Pommi-iskusta vauhtia Unkarin vaalimyllyynOikeistojohtaja Jozsef Torgyanin asuintaloa vaurioittanut pommi-isku lisäsi vettä vaalimyllyyn, joka on jauhanut täysin kierroksin Unkarissa jo runsaan viikon. 10. toukokuuta pidettävien parlamenttivaalien tärkeimmäksi aseeksi on noussut yleinen turvallisuus tai oikeammin sen puute.


Peräti kolme neljästä budapestilaisesta nimesi tuoreessa mielipidemittauksessa rikollisuuden kasvun ja turvattomuuden pahimmiksi ongelmiksi.

Vielä viime vuoden lopulla unkarilaiset pitivät ensisijaisena terveydenhuollon täysremonttia sekä köyhien aseman parantamista.

Unkarissa on viime kuukausina tehty useita raakoja murhia sekä lukuisia pommi-iskuja, joista ainakin osa viittaa järjestäytyneiden rikollisjärjestöjen väliseen mittelöön. Maanantai-iltaista iskua edeltävä räjähdys sattui vain vajaa viikko sitten. Tuolloin pommi räjähti budapestilaisessa baarissa, ja yksi ihminen sai lieviä vammoja.

Budapestin poliisin mukaan räjähdys baarissa liittyy hieman aiemmin sattuneeseen outoon ketjukolariin, jossa huumeosaston tutkija ja kyseisen baarin omistaja loukkaantuivat. Onnettomuuden selvittely on johtanut ainakin yhden poliisin eroon.

Maanantai-iltana Unkarin televisio kertoi kahden aasialaismiehen, naisen ja lapsen puukotuksesta epäselvissä oloissa.

Kolmen kilpajuoksu hallitukseen

Budapestilaisen lehtikeisarin Janos Fenyön murha helmikuussa nosti yleisen turvallisuuden poliittiseksi kysymykseksi.

Sillä ratsastavat nyt kaikki Unkarin tärkeimmät puolueet: päähallituspuolue eli sosialistit (MSZP), pienempi hallituspuolue eli vapaat demokraatit (SZDSZ) sekä tärkein oppositiopuolue Fidesz, joka edustaa nykyisin nuorten demokraattien lisäksi myös Unkarin porvaristoa.

Keinot ongelman ratkaisemiksi ovat kuitenkin erilaiset. Pääministeri Gyula Horn (MSZP) on syytellyt rikollisuudesta lähinnä ulkomaalaisia ja vaatinut rajavalvonnan tiukentamista. Syyt niskoilleen saanut sisäministeri Gabor Kuncze (SZDSZ) haluaisi lisätä poliisin määrärahoja, minkä sosialistit ovat tiukasti torjuneet.

Mylläkästä saattaa hyötyä eniten Fidezs, joka ei ole kymmenvuotisessa historiassaan vielä ryvettynyt hallituspolitiikassa. Se saattaa nousta toukokuun vaaleissa ohi SZDSZ:n, jolla on nykyisessä hallituksessa epäkiitollisimmat tehtävät: sisäministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkut.

Mielipidemittaukset ovat siivittämässä sosialistijohtaja Hornia vaalivoittoon myös maaliskuussa. Horn on sanonut haluavansa hallitusvastuuseen myös jatkossa SZDSZ:n kanssa.

Kiistelty mutta johdonmukainen

Pientalonpoikien puoluejohtajana vuodesta 1991 toiminut Jozsef Torgyan, 65, on Unkarin politiikan kiistellyimpiä hahmoja. Hän on kuitenkin johdonmukaisesti toteuttanut puolueensa nationalistista, oikeistolaista ja populistista oppositio-ohjelmaa.

Torgyan kommentoi tiistaina myös pommi-iskua linjalleen uskollisena. Hän totesi, että iskun takana ovat hänen poliittiset vastustajansa, jota eivät hyväksy puolueen vaaliteemaa yksityistämisen ottamisesta uuteen tarkasteluun. Unkarissa omaisuuden yksityistämisprosessi on saatu jo lähes päätökseen, tosin useiden skandaalien saattelemana.

Mielipidemittausten mukaan Torgyanin puolue ylittää viiden prosentin äänikynnyksen toukokuussa, mutta hallitukseen sillä on tuskin mahdollisuuksia.

STT-IA
20.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE