Sähkökauppaan uusia toimijoita: Shell, Neste, Kesko, Tradeka?

Huoltoasemalle tai vähittäiskauppaan sähkön ostoonSähkökauppa muuttuu radikaalisti. Suomalainen voi piakkoin ostaa sähköä huoltoasemalta tai kaupan tiskiltä. Öljy-yhtiöt ja kaupan keskusliikkeet selvittävät kiivaasti sähkökaupan aloittamisen hyötyjä ja haittoja. Hanke on vireillä muun muassa Shellissä, Nesteessä, Keskossa ja Tradekassa.


Helpotuksia kotitalouksien sähkökauppaan tuo eduskunnan käsittelyssä oleva sähkömarkkinalaki. Jos esitys menee läpi, jokainen kuluttaja voi ostaa sähkönsä mistä haluaa ilman tuntimittareita.

Käytännössä asia on yksinkertainen. Pienkuluttaja tekee sähkösopimuksen esimerkiksi huoltoasemalla ja hetken päästä sopimus astuu voimaan. Kuluttaja ei huomaa muuta kuin että laskun lähettäjä on vaihtunut.

Norjassa pienkuluttaja on jo pitkään voinut kilpailuttaa sähkön hankintansa. Viranomaisten mukaan kilpailu on alentanut siellä pienkäyttäjän sähkön hintaa.

Tähän asti Suomessa sähkökauppaa ovat tehneet vain alan yhtiöt. Shell ensimmäisenä alan ulkopuolisena aloittaa sähkön myynnin huhtikuun alussa. Shell myy sähköä enimmäkseen pienille ja keskisuurille yrityksille.

Shellin ohella Neste sekä Kesko ja Tradeka selvittävät sähkökaupan aloittamista pienkuluttajille. Edellytyksenä tietysti on, että pienkuluttaja pääsee kilpailuttamaan myyjiä ilman nykyisin vaadittavia tuntimittareita.

Monta asiaa selvitettävä

Keskon sähkön hankinnasta vastaa konsernin tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelut. Kiinteistöpäällikkö Osmo Hiltusen mukaan Keskoa kiinnostaa selvittää sähkön myyntiä myös ulkopuoliselle.
- Se on kartoitettavien asioiden listalla, hän sanoo.

Jos Kesko aloittaisi sähkön myynnin, kaupankäynti todennäköisesti yhdistettäisiin K-ryhmän plussa-korttiin.

Hiltunen korostaa, että asiaan liittyy vielä paljon hallinnollista selvitettävää: kuka on kenenkin sopijakumppani ja mitä kautta laskut kulkisivat.

Myös Tradeka harkitsee sähkökaupan aloittamista. Kiinteistöpäällikkö Reijo Kuikkosen mukaan asiaa kannattaa selvittää.
- Sen myötä saisimme lisää volyymiä ja alennuksia omiin ostoihimme ja siitä asiakkaatkin hyötyisivät, hän sanoo.

Kuikkonenkin tähdentää, että kaupan aloittaminen vaatii monen asian miettimistä. Teknisesti se hänen mukaansa kuitenkin on mahdollista.

Pk-yritykselle sähköä huoltoasemalta ensi kuussa

Alunperin Shell suunnitteli aloittavansa sähkön myynnin jo maaliskuun alussa, mutta hallinnollisten viiveiden takia aloitus siirtyi markkinointipäällikkö Ari Oljakan mukaan kuukaudella.

Huhtikuun alusta pienet ja keskisuuret yritykset voivat tehdä sähkösopimuksensa Shellin kanssa. Shell on tehnyt sähkökaupasta sopimuksen norjalaisen Bergen Energin kanssa. Shellin myymä sähkö hankitaan joko pohjoismaisesta tai suomalaisesta sähköpörssistä. Tosin Shell voi ostaa sähkönsä myös sähköpörssin ulkopuolelta.

Shellin unelma on aloittaa sähkökauppa myös pienkuluttajille, kotitalouksille. Asiaa harkitaan ja taloudellisia laskelmia tehdään. Oljakan mukaan pitää selvittää esimerkiksi se, mitä kustannuksia lain mukaisesta tyyppikulutuskäyrästä myyjälle aiheutuu.

Tyyppikulutuskäyrän avulla myyjät keskenään setvivät kuinka paljon kullekin sähkön tuottajalle tulee maksaa. Oljakka ei odota sähkökaupasta suuria katteita, mutta hänen mukaansa se monipuolistaa öljy-yhtiön tarjontaa ja voi sitä kautta tuoda uusia asiakkaita.

Tarjouksia ja konsultteja

Muualla Pohjoismaissa sähkökauppa on Suomea monipuolisempaa. Norjassa pienkuluttajat ovat jo pitkään voineet kilpailuttaa myyjänsä. Markkinoilla on erilaisia sähkön myyjiä sekatavarakaupasta öljy-yhtiöihin.

Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan varsinkin Norjassa kilpailun edut näkyvät: pienkuluttajat saavat sähköä aiempaa edullisemmin.

Sähkömarkkinakeskuksessa ei uskota, että kilpailun täydellinen vapauttaminen saisi Suomessa kotitaloudet liikkeelle; pyytämään tarjouksia eri sähkön myyjiltä. Tavallisen kotitalouden sähkölasku on sen verran pieni, että kilpailun tuoma etu jää vähäiseksi vaivaan nähden.

- Muutaman kympin takia kovin moni tuskin rupeaa postia eri yhtiöille lähettämään, Olli Saloranta Sähkömarkkinakeskuksesta arvioi.

Toinen juttu on, jos talo on sähkölämmitteinen. Siinä säästöä voi Salorannan mukaan kertyä jo satoja, parhaimmillaan tuhansiakin markkoja. Saloranta arvioi, että pienkuluttajien kilpailun vapauttaminen poikii alalle uusia konsultteja, jotka organisoivat tarjouksia.

STT-IA
20.3.1998


TALOUS -SIVULLE