Intian uusi hallitus ydinaseiden kannallaIntian uusi hallitus aikoo tarkistaa uudelleen maan ydinasepolitiikan ja varaa itselleen mahdollisuuden valmistaa ydinaseita. Oikeistolaisen hindupuolueen BJP:n johtama hallitus vannoo virkavalansa torstaina.


Hallitusohjelman mukaan Intia ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin ja harkitsee kaikkia käytettävissä olevia mahdollisuuksia taatakseen maan turvallisuuden, alueellisen loukkaamattomuuden ja yhtenäisyyden. Tässä tarkoituksessa se tarkistaa uudelleen maan ydinasepolitiikan ja varaa mahdollisuuden tuottaa ydinaseita.

- Emme ole laatineet aikataulua, vaan pidämme ydinaseoption avoinna. Jos tarve vaatii, optio otetaan käyttöön, sanoi tuleva pääministeri Atal Behari Vajpayee.

Intia räjäytti ns. rauhanomaisen ydinlatauksen vuonna 1974. Sitä pidetään kynnysvaltiona, jolla joko on jo ydinaseita tai joka ainakin pystyy valmistamaan sellaisia nopeasti.

Talouspolitiikka kansallismielistä

BJP:n johtama 13 puolueen vähemmistöhallitus aikoo noudattaa kansallismielistä talouspolitiikkaa.
- Talouspoliittinen ohjenuora on intialaisten rakentama Intia, sanoi Vajpayee keskiviikkona.

BJP ajaa talouspolitiikkaa, jossa intialaisia yrityksiä suojellaan kansainväliseltä kilpailulta. Hallitus aikoo esiintyä tiukemmin mm. Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa ja nostaa tulleja. Ulkomaisten vakuutusyhtiöiden pääsyä Intian markkinoille rajoitetaan.

Hallitusohjelmassa luvataan kannustaa ulkomaisia investointeja "avainalueilla". Esimerkiksi infrastruktuurihankkeet katsotaan tällaisiksi avainalueiksi. Hallitus ei kuitenkaan halua ulkomaisia investointeja esimerkiksi kulutustavarasektorille tai sähköiseen viestintään.

Kovat linjaukset poissa

Hallitusohjelmaan ei ollut otettu mukaan eräitä kovia linjauksia, jotka olivat vielä BJP:n vaaliohjelman tekstissä.

Poissaolollaan loisti etenkin kiihkohindujen vaatimus temppelin rakentamisesta Ayodhyaan, jossa BJP:n tukijat tuhosivat muslimien historiallisen moskeijan vuonna 1992. Seuranneissa mellakoissa kuoli yli 3 000 ihmistä ympäri Intiaa.

Hallitusohjelmassa ei myöskään vaadita muslimienemmistöisen Jammun ja Kashmirin osavaltion erityisaseman kumoamista. Osavaltiolle on taattu lailla muita suurempi itsemääräämisoikeus. Noin 25 000 ihmistä on menettänyt henkensä Kashmirin poliittisissa levottomuuksissa kahdeksan viime vuoden aikana.

BJP on vaatinut Intian avioliitto- ja omaisuuslainsäädännön yhtenäistämistä, minkä arvostelijat katsovat syrjivän Intian 111 miljoonan suuruista muslimivähemmistöä. Tätäkään vaatimusta ei ole kuitenkaan sisällytetty hallitusohjelmaan.

- Tämä ohjelma perustuu yhteiseen ja yksimieliseen sitoutumiseen Intian hyväksi. Se tuo mukanaan uuden poliittisen sovinnollisuuden ajan. Katkeruuden ja vihamielisyyden ajat ovat takanapäin, Vajpayee maalaili.

Vajpayeeta pidetään karismaattisena poliitikkona, joka kuuluu BJP:n kaikkein maltillisimpaan siipeen. Hän on pitkään pyrkinyt lieventämään hindujen ja muslimien välistä jännitystä Intiassa.

BJP voitti helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa pidetyt parlamenttivaalit.

STT-IA
20.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE