Kosovon albaanit marssivat Pristinassa

Venäjä vaati autonomiaa KosovolleVenäjä vaati tiistaina epäsuorasti autonomiaa Jugoslavian levottomalle Kosovon maakunnalle. Samalla se torjui ajatuksen itsenäisestä Kosovon valtiosta.


Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov neuvotteli Belgradissa tiistaina jugoslavialaisen virkaveljensä Zivadin Jovanovicin kanssa ja sanoi myöhemmin Venäjän ehdottavan kahta periaatetta Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Ne ovat Jugoslavian alueellisen eheyden säilyttäminen ja laajemmat itsehallinto-oikeudet Kosovolle.

Jugoslaviaan kuuluva Serbia riisti Kosovolta itsehallinnon vuonna 1989. Perusteluna oli mm., että Kosovon albaanit vaativat maakuntaa irtautumaan Serbiasta, joka taas on osa Jugoslaviaa. Kosovon asukkaista yli 90 prosenttia on albaaneja.

Primakovin matkan tarkoituksena on taivuttaa Serbia aloittamaan neuvottelut Kosovon albaanijohtajien kanssa. Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Primakovilla oli tuomisinaan kirje presidentti Boris Jeltsiniltä Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille. Kirjeessä esitetään juuri mainitut kaksi periaatetta ratkaisun pohjaksi.

Viisi länsimaata Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia määräsivät viime viikolla pakotteet Jugoslaviaa vastaan saadakseen sen luopumaan väkivallan käytöstä Kosovoa vastaan.

Kuudes ns. yhteysryhmän jäsen Venäjä poikkesi kuitenkin rintamasta. Venäjällä on perinteisesti vahvat siteet serbeihin ja se on syyttänyt albanialaisia "terroristeja Kosovon väkivaltaisuuksien aloittamisesta.

Kosovossa pysähtynyt tilanne

Kosovon pääkaupungissa Pristinassa albaanijohtajat boikotoivat neuvotteluja serbialaisen valtuuskunnan kanssa jo neljättä perättäistä päivää. Boikotin syynä on, ettei vastapuoli suostu keskustelemaan Kosovon itsenäistymisestä.

Ulkoministeri Jovanovic torjui pontevasti ajatuksen itsenäisestä Kosovosta.
- Mitä tähän avainkysymykseen tulee, se ratkaistaan Serbian sisällä poliittisin keinoin ja ilman ulkopuolisten väliintuloa, hän sanoi.

Strobe Talbott arvosteli Jugoslaviaa

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Strobe Talbott syytti keskiviikkona Jugoslaviaa summittaisista teloituksista ja etnisistä puhdistuksista Kosovon maakunnassa. Talbott sanoi, että Jugoslavian elinkelpoisuus valtiona riippuu siitä, kuinka se pystyy ratkaisemaan kriisin.

Talbott puhui toimittajille Sofiassa tavattuaan Bulgarian pääministerin Ivan Kostovin. Hän antoi myös ymmärtää, että Washington on valmis määräämään lisää pakotteita Jugoslaviaa vastaan, jos ei se ryhdy avoimesti neuvottelemaan Kosovon albaanien kanssa.

Albaanit marssilla Pristinassa

Yksi albaani sai surmansa ja useita haavoittui keskiviikkona Pecissä, kun serbipoliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan, kertoi Kosovon albaanien tiedotustoimisto. Pec sijaitsee noin 80 kilometriä länteen Kosovon pääkaupungista.

Kymmenettuhannet Kosovon albaanit marssivat keskiviikkona myös maakunnan pääkaupungissa Pristinassa. Mielenosoitus pääkaupungissa sujui ilman välikohtauksia, ja serbipoliisi tyytyi seuraamaan marssia sivusta.

Marssijat kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin Kosovolle itsenäisyyttä ja vaadittiin Serbian johtoa lopettamaan väkivallan käyttö kosovolaisia kohtaan.

Gelbard saapui Pristinaan

Yhdysvaltain erikoislähettiläs Robert Gelbard saapui keskiviikkona Pristinaan taivuttelemaan Kosovon albaaneja neuvotteluihin Serbian johdon kanssa maakunnan asemasta. Kosovon albaanijohtajat ovat tähän asti kieltäytyneet neuvotteluista serbiviranomaisten kanssa, koska he ovat valmiita neuvottelemaan ainoastaan Kosovon itsenäisyydestä. He vaativat neuvotteluihin myös ulkopuolista tarkkailijaa, mitä Serbia ei ole katsonut voivansa hyväksyä.

Länsimaat uhkaavat Serbiaa tiukoilla toimille, jos neuvotteluja Kosovon tulevaisuudesta ei aloiteta viimeistään torstaina. Länsimaat uhkaavat mm. jäädyttää Serbian ulkomaisissa pankeissa olevat varat, jos neuvotteluja ei saada alulle.

FAO varoittaa ruuan loppumisesta

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO varoitti keskiviikkona, että elintarvikevarastot ovat loppumassa levottomuuksien vaivaamassa Kosovossa. FAO:n mukaan on pelättävissä, että levottomuuksien jatkuminen johtaa vakavaan ruokapulaan. Serbijoukkojen hyökkäykset useisiin kosovolaiskyliin maaliskuun alussa aiheuttivat järjestön mukaan melkoista tuhoa.

- Useita maatiloja on tuhottu, ja monia tiloja on myös hylätty väkivaltaisuuksien jälkeen. Ruoan jakelu takeltelee myös, kun liikkumisvapautta on rajoitettu, järjestö sanoi.

FAO:n mukaan tuhannet ihmiset, joista suurin osa naisia ja lapsia, ovat paenneet Srbican alueelta serbijoukkojen hyökkäysten jälkeen. Osa pakolaisista on hakeutunut Serbian etelänaapurin Makedonian puolelle.

STT-IA
20.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE