EMU:n lopulliset ratkaisut tänä keväänä



Eduskunta äänestää hallituksen EMU-tiedonannosta todennäköisesti perjantaina 17. huhtikuuta. Päätös liittymisestä talous- ja rahaliittoon tehdään yksinkertaisella enemmistöllä, ja samalla mitataan hallituksen luottamus.


Maaliskuun lopulla antavat EU:n komissio ja Euroopan rahapoliittinen instituutti maakohtaiset selvitykset jäsenvaltioiden edistymisestä Emu-ehtojen täyttämisessä. Talouden tunnuslukujen arvioinnin lisäksi ne tarkastelevat, miten jäsenmaat ovat lainsäädännön puolesta valmiita rahaliittoon.

Seuraavaksi on vuorossa EU-parlamentti, joka huhtikuun lopussa antaa omat lausuntonsa euroalueeseen osallistuvista maista. Parlamentin lausunto ei ole sitova, vaan päätösvalta on jäsenmailla.

Vappuhulinaa euron merkeissä

Vappuviikonloppu 1.-3. toukokuuta on hetki, jolloin ratkaisut tehdään. Heti kun Euroopan rahamarkkinat ovat perjantai-iltana sulkeutuneet, alkaa valtiovarainministerikokous, joka päättää kunkin maan EMU-kelpoisuudesta. Mikäli jonkin ehdokkaan kohdalla joudutaan äänestämään, tapahtuu se kahden kolmasosan määräenemmistöllä.

Vapun kokouksesta on jännitys ajan mittaan kaikonnut kokonaan, mitä tulee mukaanlähtijöihin. EMU alkaa näillä näkymin leveällä rintamalla; mukaan lähtevät Suomen lisäksi Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Hollanti, Belgia, Itävalta, Portugali, Irlanti ja Luxemburg.

Neljästä ulosjäävästä Kreikka ei selviydy EMU-kriteereistä, Tanska ja Britannia saivat aikanaan poikkeusluvan jäädä rahaliitosta pois, eivätkä ole tulossa mukaan ennen kuin pitävät kansanäänestykset.

Ruotsissa hallitus päätti jäädä pois, perustellen päätöstään talouden rakenneongelmilla, työttömyydellä ja yleiselle mielipiteellä. Taustalla on myös poliittinen tilanne; Ruotsin demarihallitusta tukeva keskustapuolue vastustaa EMU:a ja sosiaalidemokraattinen puolue on itsekin jakaantunut suhtautumisessaan rahaliittoon.

Kurssit kiinni

Lauantai-aamuna kokoontuu EU-parlamentti uudelleen ottamaan kantaa ehdotukseen. Iltapäivällä lauantaina kokoontuu EU:n ministerineuvosto ensimmäistä kertaa koko unionin historian aikana valtion- ja hallitusten päämiesten kokoonpanossa. EU-maiden johtajat vahvistavat EMU:un lähtijöiden kokoonpanon.

Tämän jälkeen kokoontuvat valtiovarainministerit uudelleen. Valtiovarainministereiden Ecofin-neuvosto tekee ehdotuksen Euroopan keskuspankin johtokunnan kokoonpanosta ja hyväksyy muutaman valmiiksi neuvotellun asetuksen EMU:n käytännön toteuttamisesta.

Samassa yhteydessä kun EMU-maat nimetään, päätetään myös euroalueen valuuttojen kahdenkeskisistä kiinnityskursseista. Kaikkien päätösten pitäisi olla valmiita ennen kuin rahamarkkinat Aasiassa avautuvat maanantain vastaisena yönä.

Suomi on toivonut, että valuuttojen kiinnityksessä voitaisiin käyttää valuuttakurssimekanismi ERM:n keskuskursseja. EU-maat päättivät viime syksynä määrätä kahdenkeskiset eurokurssit etuajassa toivoen siten vähentävänsä levottomuutta rahamarkkinoilla euron loppusuoralla.

Kurssia ecua ja myöhemmin euroa vastaan ei voi määrätä ennen vuodenvaihdetta, sillä valuuttakori ecu liikkuu vielä, ja siinä on mukana valuuttoja jotka eivät muutu euroiksi - kuten Tanskan kruunu, Britannian punta ja Kreikan drakma. Punta ja drakma eivät ole mukana edes valuuttakurssimekanismi ERM:ssä.

Keskuspankin johtajasta riitaa

Euroopan keskuspankin johtokuntaehdokkaita kuullaan toukokuussa EU-parlamentissa, jonka hyväksyntä nimityksille vaaditaan. Keskuspankki aloittaa toimintansa viimeistään 1. heinäkuuta.

Sen edeltäjää, Euroopan rahapoliittista instituuttia, johtaa hollantilainen Wim Duisenberg, jota pidettiin pitkään ainoana ehdokkaana uuden keskuspankin johtajaksi.

Ranska päätyi kuitenkin tarjoamaan omaa ehdokastaan, Jean-Louis Trichet'iä, ja johtajakysymyksestä on kehkeytynyt arvovaltakiista. Saksa on kannattanut Duisenbergia.

Suomi ei ole julkisesti ottanut kantaa kummankaan puolesta, mutta toivoo saavansa ainakin johtokunnan jäsenen paikan Suomen Pankin johtaja Sirkka Hämäläiselle. Johtokuntaan valitaan korkeintaan kuusi jäsentä, joten kaikki euromaat eivät sinne pääse. Kaikkien euromaiden keskuspankin johtajat ovat mukana EKP:n neuvostossa.

STT-IA
20.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE