Moskovan pörssi paniikissa

Jeltsin erotti hallituksenPresidentti Boris Jeltsin erotti koko Venäjän hallituksen, kertoi Kreml maanantaina. Jeltsin ottaa itse väliaikaisesti itselleen pääministerin tehtävät.


Venäjän talouspolitiikka pysyy edelleen samalla linjalla hallituksen erosta huolimatta, Kreml kertoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Presidentin lehdistöpalvelun mukaan Jeltsin allekirjoitti hallituksen eroa koskevan asetuksen palattuaan työhön maanantaina. Hallituksen erottamisen syytä ei kerrottu. Jeltsin pyysi ministereitä jatkamaan tehtävissään uuden hallituksen muodostamiseen asti.

Sisäministeri Anatoli Kulikovin tilalle valittiin kuitenkin heti toinen mies, hänen sijaisensa Pavel Maslov. Maslov johtaa ministeriötä väliaikaisesti, ja Kulikov puolestaan siirrettiin muihin tarkemmin määrittelemättömiin tehtäviin. Jeltsin kertoi toimivansa toistaiseksi itse hallituksen pääministerinä.

Kreml ilmoitti päätöksestä sen jälkeen kun Jeltsin oli tavannut pääministeri Viktor Tshernomyrdinin. Jeltsin palkitsi Tshernomyrdinin mitalilla tunnustukseksi hänen palveluistaan.

Hallituksen uudistusmielisten ensimmäisten varapääministereiden Anatoli Tshubaisin ja Boris Nemtsovin kohtalo ei ollut heti selvillä. Kremlin mukaan myös Tshubais siirtyy toisiin tehtäviin, mutta se ei tarkentanut, onko tehtävä hallituksessa.

Nemtsov kertoi Interfaxille tapaavansa pian Jeltsinin ja mahdollisesti neuvottelevansa hänen kanssaan paikasta uudessa hallituksessa. Nemtsovin mukaan päätös hallituksen erottamisesta oli kokonaan presidentin oma.

Erotettu pääministeri Tshernomyrdin saattaa Interfaxin mukaan pitää myöhemmin päivällä tiedotustilaisuuden.

Jeltsin: Venäjä tarvitsee energisemmän hallituksen

Venäjä tarvitsee uuden, energisemmän hallituksen, sanoi presidentti Jeltsin maanantaina televisiopuheessaan. Jeltsin ilmoitti hieman aiemmin erottavansa koko hallituksen.

Hän mainitsi arvostavansa kovasti paikkansa jättävää pääministeri Tshernomyrdiniä. Jeltsinin mukaan Tshernomyrdin voi nyt keskittyä vuoden 2000 presidentinvaaleihin.

Jeltsinillä on perustuslain mukaan kaksi viikkoa aikaa nimittää uusi pääministeri. Hän ilmoitti heti maanantaina nimittävänsä energiaministeri Sergei Kirijenkon virkaatekeväksi pääministeriksi. Erotetun Tshernomyrdinin mukaan kyseessä ei ole poliittinen kriisi, vaan normaali prosessi hallituksen uudistamiseksi.

Tshernomyrdin sanoi omassa televisiopuheessaan, ettei hänen hallituksensa ole onnistunut kaikilta osin. Päätehtävässä on kuitenkin edetty pitkä matka: uudistuspolitiikka Venäjällä on nyt peruuttamatonta, hän totesi.
- Olemme tehneet hyvää pohjatyötä. Seuraajamme tietää nyt, mitä tehdä ja millä tavalla, Tshernomyrdin sanoi.

Jeltsin sanoi hallituksen saaneen aikaan paljon, mutta epäonnistuneen tavallisten venäläisten elämänlaadun parantamisessa. Hänen mukaansa uuden hallituksen on panostettava aiempaa enemmän talouspolitiikkaan ja vähemmän keskinäiseen poliittiseen kiistelyyn.

- Hallituksen erottaminen ei merkitse muutosta politiikkaamme. Sillä pyritään saamaan talousuudistuksista aiempaa energisempiä, antamaan niille poliittista liikevoimaa, sanoi Jeltsin.

Yhdysvallat haluaa lisätietoja Jeltsinin päätöksestä

Yhdysvallat pyrkii saamaan lisätietoja Jeltsinin päätöksestä erottaa koko hallitus, kertoi Valkoisen talon edustaja. Presidentti Bill Clintonin mukana Afrikan -kiertomatkalla olevan Mike McCurryn mukaan Yhdysvaltain Moskovan -suurlähettiläs on ollut yhteydessä Clintonin seurueeseen.

Clinton saapui maanantaina Ghanan pääkaupunkiin Accraan. McCurryn käsityksen mukaan Yhdysvalloilla ei ollut etukäteen tietoa Jeltsinin aikeista.

Moskovan pörssi paniikissa

Venäjän hallituksen erottaminen aiheutti maanantaina paniikin Moskovan pörssissä. Jo ennen kaupan alkua kurssit laskivat romahdusmaisesti, kertoi uutistoimisto Interfax.

Hermostuneisuutta lisäsi se, ettei syytä hallituksen erottamiseen ole kerrottu.

STT-IA
23.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE