Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


EU-opastusta Internetistä

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus julkaisi torstaina uuden kirjan, koska aiemmin julkaistut oppaat ovat joko loppu tai vanhentuneet.

Reijo Kemppisen kirja "Suomi Euroopan unionissa" on luettavissa myös Internetissä. Kirja käy varsin kattavasti läpi EU:n historiaa ja toimintaa, sekä Suomen jäsenyyden taustoja. Mukana on myös luku tulevaisuudesta, jossa pohditaan, miten EU muuttuu itälaajentumisen myötä, ja mitä paljon puhuttu pohjoinen ulottuvuus oikein tarkoittaa.

EMU-hankkeen taustaksi mukana on perusteellinen selvitys aiemmista yrityksistä luoda unionille yhteinen raha. Teoksesta selviää myös, mitä eduskunnalle tiedotettiin mm. EMU-hankkeeseen sitoutumisesta ja sen vaikutuksista. Tästä teoksen osasta selviää kiistatomasti, että liittymisestä päätetäessä päätettiin myös EMU:sta, ja että tämä myös tiedettiin.


Hetemäki: Pienten palkkojen verotus alas

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Martti Hetemäki laskisi pienten palkkojen verotusta. Hetemäen mukaan esimerkiksi siivoojien palkoista peritään liian paljon veroa. Hetemäen mielestä korkea verotus on johtanut siihen, että monet palvelut on hinnoiteltu pois markkinoilta.

Lisäksi Hetemäki varoittaa Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastattelussa torstaina, että Suomeen saattaa jäädä pysyvä työttömien joukko. Hetemäen mukaan Suomessa uskotellaan, että työttömyydestä päästään suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle. Tämä saattaa hänen mukaansa olla toiveajattelua.


Kääriäinen: Vera-hanke hylättävä

Valtiontakuukeskusken ja Keran yhdistämissuunnitelma, Vera, olisi hylättävä, katsoo keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen. Entisen kauppa- ja teollisuusministerin mielestä Vera ei voi onnistua, sillä siinä yritetään väenväkisin yhdistää kaksi perin erilaista erityisluottolaitosta.
- Verassa kumpikin tehtävä - vientiteollisuus ja pk-yritykset - kärsisi pahoin, Kääriäinen epäili.

Hänen mukaansa vientiteollisuuden ja pienyrittäjien tarpeet ja intressit ovat niin erilaiset, että niiden hoitaminen yhden luottolaitoksen puitteissa ei ole mahdollista. Yhdistämisen sijasta Kääriäinen rajaisi tehtäviä entisestään; Keralle pitäisi siirtää kaikki kotimaiset takuut, hän ehdottaa. Kääriäisen mukaan Vera-hanketta ei enää puolusta kukaan paitsi kauppa- ja teollisuusministeriö ja valmistelevat virkamiehet.


Ruotsalaiset ja tanskalaiset arvostelevat pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa

Suomen ajama pohjoisen ulottuvuuden politiikka ei saa muiden Pohjoismaiden varauksetonta kannatusta. Pohjoismaiden neuvoston ruotsalaiset ja tanskalaiset jäsenet arvostelevat Suomea siitä, että Suomi pyrkii ajamaan omaa EU-politiikkaansa ottamatta huomioon naapurimaiden mielipiteitä.

Vasabladet-lehden mukaan neuvoston Eurooppa-asioihin keskittynyt valiokunta suhtautuu epäillen Suomen yrityksiin ajaa pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa. Keskustelua varten tehdyssä luonnoksessa pohjoista ulottuvuutta luonnehditaan käsitteeksi, jota Suomi hellii eräänlaisena vastareaktiona kylmän sodan aikaiselle suomettumiselle.

Joitakin pohjoismaisia poliitikkoja on ärsyttänyt myös se, että Suomi on poikennut muiden unioniin kuuluvien Pohjoismaiden linjasta ja kannattanut ainoastaan Viron ottamista mukaan unionin laajentumisneuvotteluihin. Pohjoismaiden neuvoston valiokunnassa pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa käsitellään viikon kuluttua.


Sund torjuisi helikopterioston

Hallituksen uudelleen eduskuntaan tuoma useiden miljardien helikopterihankinta nostattaa yhä äänekkäämpää vastarintaa vasemmistoliiton piirissä. Puoluesihteeri Ralf Sund sanoi tiistaina, että eduskunnan ei pitäisi myöntää hallituksen esittämää tilausvaltuutta helikoptereiden hankkimiseen.

Sund vetää asiassa selvästi jyrkempää linjaa kuin puolueen eduskuntaryhmä, joka viime viikolla esitti neuvotteluja tilausvaltuuden pienentämisestä. Yhteensä 7,8 miljardin markan tilausvaltuus sisältyy hallituksen viime viikolla antamaan lisäbudjettiesitykseen. Vasemmistoliiton ministerit hyväksyivät muiden mukana hallituksen esityksen.

Jyrkintä linjaa vetävä Sund myönsi, että asiasta on puolueen piirissä erilaisia painotuksia. Sundin mukaan puolueen ministereiden menettelyyn vaikutti jossain määrin se, että asian todettiin olevan viime kädessä eduskunnan päätettävissä.

Hallituksen esittämästä tilausvaltuudesta helikoptereihin käytettäisiin muutaman vuoden aikana noin 4 miljardia. Myöhemmin hanke vaatisi vielä 1,5 miljardia. Sundin mielestä on käsittämätöntä, että hallitus on myöntämässä yli 5 miljardia helikoptereiden hankkimiseen tilanteessa, jossa valtiontalous on edelleen alijäämäinen.

