Suomeen 3-4 laajakaistaista matkapuhelinverkkoa



Suomi ottaa ensimmäisten maiden joukossa käyttöön uuden kolmannen sukupolven UMTS-matkapuhelinjärjestelmän. Ensimmäiset laajakaistaiset matkapuhelinverkot aloittavat Telehallintokeskuksen arvion mukaan toimintansa vuonna 2002.


Euroopassa UMTS:ksi nimetty uusi järjestelmä tunnetaan maailmanlaajuisesti nimellä IMT-2000.

- Laajaan käyttöön uusi kolmannen sukupolven järjestelmä tulee Euroopassa vuoteen 2005 mennessä, ennustaa Telehallintokeskuksen matkaviestinyksikön päällikkö Pasi Toivonen.

Suomi tulee olemaan ensimmäisiä maita maailmassa, missä UMTS otetaan käyttöön.

Telehallintokeskus tyhjentää parhaillaan UMTS:lle varattua taajuuskaistaa muusta käytöstä siten, että taajuudet ovat käytettävissä heti kun niitä tarvitaan. Suomeen myönnetään Toivosen arvion mukaan todennäköisesti kolme tai neljä UMTS-toimilupaa.

Kansallista UMTS-strategiaa suunnitellaan parhaillaan Telehallintokeskuksen johtamassa työryhmässä. Siinä ovat mukana muun muassa liikenneministeriö, suomalaiset teleoperaattorit sekä teollisuus. Työryhmä luovuttaa raporttinsa marraskuun lopussa.

- Telehallintokeskus tulee heti raportin valmistuttua ilmoittamaan liikenneministeriölle, kuinka monta toimilupaa Suomeen voidaan myöntää, totesi Toivonen.

Suomi lienee ensimmäinen maa Euroopassa, jossa päätetään kuinka monta UMTS-verkkoa maahan voidaan rakentaa. Lupien määrää rajoittaa radiotaajuuksien riittävyys.

Kaikki taajuudet heti käyttöön

Suomessa otetaan Toivosen mukaan jo heti alussa käyttöön lähes kaikki UMTS:lle maailmanlaajuisesti varatut taajuudet. Tällä luodaan edellytykset usealle rinnakkaiselle kilpailevalle UMTS-verkolle.

Näin verkot voidaan rakentaa mahdollisimman taloudellisesti ja ne voivat alusta lähtien tarjota mahdollisimman laajan valikoiman palveluja.

UMTS:n suunnittelu alkoi runsaat kymmenen vuotta sitten. Ensimmäiset päätökset UMTS:n maailmanlaajuisista taajuusvarauksista tehtiin Kansainvälisessä televiestintäliitossa ITU:ssa jo vuonna 1992. Telehallintokeskus johti taajuussuunnitteluhanketta.

- Tällä hetkellä Telehallintokeskus johtaa yhteistyötä, jossa suunnitellaan UMTS:n taajuuksien käyttö Euroopassa, kertoi Toivonen.

UMTS:n eli IMT-2000:n maailmanlaajuisesta suunnittelusta vastaa ITU. Tarkoituksena on varmistaa, että Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa tapahtuva yksityiskohtainen suunnittelu johtaa keskenään niin yhteensopiviin lopputuloksiin, että teollisuus voi valmistaa maailmanlaajuisesti toimivia päätelaitteita.

Puhelimesta tulee multimediapääte

Toivosen mukaan uudesta kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmästä pitäisi ehkä mieluumminkin puhua ensimmäisen sukupolven langattomana multimediajärjestelmänä.

- UMTS tuo langattomaan viestintään aivan uusia ulottuvuuksia. Näitä ovat hyvin nopea datasiirto ja järjestelmän maailmanlaajuisuus, totesi Toivonen.

Matkaviestinnän ensimmäinen sukupolvi oli analoginen ja toinen sukupolvi digitaalinen. UMTS:n jopa 2 megabitin datanopeus on niin suuri, että se soveltuu mm. hyvälaatuisen videokuvan välittämiseen.

Se onkin tiedonsiirtojärjestelmä, jolla voidaan välittää nopeaa dataa päätelaitteiden kesken tai päätelaitteen ja kiinteän televerkon välillä. Kaikkein yksinkertaisimmillaan UMTS on kaikkialla maailmassa toimiva puhelin tai matkamikro, josta on jatkuva nopea yhteys Internetiin, Toivonen totesi.

UMTS:n palveluja ei Toivosen mukaan määrätä tai standardoida etukäteen. Ne kehittyvät tulevina vuosikymmeninä kysynnän mukaan.

- UMTS-verkosta tehdään joustava tiedonsiirtokanava, jota voidaan käyttää puheen, TV-ohjelmien, tilausvideoiden, multimedian, Internetin tai minkä tahansa muun digitaaliseen muotoon saatetun informaation välittämiseen, sanoi Toivonen.

Hänen mukaansa kuluttajien tarpeet ja valmiudet ostaa erilaisia palveluja määräävät, minkälaisia päätelaitteita teollisuus kehittää ja millaisia sisältöjä UMTSia varten aikanaan syntyy.

UMTS on lyhenne englanninkielisestä nimestä Universal Mobile Telecommunications System. ITU:ssa ja maailmanlaajuisesti käytettävä lyhenne IMT-2000 puolestaan on lyhennys nimestä International Mobile Telecommunications 2000.

STT-IA
2.10.1998


TALOUS -SIVULLE