Hullun lehmän tauti levisi hampurilaispihvistä ihmiseenHalvat hampurilaiset ovat tutkijoiden mukaan olleet hullun lehmän tautia muistuttavan ihmisen Creutzfeldt-Jakobin taudin tartuntalähteenä.


Brittiläiset tutkijat sanovat, että pakasteina ja katukeittiöstä ostetut saastunutta naudanlihaa sisältäneet hampurilaiset ovat syynä 24 ihmisen kuolemaan Britanniassa vuonna 1996.

Suuret hampurilaisketjut käyttävät pihviensä raaka-aineena ruhon lihasosista tehtyä jauhelihaa, mutta halpojen eineshampurilaisten ja muiden lihaa sisältävien pikaruokien raaka-aineita on vaikea tietää, tutkija John Pattison sanoo.

Pattison esitelmöi viime viikolla Yhdysvalloissa Atlantassa vaarallisia tartuntatauteja käsittelevässä tieteellisessä kokouksessa. Hänen tutkimusryhmänsä löysi kaksi vuotta sitten yhteyden hullun lehmän taudin ja CJD:n välillä.

Hampurilainen yhdistää nuoret ja CJD:n

Väitettä tukee se tosiasia, että ensimmäiset uuteen CJD:n muotoon sairastuneet olivat teini-ikäisiä. Tutkijat lähtivät jäljittämään, mikä on ominaista nuorten ruokavaliolle, ja päätyivät hampurilaiseen.

Tutkijoiden mukaan halpojen hampurilaisten markkinat laajenevat koko ajan, ja niiden myynnillä itsensä elättävät kauppiaat saattavat käyttää hyväkseen kaikki ruhonosat. Britanniassa ei valvota eikä säädellä hampurilaisten ja hot dogien katukauppaa mitenkään.

Atlantan kokouksessa tuli ilmi myös se mahdollisuus, että Creutzfeldt-Jakobin taudin voidaan tulevaisuudessa todeta leviävän myös verensiirrossa ihmisestä toiseen.

Taudin itämisaika on pitkä, eikä Britanniassa lopetettu saastuneen naudanlihan käyttöä heti vuonna 1996, kun yhteys tautien välillä todettiin. Britanniassa nautakarjan hullun lehmän tauti on Pattisonin mukaan nyt hallinnassa, mutta silti tänäkin vuonna odotetaan ilmenevän 1500-2000 uutta BSE-tapausta.

Yhdysvalloissa sattui äskettäin kuolemantapaus, jossa tavaratalon lihatyöntekijä kuoli CJ-tautiin. Kyseessä on kuitenkin tavanomainen CJ-tauti, jolla ei pitäisi olla yhteyttä hullun lehmän tautiin.

FF-IA
20.3.1998


AJASSA -SIVULLE