Vasemmistoliiton asemaa kiusallisen ratkaisun äärellä helpottaisi, jos SDP:n eduskuntaryhmä ottaisi asiassa tiukan kannan. Siihen panee toivonsa myös Sund. Hän korosti, että SDP:n eduskuntaryhmä on asiassa "ratkaisijana".


Paasio haluaa valtiosihteerit nykyisen hallituksen avuksi

Europarlamentaarikko Pertti Paasio haluaa, että Suomeen perustetaan valtiosihteerin virkoja jo nykyisen hallituksen aikana. Paasion mielestä hallituksen tulee heti sopia poliittisten valtiosihteerien palkkaamisesta, jotta Suomi olisi valmistautunut tulevaan EU-puheenjohtajakauteensa. Paasio kertoo kannastaan tiistain Kalevassa.

Valtiosihteerit työskentelisivät ministeriöiden virkamieskunnan päällikköinä ja he kantaisivat tekemisistään virkavastuun. Ministerien työtaakan helpottamiseksi on myös ehdotettu suoraan eduskunnalle vastuullisten apulaisministerien palkkaamista. Paasion mukaan apulaisministerien virkojen perustamiseen tarvitaan kuitenkin valtiosäännön muutos eikä sitä ehditä tehdä ajoissa vuoden 1999 loppupuolen EU-puheenjohtajakautta ajatellen.

Paasion mukaan puheenjohtajamaan ministerit tarvitsevat avukseen poliittisia valtiosihteereitä etenkin kotimaisten asioiden hoitoon. Kokoomus ja keskusta kannattavat apulaisministerien palkkaamista, kun taas SDP, Vasemmistoliitto ja RKP suosivat valtiosihteereitä.


Lakko-oikeus huolettaa EU-maita - väliintulojärjestelmä ei saa kannatusta

EU-maat eivät hyväksy väliintulojärjestelmää, jonka kautta EU-komissio saisi valtuudet puuttua sisämarkkinoiden häiriöihin. Vaikka kaupan häiriöt nähdään vakavana ongelmana, eivät jäsenmaat ole valmiita hyväksymään komission ehdotusta. Useiden maiden mielestä komission ehdottama malli heikentäisi lakko-oikeutta, eivätkä ne halua antaa komissiolle suurempia valtuuksia.

Aloitteesta keskusteltiin viikonlopun aikana ensimmäistä kertaa ministeritasolla, kun EU:n sisämarkkinoista vastaavat ministerit pitivät Cambridgessä epävirallisen kokouksen. Päätöksiä ei tehty, mutta keskustelu osoitti, ettei ehdotusta olla hyväksymässä.

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (SDP) edusti Suomea. Selostaessaan järjestelmää eduskunnan suurelle valiokunnalle Kalliomäki sanoi, ettei Suomi hyväksy lakko-oikeuden rajoittamista sisämarkkinoiden toimivuuden nimissä.

Komission ehdotuksen mukaan jäsenmaiden pitäisi taata vapaita reittejä tavara- ja henkilöliikenteelle lakoista ja mielenosoituksista huolimatta. Tuomioistuimen päätöstä ei tarvittaisi, vaan komissio saisi toimia suoraan ja asettaa jäsenmaalle vaatimuksia ja määrä-aikoja. Vahinkoa kärsinyt henkilö tai yritys voisi vedota komission päätökseen vaatiessaan vahingonkorvauksia.

Komissiolta pyydettiin ehdotusta viime kesänä, kun jäsenmaat totesivat, ettei nyt ole olemassa järjestelmää jolla voisi nopeasti puuttua sisämarkkinoiden häiriöihin. Käsittely EY-tuomioistuimen kautta vie yleensä vähintään kaksi vuotta.

Malliesimerkkinä häiriöistä on pidetty Ranskassa sattuneita tapauksia; rekkalakkoa, joka aiheutti suuria tappioita varsinkin brittiläisille kuljetusliikkeille, tai mellakoita joissa ranskalaiset viljelijät tuhosivat espanjalaisia mansikoita kuljettaneita rekkoja


Häkämies lupaa maanomistajille Natura-tietoa

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok) lupaa, että maanomistajat saavat pian yksityiskohtaisia tietoja Natura-ohjelman valmisteluista, ja mahdollisuuden vielä vaikuttaa suojeluohjelman muotoon. Natura-ehdotuksesta muistutuksen tehneille maanomistajille lähetetään piakkoin vastaukset rajausten muutoksista ja poistoista.

Häkämies painottaa, ettei lopullista Natura-esitystä voi lyödä lukkoon ennen kuin maanomistajat ovat saaneet reagoida vastineisiin. Häkämies on kokoomuksen edustaja viime keväänä asetetussa ministerityöryhmässä joka käsittelee Natura-ohjelmaa.

- Alustavien arvioiden mukaan muistutuksiin laadittaviin vastauksiin jätetään maanomistajille kolme viikkoa reagointiaikaa. Palaute käsitellään huolellisesti ja ministerityöryhmän on valmistauduttava muutosten tekemiseen vielä ennen lopullista esitystä valtioneuvostolle, Häkämies sanoi tiedotteessaan.

EU-komissio on antanut Suomelle perustellun lausunnon Natura-ohjelman myöhästymisestä. Suomen on vastattava siihen viimeistään 9. maaliskuuta, muuten komissio voi viedä Suomen EY-tuomioistuimeen. Useat muut EU-maat ovat samassa jamassa Natura-ohjelman myöhästymisen takia.

Koonnut: IA
19.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE