Japanin jälkeen koululaisväkivalta pinnalle Egyptissä

Polttopullot aseena koulusodassa



Molotovin cocktailit ja pitkät veitset olivat aseena, kun kahden egyptiläisen koulun oppilaat ottivat yhteen. Uskonnollisen Egyptin media on seurannut järkyttyneenä tarinaa 15-vuotiaitten oppilaitten välisestä koulusodasta.


Tuskin oli painomuste kuivunut koululaisväkivallasta kertovista japanilaislehdistä, kun uutiset koulusodasta nousivat otsikoihin Egyptissä.

Viime viikolla Kairon nuoriso-oikeus määräsi kaksi koululaista pidätettäväksi epäiltynä Molotovin cocktailien heittämisestä naapurikoulun pihalle ja iskun suunnittelusta. Myös 16 muuta oppilasta oli pidätettynä, mutta päästettiin toistaiseksi vapaalle jalalle.

Kahden kairolaisen koulun oppilaat ovat ajautuneet ilmisotaan. Mikä siihen oikein johti?

Yksityiskohdat ovat vielä epävarmat, mutta näyttää siltä, että joukko Kuningas Fahdin koulun oppilaita oli pahoinpidellyt Abbas El-Aqqad -koulua käyvää tyttöä. Jälkimmäisen koulun oppilaat olivat sitten kostaneet tämän.

Tämän kuun alussa Kuningas Fahdin oppilaat toteuttivat oman kostonsa. Joukko 15-17 -vuotiaita koululaisia meni toiselle koululle ja heitti sen välituntipihalle polttopulloja. Koululaiset olivat lisäksi aseistautuneet pitkillä veitsillä.

- Kuulimme pihalta räjähdyksen noin kello 11.00, kertoo Abbas El-Aqqadin oppilas Al Ahramissa.

- Luulimme ensin, että se oli terrori-isku. Siksi pysyimme sisällä. Pian kuitenkin osoittautui, että se oli naapurikoulun oppilaiden hyökkäys.

Kukaan koululaisista ei loukkaantunut polttopulloiskussa.

Lapset neljä yötä sellissä

Paikalle hälytetty poliisi pidätti kolme oppilasta paikanpäältä. Päivän mittaan he ottivat kiinni viisitoista muuta. Koululaiset olivat vangittuina neljä vuorokautta. Sen jälkeen 16 vapautettiin ja kaksi jäi poliisin haltuun.

Egyptiläiset poliisiasemat ja vankilat ovat rikoksesta epäillyn kannalta hyvin epämiellyttäviä paikkoja. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pidätettyjen pahoinpitely on enemmän sääntö kuin poikkeus.

- Se oli painajainen, jota en tahdo muistaa, sanoo Abdel-Moneim Kamel, uskonnollisen Al Azhar yliopiston opettaja, jonka 15-vuotias poika oli 16 vapautetun joukossa.

The Egyptian Gazette -lehdessä toinen, nimettömänä pysyvä isä moittii poliisin toimia. Hänen mielestään koulusota olisi pitänyt hoitaa opettajien, oppilaiden ja vanhempien välisillä neuvotteluilla.

- On suuri virhe panna 16-vuotias lapsi samaan selliin huumekauppiaiden ja siveysrikosten tekijöiden kanssa, hän perustelee.

21 oppilasta erotettiin

Tapahtuman seurauksena opetusministeri Hussein Kamel Bahaa-Eddin muodosti erityiskomitean selvittämään koulusotaan liittyviä faktoja.

Myöhemmin ministeri erotutti koulusta 21 oppilasta, ja hyllytti kaksi johtajaa ja seitsemän valvojaa kunnes tutkimus on valmis.

Konservatiivisessa ja uskonnollisessa Egyptissä hyökkäys nostatti suurta kohua. Hallituksen lehti The Egyptin Gazette varoittaa, että "oppilaitten välinen väkivalta soittaa hälytyskelloa, että väkivalta voi muuttaa Egyptin kasvot tulevaisuudessa. Asiantuntijat varoittavat, että väkivalta voi hyvinkin muuntua päivittäiseksi tavaksi..."

LAURI KAIRA
Kairo
20.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE