Harvinaisen kova "khämäsiin" iski

Hiekkamyrsky surmasi ihmisiä ja sulki satamiaLähi-idässä on riehunut poikkeuksellisen pitkäaikainen ja laajalle ulottuva hiekkamyrsky. Kolmipäiväinen myrsky on sulkenut satamia, käännyttänyt kymmeniä lentokoneita ja aiheuttanut vakavia onnettomuuksia, joissa ainakin neljä henkeä on kuollut.


Egyptissä se tunnetaan nimellä "khämäsiin". Se tarkoittaa viittäkymmentä. Likimain niin monta päivää kevätmyrskyjen kausi täällä kestää. Ja täällä kevätmyrskyt ovat hiekkamyrskyjä.

Tänä vuonna khämäsiin alkoi näyttävästi. Tällä viikolla lähi-idässä koettiin, paikoin jopa kolmelle päivälle ulottuva hiekkamyrsky.

Myrskyt tuntuivat niin Egyptissä, Libanonissa, Jordaniassa, Israelissa, Syyriassa - kuin jopa Kyproksella. Kyproksen televisio kertoi, että satakunta ihmistä joutui turvautumaan hengitysvaikeuksien takia lääkärin apuun.

Pahoja autokolareita

Kun hiekkapilvi oli pahimmillaan, Suezin kanava ja mm. Aleksandrian ja Beirutin satamat suljettiin ja kolmisenkymmentä lentoa käännytettiin toisille kentille.

Muunmuassa Englannin ja Irakin ulkoministerin neuvottelumatkat saivat ylimääräiset mutkat, Robin Cook joutui tahtomattaan Kyprokselle ja Mohammed Saeed al-Sahhaf Egyptiin.

Hiekkamyrsky aiheutti myös monia pahoja autokolareita. Näkyvyys putosi paikoin liki nollaan. Tämän hetkisten tietojen mukaan niissä kuoli neljä ja loukkaantui kymmeniä.

Esimerkiksi Egyptissä sai surmansa mies, joka matkusti kuorma-auton lavalla. Noustessaan liikkuvan auton lavalla seisomaan hän iskeytyi hiekkapilven peitossa olleeseen siltapalkkiin.

Hirmumyrskyn voimalla

Hiekkamyrskyssä kovat tuulet kiidättävät hiekka-aavikoiden hiekkaa koteihin, kyliin ja kaupunkeihin. Hiekka sokaisee ulkonaliikkujat, hakkaa kasvoja ja on vaaraksi silmille ja haittaa hengitystä.

Kodeissa ja toimistoissa hieno kullankeltainen pöly tunkeutuu kaikkialle. Niin lattiat, matot, vuodevaatteet kuin tietokoneetkin saavat siinä kullankeltaisen pölypeiton. Väitetään, että vuosituhansien aikana hienontunut pöly on niin pienijakoista, että se tunkeutuu jopa vesitiiviisiin sukeltajankelloihin.

Egyptin ilmatieteen laitoksen johtajan Mohammed Mahraanin mukaan myrskyn aiheutti Välimeren itäpuolinen matalapaine. Hän kertoo, että hiekkamyrskylle hyvin tyypillisellä tavalla lämpötila nousi sen aikana nopeasti yli kymmenellä asteella ja sen jälkeen lämpötila putosi peräti 16 asteella ja alkoi sataa.

Uutistoimistojen mukaan alkuviikolla tuulen nopeus ylsi paikoin yli sataan kilometrin tunnissa, eli hirmumyrskyn asteelle. Tämä oli miesmuistiin kovin myrsky, mitä on nähty Jordaniassa ja Libanonissa. Se ei kuitenkaan yltänyt samoihin tuhoihin kuin viime keväänä Egyptissä riehunut myrsky, joka surmasi 18 ihmistä.

LAURI KAIRA
Kairo
20.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE