan, kun yritykset pääsevät vaihtamaan tietojaan keskenään ja viranomaisten kanssa.

Verkostoitumista on pidetty tärkeänä myös siksi, että viranomaisilla on luonteva paikka keskustella yritysten edustajien kanssa erilaisista linjavedoista ja lainsäädännön tulkinnasta. Vastaavan kansainvälisen ryhmän kautta samalaiset yhteydet saadaan myös muualla maailmaan.

STT-IA
2.10.1998


TALOUS -SIVULLE