Ajan suunnassa lyhyesti


Ihmiskunnan tarkin kuva avaruudesta valmisteilla

Ihmiskunta saa pian nähdäkseen tosi tarkkaa kuvaa. Meneillään olevissa kansainvälisissä, maailman tarkimmissa tähtitieteellisissä mittauksissa on Suomesta mukana Teknillisen korkeakoulun Metsähovin radiotutkimusasema.
- Kuva on tuhat kertaa tarkempi kuin mitä tähän asti tarkin mittauslaite avaruusteleskooppi Hubble on pystynyt tuottamaan, uskoo dipl. ins. Kaj Wiik, joka on TKK:n tutkijoita.

Ensimmäinen tutkimuskohde on Linnunratamme Orion-heijastussumu, jossa tapahtui noin viikko sitten voimakas purkaus. Tapahtuma voidaan nyt havaita radioaalloilla. Orionin vesihöyryn radiosäteily on itse asiassa nyt voimakkaampaa kuin Auringon säteily vastaavalla taajuusalueella. Eli jos ihmisillä olisi radioaalloille herkät silmät, Orion olisi kirkkaalla päivälläkin nähtävissä loistavana pisteenä.

Orion-sumussa syntyy jatkuvasti uusia tähtiä. Tämä nykyinenkin purkaus tuottanee uusia tähtiä, kun materiaa kasaantuu ns. kertymäkiekkoihin ja tiivistyy. Tutkimuksia tehdään 22 GHz:n taajuudella, joka vastaa 1,3 sentin aallonpituutta. Tiistaina alkanut ja noin viikon kestävä monimutkainen prosessi tuottaa tuloksena optista kuvaa. Metsähovin radioasema tekee yhteismittauksia japanilaisen Halca-satelliitin kanssa. Mittauksiin osallistuu satelliitin lisäksi joukko radioteleskooppeja Euroopasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Japanista.

Metsähovin henkilökunta on rakentanut itse lähes kokonaan mittauksissa tarvitsemansa vastaanottimet ja laitteet. Tästä on opittu niin paljon, että samanlaisia elektroniikkatuotteita on myös myyty muille eurooppalaisille tutkimuslaitoksille sekä Yhdysvaltojen avaruusvirastolle NASA:lle noin miljoonan markan arvosta.


Finnair laajentaa nettipalvelujaan

Finnairin business-luokan asiakkaat voivat nyt varata lentopaikkansa Internetin kautta Finnairin Neticket Office -palvelusta. Kesän kuluessa nettivarauksesta pääsevät nauttimaan myös turistiluokan matkustajat. Finnair kaavailee, että sen asiakkaat voivat pian varata netin välityksellä myös hotellihuoneensa ja vuokra-autonsa.

Finnairin Internet-sivut on toistaiseksi julkaistu vain englanniksi. Kevään aikana sivuja voi ryhtyä lukemaan myös suomeksi ja ruotsiksi. Finnair suunnittelee nettipalveluja myös Plus-asiakkailleen. Jatkossa plussalaiset voivat katsoa palkintomatkojensa paikkatilanteita ja varata ne netin kautta.


Kauppa keskittyy edelleen - nettikauppa korvaa lähikaupan

Päivittäistavarakauppa jatkaa tuoreen tutkimuksen mukaan edelleen keskittymistään. Samalla lähikaupat joutuvat entistä suurempiin vaikeuksiin. Tulevaisuuden lähikauppa voikin olla nettikauppa, arvelee tutkija.

Dosentti Veli-Matti Ritakallio Turun yliopistosta sanoo keskiviikkona julkistetussa tutkimuksessaan, että kauppaverkostomme harveneminen ja kauppamatkojen pidentyminen ovat yhteydessä kuluttajien ostovoiman lisääntymiseen.
- Kaupan näkökulmasta toteutuu se mitä on haluttukin: ostovoimaiset henkilöt on saatu ostosparatiisien asiakkaiksi.

Samalla kuitenkin pienkauppojen tilanne tulee entistä tukalammaksi. Vuonna 1980 maassamme oli 10 000 päivittäistavarakauppaa; ennusteiden mukaan niitä on parin vuoden päästä enää 3 500. Ritakallio uskoo, että autottomat, pienituloiset, työttömät ja ikääntyneet kärsivät kaupan keskittymisestä eniten.

- Tarvitaan uusia päivittäistavarajakelun muotoja. Yksi mahdollisuus on ns. nettikauppa, jonka kautta jo vuonna 2020 käytäisiin 5 prosenttia päivittäistavarakaupasta, ennustaa Ritakallio.


Aasian aika: Monipuolinen aasialaisen kulttuurin katselmus Suomessa

Aasian värikästä, rikasta ja monipuolista kulttuuria esitellään kevään mittaan eri puolilla maata. Oulun päätapahtuman lisäksi Aasian aikaa eletään huhti-toukokuussa myös Helsingissä, Lahdessa ja Joensuussa. Oulussa ja Turussa on jo alkanut Aasian kulttuureihin ja kehityskysymyksiin perehdyttävä koulurynnäkkö.

Aasian aika liittyy osana ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston Ihminen ja kehitys -tapahtumaa, joka nyt järjestetään neljättä kertaa. Tavoitteena on esitellä Suomen kehitysyhteistyötä ja antaa tietoa niin aasialaisesta nykytodellisuudesta kuin kulttuuriperinnöstä.

Tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu pari sataa kehitysyhteistyössä mukana olevaa järjestöä, yritystä ja yhteisöä. Tarjolla on useita näyttelyjä, seminaareja ja taiteilijavierailuja. Oulu saa vieraakseen mm. Jagran-yhteisöteatterin Intiasta, taiteilijavieraita Hanoista sekä Yue-oopperan Kiinasta.

Lisäksi esitellään aasialaisia asuja sekä tutustutaan intialaiseen sarjakuvaan. Aasian aikaa vietetään Oulussa 12-17. toukokuuta.

Aasia Helsingissä -festivaali järjestetään Helsingissä nyt toistamiseen. Näyttämönä on jälleen Aleksanterin teatteri. Festivaalivieraat saapuvat tänä vuonna Japanista ja Kiinasta. Japanilainen butotanssija Anzu Furukawa esittää teoksensa L'Arrache-coeur (Sydänten kähveltäjä). Teoksen ensi-ilta oli viime kesänä Kuopiossa.

Anzu Furukawa on Suomen tanssiin vaikuttanut japanilainen butotanssija. Muutama vuosi sitten hän valmisti Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmälle teoksen Keppi. Shangyun yue -oopperaseurue esittää kiinalaisen klassikkoteoksen Perhosrakastavaiset.

Yue-oopperaa nähdään meillä nyt ensimmäistä kertaa. Oopperan toisena näytöksenä nähdään kohtauksia kuuluista oopperoista. Aasia Helsingissä järjestetään 14-16. toukokuuta.

Koonnut: IA
19.3.1998


AJASSA -SIVULLE